VII. Legere Irodalmi Verseny

VII. Legere Irodalmi Verseny

 

„Gondold meg, hogy csak az ember olvas.”

(Márai Sándor: Füveskönyv)

 

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Közép-európai Tanulmányok Kara, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, valamint az Arany A. László Polgári Társulás 

a 2017/2018-as tanévben irodalmi versenyt hirdet középiskolás diákok számára.

 

A verseny témája:

ARANY JÁNOS ÉLETMŰVE

 

A verseny célja:

Arany János életművének jelentősége indokolja, hogy kitüntetett figyelmet szenteljünk a pályakép minél rétegzettebb megismertetésének, emellett felhívjuk a figyelmet az Arany-hatás jelenlétére a kortárs magyar irodalomban. A versenyfeladatok Arany János és néhány kortárs magyar szerző művein keresztül a különböző szövegértelmezési technikák elsajátítását, az élményszerű befogadást és műértelmezést, az irodalomtörténeti és -elméleti ismeretekben való elmélyülést, a kommunikációs készség fejlesztését, illetve az olvasás iránti pozitív(abb) attitűd kialakítását eredményezik. A Legere Irodalomverseny az érettségire való, négy éven át zajló felkészítést és felkészülést szolgálja.

 

A verseny célcsoportja:

3 fős középiskolás (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola) csoportok vehetnek részt a versenyen, az egyes tagok különböző évfolyam diákjai is lehetnek. A verseny két kategóriában – gimnázium, szakközépiskola – zajlik. Egy-egy szaktanár kategóriánként csupán egy csoporttal nevezhet be a versenybe. Több csoport érdeklődése esetén házi forduló szervezésére biztatjuk az iskolákat.

 

A verseny helyszíne:

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem

Közép-európai Tanulmányok Kara

Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

Dražovská 4, 949 74 Nitra

 

A verseny menete és időpontjai:

A verseny 3 feladatlap kitöltéséből, illetve 1 minielőadás (prezentáció) készítéséből áll. A feladatlap sikeres kitöltésének feltétele néhány házi olvasmány alapos megismerése. A felkészülést Arany- és kortárs szövegekkel kapcsolatos tanári előadások segítik. Az előadások szövegét és az olvasmánylistát a csoportok elektronikus formában is megkapják. A Legere Irodalmi Verseny korábbi évfolyamainak anyagát elektronikus úton szívesen rendelkezésére bocsátjuk az érdeklődőknek.

A vetélkedő három találkozást igényel, melyekre 2017. október 18-án, november 16-án és december 18-án kerül sor. Az 1. fordulón Arany János Toldi szerelme című elbeszélő költeménye elolvasását kérjük számon. A verseny részletes programjáról, időpontjairól e-mailben értesítjük a regisztrált csapatokat.

Az egyes találkozók során a kísérő pedagógusok számára ingyenes szakmai továbbképzést biztosítunk.

 

Jelentkezés:

2017. szeptember 30-ig várjuk a csapatok jelentkezését, amely elektronikusan, e-mailben történik a mellékelt táblázat visszaküldésével, a verseny címére: . A sikeres regisztrációról e-mailben értesítünk mindenkit. A versenyen és szakmai továbbképzésen való részvétel díjtalan.

A verseny lebonyolításáért a Nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet, a Közép-európai Tanulmányok Kara, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács és az Arany A. László Polgári Társulás a felelős.

Kapcsolattartó személy:

Petres Csizmadia Gabriella – 0907/212393

N. Tóth Anikó – 0918/497612

 

Díjazás:

A tesztek kitöltése és a minielőadás (prezentáció) bemutatása külön versenynek számít. A legmagasabb pontszámot elért csapatok elismerő oklevélben, könyvjutalomban és egyéb ajándékokban részesülnek.

 

A nevezési lap itt érhető el!


 

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand