JuGyIK

JUGYIK rgb

A Juhász Gyula Ifjúsági Klub 2015-ben ünnepelte 50. születésnapját, márpedig az még gombócból is sok. Mivelhogy az életkorból adódó tekintély édeskevés, ezen szervezet szakmai és következetes szervezetként szeretne fellépni, és láthatóvá, sőt, elérhetővé válni minden nyitrai magyar diák számára. Elsődleges célja az anyanyelvi, kulturális és közösségi élet (vagy legalábbis annak lehetőségének) biztosítása a magyar diákok számára. Na most lássuk, hogy is állnak ezzel!

Először is, a JuGYIK állandó programokban gondolkodik. Ez egy eléggé profán marketingfogás: ha valamire van igény, akkor abból adjunk még többet.  Ezek közé tartoznak a népszerű magyarbulik, koncertek és karaoke-partik, a kommunikációs játékokat felvonultató SzóJák és a társasozós játékestek. Ennél azért tematikusabb, bár ugyanilyen jó hangulatú a csocsóbajnokság is. Hát igen, szeretünk játszani. 2014-ben indult útjára a Nyitrai Kávézó, melynek logója alatt író-olvasó találkozók és előadói estek valósulnak meg szemeszterenként néhányszor, mert ugyebár a művelődésből sosem elég. Annyira nem, hogy műveltségi vetélkedőket is rendszeresen szervezünk. Persze a JuGYIK nem csak a mainstream programokat tartja sokra, és a JuGYIK ALTER keretein belül a Tolkien-felolvasóesttől kezdve az időgazdálkodó tréningen keresztül a hülye versek felolvasásáig bármi megtörténhet – és meg is történik.

A kreativitásnak két állandó programon engedünk teret. Ezekből az egyik a Krea-Team, amely hagyományőrző kézműves foglalkozást biztosít az érdeklődők számára, a másik pedig az Impróest, ahol az önként jelentkezők improvizációs drámapedagógiai gyakorlatokban vehetnek részt. A JuGYIK nem csak játékos, művelt és kreatív, hanem környezettudatos is, amint az az újabban faültetéssel egybekötött Zobor-túrán is látszik. Mivel így még mindig nem teljes a kép, mindenképp hozzá kell tenni, hogy a sportot is támogatjuk a rendszeresen megrendezésre kerülő kispályás focitornával. Átlagosan hetente egy valósul meg ezekből a programokból, de ezt mind még így sem nagyon lehetne besűríteni egyetlen szemeszterbe. Megmentőnek itt vannak a Tavaszi, illetve az Őszi Ifjúsági Napok, amikor is a JuGYIK bekeményít, de nagyon. Ilyenkor egy héten keresztül nemcsak, hogy minden napra jut egy program, de az Ifjú Művészek Kiállítása és könyvvásár is megrendezésre kerül. Mivel a JuGYIK-os szűzleányok finom úrihölgyek, így az Őszi Ifjúsági Napok a Hagyományos Nyitrai Diákbállal zárulnak.

Nem csak az egyetemi életben, a szorgalmi időszakban is aktívak vagyunk. Társszervezői vagyunk a Gombaszögi Nyári Tábor és a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor nevet viselő rendezvényeknek is, és a helyi magyar közösséget is segítjük, Mikulásnapot szervezve a zoboralji magyar gyerekeknek.

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853