Jitsi Meet videókonferenciarendszer - oktatóknak

A problémamentes működéshez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A videókonferenciaredszer a https://meet.ukf.sk webcímen található.

Ha mobiltelefonon nyitja meg, akkor felkínálja az alkalmazás telepítését. Az alkalmazás elérhető Android és iPhone rendszereken.

1.) A rendszer magyar nyelven is elérhető; kattintson a jobboldalt fent a kattintson a gombra!

Jitsi01

Első alkalommal engedélyt kér a mikrofon és a kamera használatához.

Jitsi02

Jitsi03

2.) Ezután be lehet állítani a magyar nyelvet. A megjelenő ablakban kattintsom a Více hivatkozásra, majd a Jazyk legördülő menüből válassza ki a magyar nyelvet, majd kattintson az OK gombra.

Jitsi04

3.) Írja be az értekezlet nevét (a képen pirossal van kiemelve). Ne használjon ékezetet, szóközt és speciális jelet. Ezzel a névvel tudnak majd a hallgatók is csatlakozni az értekezlethez. Ezután indítsa el a videókonferenciát az Indítás gombbal!

Jitsi05

Ha egy másik alkalommal ugyanezt az értekezletet akarja elindítani, akkor már nem kell új értekezletet létrehozni, hanem rákattinthat az előzőleg létrehozott értekezletek egyikére, ami a fehér sáv alatt jelenik meg.

Ha az értekezlet neve pl. Matematika, akkor a tanulók az értekezletre úgy tudnak kapcsolódni, hogy a böngészőbe beírják a következőt: https://meet.ukf.sk/Matematika. Ezt a hivatkozást majd küldje el a hallgatóknak!

4.) Jelentkezzen be az egyetemi e-mail címével és jelszavával!

Jitsi06

5.) Megjelenik az értekezlet felülete:

>Jitsi07
(Kattintson a képre a nagyobb változatért; a kép külön lapon jelenik meg)

 

Képernyő-megosztás

Kattintson az ablak alján baloldalt található a Kepernyomegosztas gombra, majd a megjelenő ablakból először válassza ki, hogy a teljes képernyőt, egy alkalmazásablakot vagy egy böngészőlapot szeretne megosztani, majd válassza ki, hogy melyik képernyőt, alkalmazásablakot ill. böngészőlapot szeretné megosztani, végül kattintson a Megosztás gombra!

Jitsi08

 

YouTube videó megosztása

Kattintson az ablak alján baloldalt található Lehetosegek  gombra, majd a megjelenő menüből válassza ki a YouTube video megosztása lehetőséget,

Jitsi09

majd a megjelenő ablakba másolja be a YouTube-hivatkozást!

Jitsi10

 

Jelszó beállítása

Jelszót adhat a videókonferenciához való belépéshez. Kattintson az ablak alján baloldalt található Info gombra, majd a megjelenő ablakban a jelszó hozzáadása hivatkozásra, majd írja be jelszót!

Jitsi11

Használati útmutató letöltése

UKF fiók összekötése a Gmail fiókkal

1.) Jelentkezzen be a Gmail-be.

2.) Kattintson jobboldalt fent a Beallitasok gombra, és válassza ki a Beállítások lehetőséget!

Beallitasok2

 

3.) A fenti lehetőségekből válassza ki a Fiókok és importálás lehetőséget!

Fiokok es importalas

4.) Kattintson az E-mail fiókok hozzáadása hivatkozásra!

E mail fiokok hozzaadasa

5.) Megjelenik egy új ablak, ahol az E-mail cím mezőbe írja be az UKF-s e-mail címét, majd kattintson a Tovább » gombra!

01

6.) Kattintson a Tovább » gombra!

02

7.) A Felhasználónév és Jelszó mezőkbe írja be azokat az adatokat, amelyeket az UKF e-mailbe ill. AiS-be való bejelentkezéskor használ, és a POP-szerver nevét (hallgatók esetében studentmail.ukf.sk, dolgozók és doktoranduszok esetében posta.ukf.sk), valamint tegyen pipát az  első három beállítás elé, végül kattintson a Fiók hozzáadása » gombra!

03

8.) Bizonyosodjon meg arról, hogy ki van választva az Igen, szeretnék … nevében e-mailt küldeni, majd kattintson a Tovább » gombra!

04

9.) A Név mezőbe írja be a nevét, majd kattintson a Következő lépés » gombra!

05

10.) Az SMTP-szerver mezőbe írja be a szerver nevét (hallgatók esetén studentmail.ukf.sk, dolgozók és doktoranduszok esetén posta.ukf.sk), a Port mező legyen 465, és legyen kiválasztva az SSL-t használó biztonságos kapcsolat (ajánlott) lehetőség, végül kattintson a Fiók hozzáadása » gombra!

06

11.) Ezután kapni fog egy kódot az UKF-s e-mail címére, amiben kattintson a hivatkozásra, vagy a kapott kódot írja be A megerősítési kód beírása és érvényesítése alatti mezőbe és kattintson az Ellenőrzés gombra!

07

Használati útmtató letöltése

Dékáni szabad 2018.04.03.

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékán asszonya,

Dr.habil. Bárczi Zsófia, PhD.

a húsvétra való tekintettel 2018. április 3-ra (keddre)

dékáni szabadot hirdet a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának diákjai számára.

Pályázati felhívás: Magyarország és a közép-európai térség az Európai Únióban, az Európai Únió a világban

Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Zupko Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók részére. A pályázat címe „ Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban“ nyolc témakörben került meghirdetésre.

Bővebb információért kattintson ide!

Felhívás a XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre

F E L H Í V Á S

 

a XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre

 

A Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT) 

a Selye János Egyetem (SJE) 

a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara (KFE KETK)

a Jedlik Ányos Polgári Társulás (JAPT) és a Diákhálózat (DH) mint főszervezők közreműködésével, 

az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SJE HÖK) valamint 

a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt 

meghirdeti 2017-re a

 

XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát (FTDK).

A konferencia időpontja és helyszíne:

 

 2017. december 1–2., Nyitra,

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem

Közép-európai Tanulmányok Kara.

 

 Tovább a rendezvény honlapjára!

További információ itt érhető el!

 

 

 

 

Visegrádi nyári egyetem

The Visegrad Summer School is educational programme which provides an interdisciplinary learning space for young Czech, Hungarian, Polish and Slovak students, and for their peers from other Central and Eastern European countries. The project aims to deepen knowledge on regional and global challenges and provide advanced skills in chosen area as well as to eliminate mutual stereotypes and build ties and friendly relations. The programme of the 16. edition the includes lectures, debates and workshops on current political, cultural and social challenges in the regional, global and European perspective. Previous editions of the School were attended by over 650 people from: Czech Republic, Hungary, Poland, Slovakia, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, France, Kyrgyzstan, Kosovo, Lithuania, Macedonia, Moldova, Germany, Russia, Romania, Serbia, Slovenia and Ukraine.

For more information click here!

Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2017

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem huszonkettedik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2017 programot 2017. július 11. és július 16. között. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lehetőséget kíván biztosítani, hogy a hazánk határain kívül élő magyar ajkú egyetemisták az anyaországban anyanyelvükön képezhessék tovább magukat, szaktárgyuk egy-egy speciális területén. Várjuk Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Muravidék és Őrvidék magyar ajkú hallgatóit Magyarország legnagyobb és első számú kutatóegyeteme által kifejezetten nekik szervezett kurzusaira. A szakmai képzésen túl széles körű kulturális programok szervezésével biztosítjuk, hogy a résztvevők megismerhessék a város nevezetességeit, valamint bepillantást nyerhessenek a pezsgő budapesti diákéletbe. A nyári egyetem munkanyelve a magyar.

 

Bővebb információ itt érhető el.

Nyári szemeszter kezdete

 A nyári szemeszter előadási időszaka 2017. február 13-án kezdődik. Kérjük a hallgatókat, hogy az egyetemi harmonogrammal és a tanulmányi renddel összhangban vegyék fel a nyári szemeszter tantárgyait az elektronikus indexeikbe.

 

Téli vizsgaidőszak vége

2017. február 11-én lezárul a téli szemeszter vizsgaidőszaka. Kérjük a hallgatókat, hogy ellenőrizzék az elektronikus és papírra kinyomtatott indexeikbe beírt értékeléseket. A vizsgaidőszak leteltével az elektronikus indexeket lezárjuk.

 

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete a 2016/2017-es tanévben is megszervezi a szlovákiai magyar tannyelvű középiskolák (gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák) részére az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny szlovákiai regionális fordulóját.

A verseny helyszíne: Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, Nyitra,

Drážovská 4

Időpontja: 2017. február 7. (kedd)

Bővebb információért kattintson ide!

Pályázati felhívás: Magyarország és a közép-európai térség az Európai Únióban, az Európai Únió a világban

Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Zupko Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók részére. A pályázat címe „ Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban“ nyolc témakörben került meghirdetésre.

Pályázni magyar nyelvű pályaművel lehet, az alábbi témakörök közül:

 1. Egy szabadon választott uniós politika jelenlegi helyzete és várható fejlődési iránya.
 2. Magyarország, vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.
 3. Az európai egységes piac jelentősége.
 4. Az Európai Unió helyzete a Brexit népszavazás után. Az Egyesült Királyság kilépésének lehetséges hatásai az EU27-re, az uniós intézményekre és politikára.
 5. Az Európai Unió válasza az új globális kihívásokra ( pl. migráció, klímaváltozás, , energiabiztonság, a pénzügyi és gazdasági válság).
 6. Az EU – USA-viszony perspektívái.
 7. Az uniós csatlakozás társadalmi vonatkozásai, különös tekintettel a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére.
 8. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (pl. polgári kezdeményezés).

A pályázaton magyarországi, valamint Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói pályázhatnak.

A beküldött pályázatokat jeligével kell ellátni és egy példányban az Országgyálés Hivatalába kell ajánlott küldeményként küldeni vagy személyesen az alábbi címre

Bővebb információért kattintson ide!

A Közép-európai Tanulmányok Karának alkalmazottai 2016. november 8-án válaszották meg a kari szenátus új tagját

A választás eredménye:

 

Jelöltek voltak:

Dr. habil. PaedDr. Benyovszky Krisztián, PhD.

Ing. Lucia Hrubalová, PhD.

 

A szavazásban résztvevők száma: 40

Az érvényes szavazatok száma: 40

Az érvénytelen szavazatok száma: 0

 

A kari szenátus új tagja Dr. habil. Benyovszky Krisztián, PhD. 25 szavazattal.

  

RNDr. Balla István, PhD.

a Nyitrai KFE KETK kari szenátusának elnöke

RNDr. Tóth Attila, PhD.

a választási bizottság elnöke

Kínai nyelvtanfolyam

Tisztelt Hallgatók,

a pozsonyi székhelyű Konfucius Intézet ingyenes kinai nyelvtanfolyamot indít egyetemünkön. Az érdeklódők Budinszky Hajnalkánál, karunk Kutatás-fejlesztés és nemzetközi ügyek osztálya szakreferensénél jelentkezzenek november 23-ig.: 

A tanfolyam pontos helyszínéről és időpontjáról a szervezők később értesítik az érdeklődőket.

Rektori szabadnap 2016.10.31.

Tisztelt Kollégák,

Kedves Hallgatók,

 

a közelgő ünnepre való tekintettel 2016 október 31-ét rektori szabadnappá nyilvánítom az egyetem hallgatói számára.

 

Üdvözlettel,

prof. RNDr. Ľubomír Zelenický, CSc.

rektor

Közlemény – előmeneteli ösztöndíjak

Értesítjük a hallgatókat, hogy az egyetemi ösztöndíjszabályzattal összhangban nyilvánosságra hoztuk azon hallgatók névsorát, akik a 2015/2016-os év nyári szemeszteri tanulmányi eredményei alapján jogosultak előmeneteli ösztöndíjra. A névsor a következő címen tekinthető meg: https://doc.ukf.sk/login/index.php .

Üdvözlettel: Dr. Szekeres László

Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díj

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) által a szlovákiai fiatal magyar tehetségek, tudósok munkájának jutalmazására, elismerésére létesített Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díj (továbbiakban Díj) odaítélésének szabályairól.

 1. A Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díj olyan fiatal, 35 évüket még be nem töltött, szlovákiai magyar tudósok, kutatók kitüntetésére szolgál, akik a magyar tudományos élet szlovákiai előmozdításában kiemelkedő érdemeket szereztek.
 1. A Díjat a fiatal kutatónak – fele-fele arányban – eddigi munkássága során elért eredményeiért és az utolsó 3 évben elért teljesítményéért ítéli oda a Vezetőség.
 1. A Vezetőség a Díjat évente egy alkalommal ítéli oda.
 1. A Díj odaítélésére vonatkozó javaslattételi felhívást 2017-től a SZMAT Titkára az adott év március 31-ig teszi közzé a SZMAT honlapján, s a lehetőségekhez képest más, nagy látogatottságnak örvendő honlapokon is.
 1. A kitüntetett személyére javaslatot tehetnek

-      A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács tagjai,

-      a Magyar Tudományos Akadémia külső és tiszteleti tagjai.

 1. A Díj kitüntetettjeire tett javaslatoknak tárgyév október 15-ig kell beérkezniük a SZMAT címére elektronikus útonAz indoklást tartalmazó javaslat melléklete a javasolt személy rövid tudományos életrajza és publikációs listája a 2. pont szerinti szempontok figyelembevételével.
 1. A személyi javaslatokkal kapcsolatos adminisztratív feladatokat a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Titkára látja el.
 1. A Díj adományozásáról a személyi javaslatok alapján a SZMAT Vezetősége szavazással, egyszerű többséggel dönt.
 1. Évente legfeljebb 3 fő részesíthető elismerésben az alábbi kategóriák szerint:
 1. Társadalomtudományok és bölcsészet (szociológia, közgazdaságtudomány, politológia, történettudomány, művészettörténet, pszichológia, pedagógia, jogtudomány, nyelvtudományok, irodalomtudomány, filozófia, esztétika stb.)
 2. Műszaki- és élettelen természettudományi területek (matematika, fizika, kémia, anyagtudomány, számítástechnika, építészet, gépészeti tudományok, elektronika, térképészet stb.)
 3. Élettudományok (biológia, orvostudományok, gyógyszertudomány, mezőgazdasági tudományok, természetvédelem, tájépítészet és tájökológia stb.)
 1.  A Díj átadására évente egyszer, a SZMAT éves közgyűlésén kerül sor. A díjat a SZMAT Elnöke adja át. Indokolt esetben a díj átadására más alkalommal is sor kerülhet.
 1.  A Díj oklevél és pénzjutalom adományozásával jár. A pénzjutalom összege 200 Euro.
 1. A díjazott személyek számára átadandó oklevél elkészítéséről a Vezetőség gondoskodik.
 1. A Díj és a Díj adományozásával járó kiadások fedezetét a SZMAT a Magyar Tudományos Akadémia által nyújtott éves támogatásból és szponzori adományokból biztosítja.

 

 1. A Díj adományozásáról szóló tájékoztatót a SZMAT honlapján közzé kell tenni.

Somorja 2016. szeptember 30.

Dusza János

elnök

[1]Ez alól kivételt képez a Díj kibocsátásának éve (2016), amikor is a javaslatok beérkezésének határideje november 15.

15. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia

15. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia

 

FELHÍVÁS

 

Helyszín: Újvidék, Újvidéki Egyetem Rektorátusa és Mezőgazdasági Kar

Időpont: 2016. november 18-20.

  A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2016 novemberében

Újvidéken, a Rektorátuson és a Mezőgazdasági Karon

megrendezi a

 15.Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek top-témája a HÁLÓ.

 

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2002 óta minden évben megszervezi a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát (VMTDK) az Újvidéki Egyetem valamelyik karán.

A VMTDK Kárpát-medencei hatókörű, magyar nyelvű tudományos diákköri mozgalom, amelyben évente mintegy 150 hallgató vesz részt új kutatási eredményeivel, eddig összesen 1641-en. (2002, I. VMTDK, Szabadka, 56 résztvevő; 2003, II. VMTDK, Újvidék, 76 résztvevő; 2004,  III. VMTDK, Zenta, 82 résztvevő; 2005, IV. VMTDK, Szabadka, 98 résztvevő ; 2006, V. VMTDK, Újvidék, 97 résztvevő; 2007, VI. VMTDK, Újvidék, 82 résztvevő; 2008, 7. VMTDK, Újvidék, 104 résztvevő; 2009, 8. VMTDK, Szabadka, 110 résztvevő; 2010, 9. VMTDK, Újvidék, 150 résztvevő, 2011, 10. VMTDK, Újvidék, 153 résztvevő, 11. VMTDK, Szabadka, 188 résztvevő, 12. VMTDK, Újvidék, 146 résztvevő, 13. VMTDK, Újvidék, 135 résztvevő, 14. VMTDK, Szabadka, 164 résztvevő).

A VMTDK célja:

 • magyar nyelvű, Kárpát-medencei hatókörű, tudományos-művészeti fórumot teremteni az Újvidéki Egyetem hallgatói számára
 • a magyar nyelv közéleti színtereinek bővítése a vajdasági felsőoktatásban és tudományosságban
 • az Újvidéki Egyetemnek mint többnyelvű egyetemi modellnek a fejlesztése
 • a vajdasági magyar elitképzés tervszerűsítése
 • a tudományos igényű, innovatív, értékteremtő tevékenység ösztönzése a felsőoktatásban
 • a vajdasági magyar közösség iskolázottsági szinjének növelése, képzési és önképzési lehetőségeinek bővítése
 • a fiatal szakemberek társadalmi érvényesülésének, a minőségvédelem biztosításának elősegítése
 • a vajdasági magyar tudományos és művészeti közélet fellendítése.

A VMTDK szekciói felölelik a tudományok és művészetek minden területét.

A konferencia nemzetközi, közép-európai jellegű, a Kárpát-medence minden régiójából érkeznek  résztvevők.

A tanácskozás nyelve magyar. A rendezvény a magyar szaknyelv igényes használatára, közéleti gyakorlására ösztönöz.

A konferenciára megjelenik a rezümékötet.

A VMTDK nem versenyjellegű, de a nemzetközi tudományos bizottság kihirdeti a szekcióelsőket két kategóriában:

1. egyetemi hallgatói, mesterképzős

2. doktoranduszi és fiatal kutatói kategória (35 éves korig).

A kuratórium a korábbi VMTDK-kon felmutatott kimagasló tudományos ill. művészeti eredmények alapján odaítéli a Kristálygömb Díjat, amelynek eddigi nyertesei dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, Beke Ottó, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc, Beretka Sándor, dr. Harmathy Norbert. A VMTDK korábbi top-témái: Duna, kristály, gömb, tükör, fa, fény. A 15. VMTDK top-témája a HÁLÓ!

A VMTDK egyúttal a vajdasági alap- és mesterképzős hallgatók számára a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) történő nevezések kvalifikációs lépcsője, a tudományos bizottság javaslatai alapján lehet a dolgozatokat benevezni a kétévenként megszervezett OTDK-ra (http://www.otdk.hu/).

KERETPROGRAM:

A 15. VMTDK programja 2016. november 18-án, pénteken kezdődik az Újvidéki Egyetem Rektorátusán

a jubileumi programokkal és a művészeti produkciókkal.  

November 19-én, szombaton délelőtt az Újvidéki Egyetem Rektorátusa amfiteátrumában az ünnepi megnyitót követően kerül sor a plenáris tanár- és diákelőadásokra.

Délután párhuzamos szekciókban a Mezőgazdasági Karon zajlanak a tudományos szekcióülések.

18.30–19.30 tudományos-mentori értekezlet, 19.30–20.30 konferencia-kiértékelés az amfiteátrumban, a Kristálygömb Díj átadása.

21.00 órától TDK-buli.

Benevezési szabályok

A VMTDK-ra minden vajdasági egyetemi és főiskolai hallgató jelentkezhet olyan diáktudományos/művészeti tevékenységet dokumentáló, magyar nyelvű pályamunkával (dolgozat, előadás, alkotás stb.), amely önálló, saját tudományos kutatásokra, ill. művészeti koncepcióra épül.

A VMTDK-ra 35 éven aluli, itthon vagy Magyarországon tanuló vajdasági egyetemi hallgatók és kutatók jelentkezhetnek.

Korlátozott számban tudunk fogadni egyetemistákat, doktoranduszokat, 35 éven aluli kutatókat (kb. 50-et) a Kárpát-medence más régióiból is.

A konferencia szekciói:

 1. élő természettudományok
 2. élettelen természettudományok
 3. műszaki tudományok
 4. társadalomtudományok
 5. humán tudományok
 6. művészetek

A benevezés feltételei:

 • Regisztrálj a www.vmtdk.edu.rs honlapon a 15. VMTDK Jelentkezők rovatában! (Társszerzőség esetében minden résztvevő külön regisztráljon!)
 • REZÜMÉ: Készíts féloldalas, kulcsszavakkal ellátott magyar és angol REZÜMÉT a honlapon megadott REZÜMÉMINTA szerint. A rezüméket mentorod is nézze át!
  Kötelező megnevezni a kutatás témáját, korpuszát, célját, módszereit, várt és elért eredményeit, a következtetéseket és a mentort.
 • A magyar és angol rezüméket egyetlen Microsoft Word fájlban jegyezd meg! (A fájl elnevezése: VEZETÉKNÉV_KERESZTNÉV_REZ, pl.: BOGNAR_ISTVAN_REZ) Ha valaki két dolgozattal lép fel, jelölje a rezümét 1-es és 2-es számokkal - pl.: BOGNAR_ISTVAN_REZ1.)

A rezüméket töltsd fel a profilodra! HATÁRIDŐ: 2016. október 1.

 • Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy csakis a szabályszerűen megírt, elnevezett és határidőn belül elküldött rezüméket fogadjuk el! Október 1-10. között a tudományos bizottság teszi meg módosítási javaslatait.

DOLGOZAT: A TDK-dolgozatot 2016. október 15-ig kell feltölteni a honlapon (www.vmtdk.edu.rs) kialakított profilodon - Word fájlként. Csakis azok a pályázók kapnak két szakmai recenziót, akik ezt a határidőt betartják.

A dolgozatban plagizálni tilos, kérjük gondosan hivatkozni, kitenni az idézőjeleket! (Fájlnév: VEZETÉKNÉV_KERESZTNÉV_DOL, pl.: BOGNAR_ISTVAN_DOL)

FELKÉSZÜLÉS A KONFERENCIÁRA

PREZENTÁCIÓ: Szóbeli prezentációd 15 perces legyen, amit majd 5 perces vita követ. 

SZÁLLÁS-ÉTKEZTETÉS: Szállásról önállóan kell gondoskodnod, de jó lehetőségként ajánljuk az Európa Kollégiumot (21000 Újvidék, Cirill és Metód utca 11./21000 Novi Sad, Ćirila i Metodije 11. +381628029254, http://europakollegium.com/, ).

Szombaton ebédet és vacsorát biztosítunk.

Cím:
Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium
21000 Novi Sad/Újvidék
Vojvode Mišića 1.
Tel: +381-(0)21-557-237
+381-(0)63-88-26-36-8

E-mail: vamafelkol@gmail.com

Honlap: www.vmtdk.edu.rs

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!!!

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!!!

Az Ausztria és Szlovákia közötti tudományos és oktatási együttműködés keretén belül az alábbi kategóriákban lehet ösztöndíjra pályázni  :

Ernst Mach ösztöndíj: doktoranduszok számára

Kutatói posztdoktori ösztöndíj

Ösztöndíj szakdolgozók számára

Rövid időtartamú (1-3 nap) ösztöndíjak kategóriában a jelentkezés folyamatos.

Fontos határidők:

A pályázatok beküldési határideje: 2016. október 15.

Az ösztöndíjasok kiválasztása: november vége.

Az ösztöndíjra szlovákiai egyetemi hallgatók, doktoranduszok és posztdoktori kutatók valamint a Szlovák Tudományos Akadémia doktoranduszai és posztdoktori kutatói jelentkezhetnek.

Az Ausztria – Szlovákia projektfelhívás keretében a következő tevékenységek finanszírozhatóak:

fiatal kutatók együttműködése

doktori fokozat megszerzése két konzulens vezetésével

osztrák – szlovák nyári táborok szervezése

kiváló tudományos kutatók előadássorozata

Fontos határidők:

A pályázatok beküldési határideje: 2016. október 15.

A nyertes projektek kiválasztása: november vége.

A felhívás részletei a www.aktion.saia.skhonlapon találhatóak meg. Az érdeklődők SAIA öt kirendeltségén is konzultálhatnak

(http://www.saia.sk/sk/pages/kontakty/pracoviska-saia-v-bratislave-a-v-regionoch).

 

Mgr. Daniela Kirdová
a program kordinátora
Akcia Rakúsko-Slovensko
SAIA, n. o.
Sasinkova 10
812 20 Bratislava
Tel. 
+421-2-5930 4738

 
www.saia.sk
Fogadóórák: 2016. július 12. - 2016. augusztus 18.

A KETK Tanulmányi Osztályának

értesítője

Fogadóórák:

2016. július 12. - 2016. augusztus 18.

hétfőtől csütörtökig 9,00 órától – 11,00 óráig

A nyári szabadság alatt 2016. július 25. és 2016. augusztus 6. között a tanulmányi osztály zárva lesz.

Pénteken nincsenek fogadóórák.

Tanulmányi osztály

Jelentkezz a XI. FTDK-ra!

F E L H Í V Á S

a XI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre

A Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT)

a Selye János Egyetem (SJE) és a Diákhálózat (DH)

mint főszervezők közreműködésével,

az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SJE HÖK) valamint

a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt

meghirdeti 2016-ra a

XI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát (FTDK)

A konferencia időpontja és helyszíne:

2016. november  24 - 25., Komárom,

Selye János Egyetem.

 

 

általános részvételi feltételek

A konferencián versenyzőként nem magyarországi felsőoktatási intézmények szlovákiai és csehországi származású hallgatói vehetnek részt.

A konferencia nyelve: magyar. Lehetőség van azonban szlovák, cseh, angol vagy (egyeztetés nyomán) más idegen nyelvű pályamunkával való nevezésre is, amennyiben a versenyző készít egy rövid magyar nyelvű rezümét, valamint a konferencián magyar nyelven mutatja be munkáját.

Idegen nyelvű dolgozat esetén az SZMTDT, kiemelten támaszkodva a SZMAT segítségére, bármilyen egyedi tématerülethez segít magyar szaknyelvi felkészítő-konzulenst keresni a magyar nyelvű előadás elkészítéséhez.

Nevezni önképzési céllal készült diáktudományos tevékenységet dokumentáló pályamunkával lehet.TDK-konferenciát szervező intézmények diákjai (csoportos nevezési jog)

Ezen diákoknak kötelező részt venniük az anyaintézményük által szervezett Intézményi (egyetemi, kari vagy tanszéki ) Tudományos Diákköri Konferencián (ITDK). Az ITDK zsűrik által az FTDK-n való induláshoz megfelelő színvonalúnak talált pályamunkák az FTDK-ra közvetlenül nevezhetők.

 • TDK-konferenciát nem szervező intézmények diákjai (egyéni nevezési jog)

Azon intézmények hallgatói, akiknek az anyaintézményei nem szerveznek tudományos diákköri konferenciát, ill. azon szakok hallgatói, akiknek a szakterületén az anyaintézmény nem szervez intézményi, kari, tanszéki fordulót, egyenesen az FTDK-ra jelentkezhetnek (egyéni jelentkezés).

Az egyéni jelenkezők között számítunk olyan diákok jelentkezésére,

- akik anyaintézményük TDK (ŠVOČ -Študentská vedecká odborná činnosť/ŠVOUČ - Študentská vedecká odborná a umelecká činnosť) rendezvényén már részt vettek pályamunkájukkal. Számukra a ŠVOČ/ŠVOUČ részvételt igazoló dokumentum benyújtása a nevezés jogalapja,

valamint olyanokéra is,

- akik még nem vettek részt semmiféle előválogató versenyben. Számukra a nevezés jogalapját egy, a szakterületükön egyetemi vagy akadémiai közegben dolgozó szakembertől származó, a dolgozat ismerete alapján született nevezési ajánlás jelenti.

Abban az esetben, ha a diáknak nincs lehetősége közvetlenül olyan szakembert megszólítani, aki a munkáját az FTDK-ra ajánlhatná, a XI. FTDK szervezői segítik dolgozatát a megfelelő szakemberhez közvetíteni.

 

Eljárási mód

 • a pályamunkák nevezése

A pályamunkákat a http://ftdk.ujs.sk honlapon található elektronikus nevezési lap kitöltésével kell nevezni.

Az elektronikus nevezés kötelező részét alkotja a bemutatásra szánt dolgozat egy oldalas összefoglalója magyar és angol/német nyelven (rezümé, 1800 karakter).

Egyéni jelentkezők esetében a ŠVOČ részvételt igazoló dokumentum vagy a szakmai referenciát adó nevezési ajánlást is szükséges csatolni. Ezt a dokumentumot az e-mailcímrekérjük elküldeni, az üzenet témájában feltüntetve az "IGAZOLAS" vagy az "AJANLAS" szót (diakritika nélkül), és a szekció megnevezését.

 

Pályamunkát nevezni 2016. július 31-ig lehet.

 

 • a pályamunkák benyújtása

A pályamunkát kizárólag elektronikusan lehet benyújtani a http://ftdk.ujs.sk honlapon. Szükséges továbbá a nevezés részenként a pályamunkával kapcsolatban nyilatkozni a munka eredetiségéről (plágium kizárása).

A dolgozatra és a dolgozatba semmiféle azonosításra alkalmas adat nem kerülhet, csak a dolgozat címe.

A dolgozat minimális terjedelme és az egyes szekciók formai követelményei elérhetőek a http://www.otdt.hu weboldalon is a XXXIII. OTDK Központi felhívásának  3. mellékletében.

A plágium kizáró ok.

 

A pályamunka feltöltésének határideje: 2016. július 31.

 

 • a pályamunkák szakmai bírálata

Minden benyújtott pályamunka szakértői bírálatot kap. A pályázók az elkészült szakmai bírálatokat azok elkészülésével párhuzamosan, folyamatosan, de legkésőbb 2016. október 31-ig megkapják.

 • jelentkezés a XI. FTDK-n való személyes részvételre

Komáromban 2016. november 24-25-én megrendezésre kerülő konferenciára a pályamunkák szerzőin és konzulensein kívül hívjuk és várjuk az FTDK iránt érdeklődő diákokat és szakembereket is. A jelentkezés technikai részletei (jelentkezési lap, határidők stb.) az ftdk.ujs.sk honlapon folyamatosan frissítésre kerülnek 2016. szeptember közepétől.

A konferenciára regisztrációs díj nincs. A konferencia résztvevőinek ebédet, vacsorát és frissítőket biztosítunk a konferencia ideje alatt. Szállást is a jelentkezési lapon lehet majd igényelni.

 • a XI. FTDK versenyeinek lebonyolítása

Az FTDK szekcióit a beérkezett dolgozatok számának és arányának függvényében alakítjuk ki. A szekciókban rangos szakmai zsűrik figyelik és értékelik a pályamunkák előadásait.

A konferencián a versenyzőket a szekciózsűrik ajánlása alapján díjazzák. A zsűri döntése alapján helyezést elérő diákok ösztöndíjban és tárgyjutalomban részesülnek, a legszínvonalasabb munkák ajánlást kapnak a 2017 tavaszán megrendezendő magyarországi XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvételre.

 

Személyes elérhetőségek:

Juhász György, Selye János Egyetem, Bratislavská cesta 3322, 94501 Komárno,

e-mail:

Inczédi Lilla, Diákhálózat – Študentská sieť, Klariská 7, 811 03 Bratislava

E-mail:


Közép-európai határ(sáv)ok

A Nemzetközi Összehasonlító Irodalomtudományi Társaság (ICLA-International

Comparative Literature Association/ AILC Association Internationale de la Littérature

Comparée) Magyar Nemzeti Bizottsága a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetével együttműködésben 2016. szeptember 5-6-án tudományos konferenciát szervez

Közép-európai határ(sáv)ok

címmel.

A rendezvénynek idén a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete ad otthont.

*

A határ kétértelmű fogalom. El is választ és össze is köt. Mindig valamit szegélyez, következésképp mindkét határ menti kultúrához, mindkét egymással szomszédos szemioszférához egyaránt tartozik. A határ kétnyelvű, illetve poliglott képződmény (…) Egy membránszűrőhöz hasonlítható, amely olyan mértékben alakítja át az idegen szövegeket, hogy azok beíródhassanak a szemioszféra belső jelrendszerébe, de közben mégiscsak megtarthassák másféle természetüket.” (Jurij M. Lotman: A szemioszféra – Szitár Katalin fordítása)

A határ Janus-arcú képződmény. Elválaszt, leválaszt, ugyanakkor átjárást, kapcsolattartást biztosít. Elszigetel, de egyúttal kaput nyit. Megszűr és feldolgoz. Éppen ezért az átmenetiség, a köztesség, a kettős odatartozás és a kölcsönös részesülés helye is; a közvetítésé, a párbeszédé és a fordításé.

A határ kontaktzóna, s ebből adódóan fokozott intenzitású kommunikációs tér, a kívánt vagy kényszerű dialógus terepe; átvételi pont és kibocsátó hely egyszerre, melyet a kölcsönhatások, cserefolyamatok, összefonódások, keveredések, áttűnések gyakorlata határoz meg és jellemez.

A határ a kihívás és a kockázat terepe is. A Másikkal, az Idegennel való találkozás itt a legélénkebb, itt válik legközvetlenebbül hozzáférhetővé, s e szembesülés ismétlődő alkalmai mindig önreflexióra is késztetnek.   

*

A komparatisztika kialakulásától fogva, a nemzeti irodalmak tágabb összefüggésekbe való elhelyezésének igényéből eredően, a határok átlépéséről, a nyelvi távolságok áthidalásáról, s ezek tudományos igényű feltérképezéséről, osztályozásáról szólt. S különösen így van ez, ha tekintetbe vesszük az összehasonlító szempont társművészetek vagy az idegen kultúrák irányába történő kiterjesztését, az irodalomközi dialógustér fokozatos megnyitását a művészetközi és kultúraközi konfrontációk felé. Azt mondhatjuk tehát, hogy a határon-lét és a határokon átívelő különböző szintű vizsgálódások az összehasonlító irodalomtudomány művelői számára mindig is a kutatás természetes, mondhatni magától értetődő közegét jelentették és jelentik mai is.

Amikor tehát e jellemzően kétarcú, a kultúra és a társadalom számos területén megnyilvánuló jelenséget, ti. a határhelyzet, a határlét különféle (nyelvi, irodalmi, kulturális, művészeti, földrajzi, politikai, társadalmi) aspektusait és a határokon zajló kommunikáció jellegadó folyamatait tesszük meg egy komparatisztikai konferencia témájává, egyfelől a hagyományos utat követjük. Az egyes irodalmak, szűkebb és tágabb szövegosztályok,- csoportosulások, művek és alkotói pályák összevetésére, érintkezési pontjaik kijelölésére, az őket elválasztó különféle határok áttörésére, hermeneutikai igényű feloldására teszünk javaslatot. Másfelől viszont a fenti általánosabb, szemiotikai felfogás érvényesítése lehetővé teszi azt is, hogy olyan dolgokra irányuljon a figyelem, amelyeken keresztül néhány, a komparatisztika és általában véve az irodalomtudomány jelenkori önmeghatározását érintő termékeny módszertani dilemma is megragadhatóvá válik. Jellemzően olyan kérdések ezek, amelyek a tudományterületek, művészeti ágak, a médiumok, nyelvek és az identitások mibenlétére vonatkoznak, miközben az átmenetiség, az áthajlás és az átjárhatóság lehetőségeit és korlátait firtatják. Ennek megfelelően öt nagyobb kérdéskörre fókuszálva ajánljuk megvitatásra a határ kérdését:

 

TUDOMÁNYKÖZI HATÁRSÁVOK

 • A tudományközi párbeszéd feszültségforrásai: inspiráció és feloldódás kettőssége 
 • A határ szemiotikája (elmélet és alkalmazás)
 • A liminalitás elméleti kérdései és irodalmi vetületei

 

             MŰVÉSZETKÖZI HATÁRSÁVOK

 • A művészetközi vizsgálódások kihívásai és kockázatai
 • Határok feszegetése: társművészetek egymás tükrében és keretében (tematizáció, imitáció, transzformáció) 
 • Határok újrarajzolása: médiumok ötvözése, új alakzatok és konfigurációk alakulástörténete

 

 

              IRODALMI HATÁRSÁVOK

 • Egyszerre két korszak, irányzat, műnem vagy műfaj kifejezésmódjának jellegadó jegyeit hordozó alkotások interpretációja
 • Magas irodalom és populáris irodalom közti határok dinamizálódása: elméleti dilemmák és esettanulmányok   
 • Gyermekirodalom és felnőtt irodalom közti határok dinamizálódása: elméleti dilemmák és esettanulmányok  
 • Nyomtatott és digitalizált irodalom, könyv és hipertextualitás határesetei; az internet határtalansága mint kihívás a komparatisztika számára

 

      TÖRTÉNELMI ÉS FÖLDRAJZI HATÁRSÁVOK

 • Az országhatár-változások irodalmi reprezentációinak elemzése: földrajzi táj és politikai-hatalmi tér konfliktusa, városok, régiók nemzeti kisajátítása
 • A nyelvileg, vallásilag vagy kulturálisan kevert földrajzi határterületek irodalmának elemző vizsgálata, különös tekintettel a kettős kötődés és az összetett identitáskonstrukciók megnyilvánulás-formáira 
 • A nemzeti, faji és vallásikisebbségek sorsábrázolása elbeszélő művekben a közép-európai térség történelmének, politikai, társadalmi és nemzetiségi viszonyváltozásainak kontextusában
 • Az areális stúdiumok időszerűsége a közép-európai irodalmi térben

 

NYELVI ÉS IDENTITÁSBELI HATÁRSÁVOK

 • Két- és többnyelvűségaz irodalmi művekben: az alkalmi nyelvváltás, stílustörés és szólamkeverés kulturális mutatói és poétikai funkciói
 • Migráció és emigráció, ország- és nyelvváltás identitásképző funkcióinak vizsgálata választott szerzők életművében
 • Imagológiai vizsgálódások: nemzetképek, előítéletek, etnikai sztereotípiák irodalmi konfrontációja közép-európai vetületben

*

Az előadások hossza 20 perc, melyet 5 perc vita követ. 

A tervezett előadások absztraktjait (max. 300 szó) Benyovszky Krisztián címére () kérjük elküldeni legkésőbb június 20-ig. Egyúttal kérjük feltüntetni a munkahely (egyetem és tanszék, tudományos műhely, szervezet) nevét is. A visszajelzés július 20-ig várható.

Helyszín: Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, Közép-európai Tanulmányok Kara, Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet, Dražovská 4, 949 74, Nyitra, Szlovákia

Részvételi díj nincs, útiköltséget és a szállás díját a résztvevők maguk térítik.

Az étkezésről, a szálláslehetőségekről és az utazással kapcsolatos tudnivalókról egy következő körlevélben küldünk tájékoztatást.

A szervezők

Benyovszky Krisztián

Z. Varga Zoltán

ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem 2016

Eötvös Loránd Tudományegyetem Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2016


Hallgatói pályázati felhívás


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem huszonegyedik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2016 programot 2016. július 5. és július 9. között (érkezés 2016. július 4. (egész nap), egész napos kirándulás 2016. július 10., távozás 2016. július 11.)
A Nyári Egyetemünk mottója:
Egységben a tudomány!
A program célja:
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lehetőséget kíván biztosítani, hogy a hazánk határain kívül élő magyar ajkú egyetemisták az anyaországban anyanyelvükön képezhessék tovább magukat, szaktárgyuk egy-egy speciális területén. Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Őrvidék magyar ajkú hallgatóit, továbbá a Kárpát-medencén túli diaszpórából érkező magyar anyanyelvű jelentkezőket is várjuk Magyarország legnagyobb és első számú kutatóegyeteme által kifejezetten nekik szervezett kurzusaira.
A szakmai képzésen túl széles körű kulturális programok szervezésével biztosítjuk, hogy megismerhessék a város nevezetességeit, valamint bepillantást nyerhessenek a pezsgő budapesti diákéletbe.
A plenáris előadást idén dr. Faludi Gábor egyetemi docens (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék) tartja Mire való a szerzői jog a XXI. század elején címmel.
A nyári egyetem munkanyelve a magyar.

 

További információk ITT érhetőek el.

 

szorolap2016.2

Közlemény – oktatás felfüggesztése

2016 február 18-án, csütörtökön Nyílt napot szervezünk. Ebből kifolyólag 7.30 és 13.00 között szünetel az oktatás a következő tantermekben: D2, A6, A9, A109 és A112. A többi tanteremben az oktatás standard módon zajlik majd.

Választások a KETK kari szenátusába - alkalmazotti és hallgatói helyekre

V zmysle Zásad volieb Akademického senátu Fakulty stredoeurópskych štúdií UKF v Nitre a z poverenia akademického senátu vyhlasuje predsedníčka AS FSŠ

voľby do zamestnaneckej a študentskej časti Akademického senátu FSŠ.

Termín konania volieb: 2.3.2016, od 09.00 do 14.00 hod.

Miesto konania: Dražovská 4, 949 74 Nitra (budova FSŠ – vestibul)

Predseda volebnej komisie: PaedDr. Ján Bauko, PhD.

 

Je potrebné voliť:

8 zástupcov zo zamestnaneckej časti akademickej obce FSŠ a 4 zástupcov zo študentskej časti akademickej obce FSŠ.

 

Neanonymné návrhy kandidátov za členov AS FSŠ UKF v Nitre za zamestnaneckú a študentskú časť akademickej obce predkladajú členovia akademickej obce predsedovi volebnej komisie do 24.2.2016 do 24.00 hodiny. Voličom je každý člen akademickej obce FSŠ.

 

 

Formulár pre návrh zamestnanca nájdete TU, formulár pre návrh študenta si môžete prevziať TU.

 

Adresa predsedu volebnej komisie:  

PaedDr. Ján Bauko, PhD.

Ústav maďarskej jazykovedy a literárnej vedy

Fakulta stredoeurópskych štúdií UKF v Nitre

Dražovská 4, 949 74 Nitra

tel.: 037/6408865

e-mail:

 

Doc. PhDr. Anna Sándorová, PhD.

predsedníčka AS FSŠ

Pályázati felhívás: Magyarország és a közép-európai térség az Európai Únióban, az Európai Únió a világban

Az Országgyűlés elnöke „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel ez évben is pályázatot hirdet az egyetemi és főiskolai hallgatók részére. A pályázat kiírói lehetővé tették, hogy a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói is pályázhassanak.

A felhívás teljes szövege ITT érhető el.

Záródolgozatok

Kedves hallgatók,

értesítjük a végzős évfolyamok diákjait, hogy záródolgozataik témamegadásait átvehetik két

példányban azon intézetek és tanszékek titkárságain, ahol a témáik kiírásra kerültek. A

témamegadásaikért 2015 október 1-től jelentkezhetnek.

A másodéves BA hallgatók, illetve az elsőéves MA hallgatók 2015 október 1-től jelentkezhetnek fel a

jövőbeli záródolgozataik témáira. A jelentkezés kizárólag az AIS-szen keresztül történik.

Dr. Szekeres László, tanulmányi dékánhelyettes

14. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia

  A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2015 novemberében Szabadkán, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán megrendezi a

 

 14. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát,

melynek top-témája a FÉNY.

 

 Szabadka, Szabadkai Műszaki Szakfőiskola,

2015. november 13-15.

 

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2002 óta minden évben megszervezi a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát (VMTDK) az Újvidéki Egyetem valamelyik karán.

A VMTDK Kárpát-medencei hatókörű, magyar nyelvű tudományos diákköri mozgalom, amelyben évente mintegy 150 hallgató vesz részt új kutatási eredményeivel. (2002, I. VMTDK, Szabadka, 56 résztvevő; 2003, II. VMTDK, Újvidék, 76 résztvevő; 2004,  III. VMTDK, Zenta, 82 résztvevő; 2005, IV. VMTDK, Szabadka, 98 résztvevő ; 2006, V. VMTDK, Újvidék, 97 résztvevő; 2007, VI. VMTDK, Újvidék, 82 résztvevő; 2008, 7. VMTDK, Újvidék, 104 résztvevő; 2009, 8. VMTDK, Szabadka, 110 résztvevő; 2010, 9. VMTDK, Újvidék, 150 résztvevő, 2011, 10. VMTDK, Újvidék, 153 résztvevő, 11. VMTDK, Szabadka, 188 résztvevő, 12. VMTDK, Újvidék, 146 résztvevő, 13. VMTDK, Újvidék, 135 résztvevő).

A VMTDK célja:

 • magyar nyelvű, Kárpát-medencei hatókörű, tudományos-művészeti fórumot teremteni az Újvidéki Egyetem hallgatói számára
 • a magyar nyelv közéleti színtereinek bővítése a vajdasági felsőoktatásban és tudományosságban
 • az Újvidéki Egyetemnek mint többnyelvű egyetemi modellnek a fejlesztése
 • tervszerűbbé tenni a vajdasági magyar elitképzést
 • ösztönözni a tudományos igényű, innovatív, értékteremtő tevékenységet a felsőoktatásban
 • hozzájárulni a vajdasági magyar közösség iskolázottsági szinjének növeléséhez, képzési és önképzési lehetőségeinek bővítéséhez
 • hozzájárulni a fiatal szakemberek társadalmi érvényesüléséhez, a minőségvédelem biztosításához
 • hozzájárulni a vajdasági magyar tudományos és művészeti közélet fellendítéséhez.

A VMTDK szekciói felölelik a tudományok és művészetek minden területét.

A konferencia nemzetközi, közép-európai jellegű, a Kárpát-medence minden régiójából érkeznek  résztvevők.

A tanácskozás nyelve magyar. A rendezvény a magyar szaknyelv igényes használatára, közéleti gyakorlására ösztönöz.

A konferenciára megjelenik a háromnyelvű (magyar, angol, szerb) rezümékötet.

A VMTDK nem versenyjellegű, de a nemzetközi tudományos bizottság kihirdeti a szekcióelsőket két kategóriában: 1. egyetemi hallgatói, mesterképzős 2. doktoranduszi és fiatal kutatói kategória (35 éves korig).

A kuratórium a korábbi VMTDK-kon felmutatott kimagasló tudományos ill. művészeti eredmények alapján odaítéli a Kristálygömb Díjat, amelynek eddigi nyertesei dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, Beke Ottó, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc, Beretka Sándor.

A 14. VMTDK top-témája a FÉNY!

KERETPROGRAM:

A 14. VMTDK programja 2015. november 13-án, pénteken este kezdődik a Kosztolányi Dezső Színházban a művészeti produkciókkal.  

November 14-én, szombaton délelőtt a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán az ünnepi megnyitót követően kerül sor a plenáris előadásokra.

Délután ugyanitt zajlanak párhuzamos szekciókban a tudományos szekcióülések. 18.30–19.30 tudományos-mentori értekezlet, 19.30–20.30 konferencia-kiértékelés az amfiteátrumban, a Kristálygömb Díj átadása. 21.00 órától TDK-buli a Középiskolai Diákotthonban. 

Benevezési szabályok

A VMTDK-ra minden vajdasági egyetemi és főiskolai hallgató jelentkezhet olyan diáktudományos/művészeti tevékenységet dokumentáló, magyar nyelvű pályamunkával (dolgozat, előadás, alkotás stb.), amely önálló, saját tudományos kutatásokra, ill. művészeti koncepcióra épül.

A VMTDK-ra 35 éven aluli, itthon vagy Magyarországon tanuló vajdasági egyetemi hallgatók és kutatók jelentkezhetnek.

Korlátozott számban tudunk fogadni egyetemistákat, doktoranduszokat, 35 éven aluli kutatókat (kb. 50-et) a Kárpát-medence más régióiból is.

A konferencia szekciói:

 1. élő természettudományok
 2. élettelen természettudományok
 3. műszaki tudományok
 4. társadalomtudományok
 5. humán tudományok
 6. művészetek

A benevezés feltételei:

 • Regisztrálj a www.vmtdk.edu.rs honlapon a 13. VMTDK Jelentkezők rovatában! (Társszerzőség esetében minden konferencián megjelenő résztvevő külön regisztráljon!)
 • Készíts féloldalas, kulcsszavakkal ellátott magyar, angol és szerb REZÜMÉT  a honlapon megadott REZÜMÉMINTA szerint. (Szerb rezümét csak a vajdasági hallgatóktól várunk.)
  Kötelező megnevezni a kutatás témáját, korpuszát, célját, módszereit, várt és elért eredményeit, a következtetéseket és a mentort.
 • A magyar, angol, szerb rezüméket egyetlen fájlban jegyezd meg! (A fájl elnevezése: VEZETÉKNÉV_KERESZTNÉV_REZ, pl.: BOGNAR_ISTVAN_REZ)
 • A rezüméket töltsd fel a profilodra! HATÁRIDŐ: 2015. október 1.!
 • Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy csakis a szabályszerűen megírt, elnevezett és határidőn belül elküldött rezüméket fogadjuk el! Október 1-10. között a tudományos bizottság teszi meg módosítási javaslatait.
 • DOLGOZAT: A TDK-dolgozatot 2015. november 1-ig kell feltölteni a honlapon (www.vmtdk.edu.rs) kialakított profilodon. (Fájlnév:VEZETÉKNÉV_KERESZTNÉV_DOL, pl.: BOGNAR_ISTVAN_DOL)

FELKÉSZÜLÉS A KONFERENCIÁRA

PREZENTÁCIÓ: Szóbeli prezentációd 10 perces legyen, amit majd 5 perces vita követ. 

SZÁLLÁS-ÉTKEZTETÉS: Szállásról önállóan kell gondoskodnod. Szombaton ebédet és vacsorát biztosítunk.

Cím:
Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium
21000 Novi Sad/Újvidék
Vojvode Mišića 1.
Tel: +381-(0)21-557-237
+381-(0)63-88-26-36-8

E-mail: vamafelkol@gmail.com

Honlap: www.vmtdk.edu.rs

"Tehetség szabadon"

A 2015. szeptember 12-i szakmai konferencián útjára indítottuk a Magyar Templeton Programot, amely a Templeton World Charity Foundation finanszírozásával, a European Social Fund társfinanszírozásával és a MATEHETSZ szakmai együttműködésével 2015. szeptember 15. és 2017. február 28. között valósul meg. A „Tehetség szabadon” szakmai rendezvényen részletesen bemutattuk a beválogatás módszertanát és a program céljait. Az elhangzott előadásokat a Tehetség Csatornán (www.youtube.com/tehetsegcsatorna) elérhetővé tettük, így a beválogatás módszertanáról, a programban nyújtott lehetőségekről az elkészült felvételekből is tud tájékozódni. A Magyar Templeton Programban kifejezetten a kognitív (megismerő folyamatokon, gondolkodáson alapuló) tehetségterületeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalokat keressük, akik közül 10-19 éves feltörekvő tehetségeket és 20-29 éves, már eredményeket felmutató fiatal példaképeket válogatunk be a programba Magyarországról és a határon túlról.  

A 10-19 éves fiatalok a honlapunkon, a www.templetonprogram.hu oldalon regisztrálhatnak, itt tölthetik ki az online kognitív teszteket, ami számukra a beválogatási folyamat első szűrője. A 20-29 éves korosztály esetében ez a link él: (www.templetonprogram.hu/cimlap/20-29)   

A tesztek kitöltésének határideje mindkét korosztály esetében 2015. október 20.  Kérjük, amennyiben a Magyar Templeton Program kapcsán kérdése, észrevétele, javaslata van, küldjön e-mailt az  címre, ahol kollégáink két munkanap alatt igyekeznek minden megkeresésre választ adni.

Üdvözlettel,

Bajor Péter

ügyvezető elnök MATEHETSZ

 

Csermely Péter

tiszteletbeli elnök MATEHETSZ

 

 

Szécsi Anikó programmenedzser Templeton

Programiroda MATEHETSZ

Meghívó - A zsidó kultúra közép-európai kontextusban

Tisztelettel meghívjuk A zsidó kultúra közép-európai kontextusban című nemzetközi konferenciára, melyet 2015. október 27-28-án tartunk.

A zsidó kultúra közép-európai diskurzusa akadémiai szinten hiányos akár hazai, akár közép- európai kontextusban. A nemzetközi konferencia célja, hogy  megismerjük, továbbgondoljuk a zsidó kisebbség sorsát, történelmét, kultúráját, vallásgyakorlatát elsősorban Szlovákiában, Magyarországon, Csehországban  és Lengyelországban, kitérjünk  Izrael állam történelmére és jelenére. Ezen felül a konferencia körbejárja a zsidó kultúra művészetekben betöltött szerepét (irodalmi művek, fordítások, filmes adaptációk, zeneművészet, képzőművészet, építészet, stb), de célja az antiszemitizmus elleni harc is.  A tudományos körökön kívül a diákok felé is nyit a konferencia, hiszen a kísérő programok célja az is, hogy tolerenciára és a népek, nemzetek közötti békés együttélésre neveljük diákjainkat.

A konferenciára az alábbi témákban lehet jelentkezni:

 •           A zsidó kérdés és a holokauszt az irodalomban
 •           A zsidó kérdés és a holokauszt tematika a filmvásznon
 •           A zsidó kultúra a művészetekben
 •           Zsidó hagyományok és a vallásgyakorlat
 •           A zsidó nép történelme az adott ország területén vagy Izraelben

A nemzetközi konferencia két szekcióban zajlik: szláv (az előadások cseh, szlovák vagy lengyel nyelven folynak) és magyar. A plenáris előadásokat angol nyelven tartjuk.

Előzetes program:

A konferencia kétnapos lesz. 2015. október 27-én 15,00-17,00-ig megnyitó és a plenáris előadások hangzanak el a V4-ek országaiból felkért előadók sorából. Az előadások angol nyelven zajlanak az első napon. 18,00-tól a nyitrai zsinagógában egy kiállítás megnyitójával folytatódik a program: A zsidó lakosság történelmi fotókon és a vallási kegytárgyak címmel. A kiállítás megnyitóját filmvetítés kíséri. Fellép Jana Orlická, sanzonénekes.

A második napon, 2015. október 28-án reggel 9,00-tól délután 15,00-ig folyik a tanácskozás az egyes szekciókban. A második napon a konferencia nyelve szláv vagy magyar.

16,00: a konferencia befejezése

Részvételi díj: 60 Euró, melyet utalással rendezhet az alábbi címre:

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Tr. A. Hlinku č. 1

949 74  Nitra

A banki elérhetőség, ahova utalni lehet:

Štátna pokladnica

Radlinského 32

810 05  Bratislava

číslo účtu: SK81 8180 0000 0070 0033 5945

SWIFT/BIC: SPSRSKBAXXX

názov účtu: BÚ – Projekty FSŠ, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

VS: 1314102015

 

De helyben, készpénzben  is megfizethető a konferencia napján.

Részvételi szándékát kérem2015. szeptember 4-ig jelezze  a visszajelző lapon, és kérem küldje el az alábbi elektronikus címre: , vagy a következő postai címre:

Ústav stredoeurópskych jazykov a kultúr (ÚSJK)

FSŠ UKF, Dražovská 4,

949 74 Nitra, Slovakia.

A konferencia részletes programját 2015. szeptember 20-ig megküldjük.

Tisztelettel:

Prof. PhDr. Žilka Tibor, DrSc.                                        PaedDr. Hrbácsek Magdaléna, PhD.

a konferencia védnöke                                                            a konferencia szervezője

 

A Visszajelzőlapot az alábbi linken tölthetik le: Visszajelzés

Beíratkozások időrendi besorolása a 2015/2016-os tanévre a Közép-európai Tanulmányok Karán, KFE Nyitra

A beíratkozások ideje alatt a Tanulmányi Osztályon nem lesznek fogadóórák!

Nappali tagozat:

2015 9. 2.   2. évf. SEASb (Bc.)                                      9,00  A-9

2015 9. 2.   3. évf. SEASb(Bc.)                                       10,00  A-9

2015 9. 2.   2. évf. SEASm (Mgr.)                                   11,00  A-9

2015 9. 3.   3. évf. UFŠb (Bc.)                                        9,00  A-9

2015 9. 3.   2. évf. PTMJKb (Bc.)                                     9,00   A-9

2015 9. 3.   3. évf. PTMJKb (Bc.)                                     9,00   A-9

2015 9. 3.   2. évf. PEPb (Bc.)                                        10,00  A-9

2015 9. 3.   3. évf. PEPb (Bc.)                                        10,00  A-9

2015 9. 3.   2. évf. HUMm (Mgr.)                                    11,00  A-9

2015 9. 3.   2. évf. ZSPm (Mgr.)                                     11,00  A-9

2015 9. 3.   2. évf. MSBMb (Bc.)                                     13,00  A-9

2015 9. 3.   3. évf. MSBMb (Bc.)                                     13,00  A-9 

2015 9. 7.   2. évf. RCRb (Bc.) + RCRMb (Bc.)                 9,00  D-2

2015 9. 7.   3. évf. RCRb (Bc.) + RCRMb (Bc.)                 11,00  D-2

2015 9. 8.   2. évf. UPMJb (Bc.)                                      10,00  A-9

2015 9. 8.   3. évf. UPMJb (Bc.)                                      10,00  A-9

2015 9. 8.   2. évf. UPMJm (Mgr.)                                   11,00  A-9

2015 9. 8.   1. évf. SEASb (Bc.)                                     9,00  A-9

2015 9. 8.   1. évf. SEASm (Mgr.)                                  13,00  A-9

2015 9. 9.   1. évf. UPMJb + PTMJKb + PEPb

+ MSBMb + UFŠ (Bc.)                                                   9,00  D-2

2015 9. 9.   1. évf. - UPMJm + HUMm + PTMJKm

+ ZSPm (Mgr.)                                                             13,00  D-2

2015 9. 10. 1. évf. RCRb + RCRMb                                 9,00  D-2

 

 

Pótbeíratkozás a nappali tagozatos hallgatók számára:

2015 szept. 17-én, 9.00 órától a Tanulmányi Osztályon

 

Levelező tagozat:

2015 9. 4.            1. évf. XZSPm (Mgr.)             14,30 – 15,30  A-9

2015 9. 4.            2. évf. XZSPm (Mgr.)             14,30 – 15,30  A-9

2015 9. 4.            2. évf. XSEASm (Mgr.)          14,30 – 15,30  A-9

 

Doktoranduszok beíratkozása:

2015 9. 2.            nappali és levelező tagozat     9,00 – 10,00  A-6 

A záródolgozatok (alap- és mesterképzés) leadási határideje

Tisztelt hallgatók,

a záródolgozatok (alap- és mesterképzés) leadási határideje 2015 április 17. A záródolgozatokat két példányban kell leadni a tanulmányi osztályon. A záródolgozatokkal együtt kérjük a licenciaszerződések leadását is, amelyeket az AIS-ben tudnak kigenerálni a munka EZP-be történő feltöltése után. A rendszer két, kismértékben eltérő szerződést generál ki, mindkettőt két példányban kell leadni. A munkát tehát 4 licenciaszerződéssel adják le a tanulmányi osztályon.

                                                                                                            Dr. Szekeres László,

tanulmányi dékánhelyettes

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853