Prvý pivný someliér na Slovensku

Dňa 26. februára 2020 sme sa v rámci predmetu Someliérstvo zúčastnili veľmi zaujímavej prednášky, ktorá rozšírila naše vedomosti o pive a jeho výrobe. Pozvanie prijal pán Jozef Sivák, prvý pivný someliér na Slovensku a zároveň obchodný riaditeľ rodinného pivovaru ERB v Banskej Štiavnici. V úvode prednášky nám porozprával o tom, ako empirickým spôsobom nadobúdal počas života vedomosti o pive, ktorých súčasťou bolo aj cestovanie.

Prednáška bola rozdelená na tri časti, v prvej sme si pozreli video o pivovare ERB, jeho fungovaní a filozofii podnikania. Spomínaný pivovar sa nachádza v historickom centre Banskej Štiavnice a ročne vyrobí 3500 hl piva. V druhej časti prednášky nám pán Sivák vysvetlil proces výroby piva a priblížil nám jednotlivé suroviny, ktoré vstupujú do procesu výroby. Súčasťou poslednej časti bolo pivné someliérstvo, kombinácia pív a jedla, počas ktorého sme ochutnali chmeľ, nealkoholické pivo značky ERB a tiež sme skúšali reakcie piva a jedla, napríklad v kombinácii so syrom.

Prednáška sa nám páčila a v mene všetkých za ňu pánovi Sivákovi ďakujeme.

Text: Veronika Rečková, 3RCR16b
Foto: Katarína Bukovanová, 3RCR16b 

160x600 bannerMOTPFay

 

Kontaktné informácie

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853

Táto webová stránka používa cookies.

Pokračovaním v prehliadaní si tejto webovej stránky súhlasíte s používaním cookies.

Rozumiem