Všetky články

Svet chutí a vôní nitrianskeho regiónu

Dňa 4. novembra 2019 organizovali študenti Katedry cestovného ruchu gastronomické podujatie s názvom Svet chutí a vôní nitrianskeho regiónu (v rámci predmetu gastronómia) pod vedením Ing. Ľudmily Mazúchovej, PhD.

Pozvanie prijali ctení hostia: dekanka FSŠ Dr. habil. PaedDr. Žofia Bárcziová, PhD., vedúca Katedry cestového ruchu FSŠ PhDr. Zuzana Palenčíková, PhD., členovia Katedry cestového ruchu FSŠ, ale aj ďalší hostia z domáceho
a externého prostredia.

Podujatie zahájili naši spolužiaci Noémi Szilva a Martin Bohuš, ktorí nás sprevádzali celým programom, rovnako ako aj hudobné vystúpenia študentiek Katedry hudby – Simona Kačmárová, Alena Dušová a Lenka Gálisová pod vedením Mgr. Ivety Štrbák Pandiovej, PhD. Po skončení prvého hudobného bloku dostal slovo someliér s dlhoročnými skúsenosťami Tomáš Vyšváder. Vtiahol nás do histórie vína od 16. storočia až do súčasnosti. Následne sme prešli k samotnej degustácii vín známeho slovenského výrobcu. Počas degustácie nám someliér vysvetlil, ktoré aspekty vína treba vnímať: vôňu, viskozitu, farbu a chuť.

Tento ročník gastronomického podujatia obohatili aj pozvaní regionálni výrobcovia. Zaujímavé informácie o káve sme sa dozvedeli od Mgr. Ľubice Korgovej. Toto podujatie navštívil aj výrobca medoviny Mgr. Bronislav Tomka. Dozvedeli sme sa, že medovina patrí medzi najstaršie alkoholické nápoje, známe slovanským národom už od stredoveku. Ide o najstaršieho výrobcu medoviny a majiteľa prvého Múzea medoviny na Slovensku. Posledným hosťom z regionálnych výrobcov bol aj prvý výrobca tekutého chilli v rámci bývalého Česko-Slovenska, pán Miroslav Skovajsa, ktorý nám pútavo vysvetlil, ako začal podnikať, a taktiež, ako sa vyvíjal jeho produkt.

Vyvrcholením podujatia bola prezentácia regionálnych jedál študentov Katedry cestovného ruchu, ktorí pripravili napr. fašiangové šišky, oškvarkové pagáče a žerbo rezy, višňovú štrúdľu, tvarohové koláčiky, pivné pagáčiky, tradičnú žemľovku, zemiakové pagáče, novozámocké rezy či jablkový koláč. Počas prezentácie študenti predstavili jedlá, niektorí priblížili aj tradície, ktoré sa s ich prípravou spájajú. Po skončení hlavného programu boli hostia a študenti pozvaní na ochutnávku špecialít.

Každý z pozvaných hostí mal možnosť vychutnať si túto výnimočnú atmosféru a naplno spoznávať gastronomické krásy, ktoré ponúka nitriansky región a okolie.

Text: Valeria Bondar, 3RCR
Foto: Katarína Bukovanová, 3RCM

Kontaktné informácie

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853