Všetky články
Prvý slovenský pivný someliér s prednáškou na pôde FSŠ
Tie sú spestrením a obohatením pre študentov, nakoľko ide o dôležité prepájanie teórie s praxou. Toto podujatie bolo otvorené aj pre širokú akademickú obec.
P. Sivák sa po absolvovaní vzdelávacieho štúdia v Salzburgu a Mníchove na pivovarníckej akadémii Doemens stal vlani prvým slovenským pivným someliérom. Pivovar ERB je slovenská rodinná firma, ktorej pôvodný zámer bol vybudovať taký pivovar, kde by sa vyrábalo pivo výnimočnej chuti a prvotriednej kvality. Ich spoločným úsilím je pozdvihnúť pitie piva na vyššiu úroveň a urobiť z jeho konzumácie gastronomický zážitok. Myšlienku spájania gastronómie a piva na najvyššej úrovni dosiahli zavádzaním ERB Akadémie, zameranej na vzdelávanie svojich odberateľov. Okrem Pivovaru ERB prevádzkuje táto rodinná firma aj Reštauráciu ERB a Divadlo ERB v Banskej Štiavnici. Minulý rok zahájili výstavbu Boutique Hotela ERB****.
Vo svojom pútavom rozprávaní nám priblížil aj históriu pitia piva, proces náročnej výroby, ako aj jeho kladné účinky na náš organizmus. Zdôraznil výhody malých pivovarov, ktoré sa snažia vyrábať v menšom množstve, ale o to kvalitnejšie produkty. Potvrdzuje to aj slogan ich firmy „Buďte nároční“. Taktiež sme mali možnosť degustovať dva druhy piva tejto značky.
Na záver by sme radi vyjadrili veľkú vďaku p. Ing. Sivákovi, ktorý si popri všetkých pracovných povinnostiach našiel čas na pútavú prednášku. Zároveň sme hrdí, že na Slovensku existujú rodinné firmy, ktoré môžu byť vzorom podnikania pre ostatných.
Autor textu: Ing. Terézia Repáňová, PhD., Ing. Jozef Sivák