Všetky články

Prednáška o hnedom zlate s Master Chef Chocolatier Karolom Stýblom

Dňa 15. 02. 2018 sa na akademickej pôde FSŠ UKF v Nitre konala odborná prednáška s pánom Karolom Stýblom, ktorý sa môže pýšiť titulom „Fino de Aroma Master Chef Chocolatier“.

 

lyra1

Prednáška bola určená študentom 3. ročníka, odbor regionálny cestovný ruch, a širokej verejnosti. Prednáška začala informáciami o výrobe kakaa. 

Od pestovania kakaovníkov, cez zber a spracovanie bôbov, až po ich technické opracovanie. Množstvo firiem funguje na princípe čistej výroby čokolády. Firma LYRA je natoľko atypická, že vytvára úplne iný druh podnikania. Čokoládu vyrábajú z kakaa Fino de Aroma z Južnej Ameriky. Kakao si spracovávajú sami, od oberania zo stromov až po výrobu kakaovej hmoty, ktorá sa po pridaní ďalších ingrediencií premieňa na čokoládu s logom firmy LYRA. Zaujímavé je prepojenie firmy s farmami v Amerike, kde sa zabezpečujú aj vzdelávacie programy. Po pútavej prednáške nastal priestor na otázky. Pán Stýblo na ne pohotovo reagoval, čím sme sa zas niečo nové dozvedeli. Napríklad o začiatkoch podnikania, o trhoch, na ktoré exportujú kávu, aké ocenenia získali a podobne. Bonusom bola ochutnávka čokolády. Firma LYRA nemá na Slovensku žiadnu priamu konkurenciu. Preto chceme poďakovať pánovi Karoli Stýblovi za to, že si na nás našiel čas a prišiel na našu fakultu prednášať. Naučili sme sa veľmi veľa vecí od pravého odborníka z praxe. Táto prednáška bola pre nás veľkým zážitkom. V mene celého 3. ročníka, odbor regionálny cestovný ruch, sa chcem poďakovať za túto možnosť.

Peter Moritz, RCR

lyra2

 

 

Kontaktné informácie

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853