Všetky články

Prednáška o pivnom someliérstve

Dňa 19. februára 2019 sme sa v rámci predmetu someliérstvo zúčastnili prednášky na tému pivné someliérstvo. Pozvanie prijal pán Ing. Jozef Sivák, ktorý je obchodný riaditeľ pivovaru Erb v Banskej Štiavnici. Spolupracujú s viac ako tridsiatimi najlepšími hotelmi a reštauráciami na Slovensku. Pivovar odmieta akúkoľvek spoluprácu s obchodnými reťazcami.

Na úvod nám pán Sivák priblížil informácie o firme ERB, ktorá funguje od roku 2008. Na začiatku hodiny mal každý študent k dispozícii tri poháre na degustáciu troch druhov piva. K tomu sme degustovali syr a kávový prášok. So spomínanými produktmi sme robili menšie experimenty na zistenie chuti danej vzorky nápoja. Ako prvé pivo sme degustovali alkoholické pivo, ktoré malo zlatožltú farbu a príjemnú vyváženú horkastú chuť. Ako druhé sme degustovali nealkoholické pivo, ktoré bolo na rozdiel od prvého aromatickejšie a horkejšie. V pive sme mohli cítiť čiernu ríbezľu, kvety. Posledné pivo zvané braxatoris bolo špecifické vo svojej tmavohnedej farbe a sladkej mangovej chuti.

Prednáška bola veľmi zaujímavá a obohacujúca. Dozvedeli sme sa o rodinnej firme, o ich histórii a založení, správnej hygiene v pivovaroch a párovaní piva k jedlám. Krok za krokom sme sa dozvedeli ako sa správne degustuje pivo.

Touto cestou by som sa chcela, v mene celého 3. ročníka, ešte raz poďakovať pánovi Sivákovi za zaujímavú prednášku, ochotu prísť medzi nás a porozprávať nám o procese výroby, spracovania, správneho čapovania, degustácie a distribúcie piva.

 

Text a foto: Natália Matejčíková, 3RCR

Pivne somelierstvo 01

Pivne somelierstvo 02

Pivne somelierstvo 03

Pivne somelierstvo 04

Pivne somelierstvo 05

Pivne somelierstvo 06

Kontaktné informácie

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853