Generál – M. R. Štefánik — Könyvbemutató

Idén nemcsak az első világháború végére emlékezünk, hanem az első Csehszlovák állam megalakulására is. Erre az eseményre hívja fel a figyelmet Mariana Čengel Solčanská Generál című könyve is, melynek a nyitrai bemutatójára november 7-én került sor az Andrej Bagar Színházban. 

A rendezvény szervezője, a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karán oktató Žilka Tibor tanár úr szerint ez a könyv az egyik legjobb szlovák életrajzi regény. A mű Milan Rastislav Štefánik történetét mutatja be, egy sajátos perspektívából: a politikai ellenfele, Edvard Beneš meséli a szlovák politikus életéről. A nézőpontválasztás azért is figyelemfelkeltő, mert számos teória szerint éppen Beneš húzódik Štefánik rejtélyes halála hátterében. A nyitrai könyvbemutató egyik izgalmas kérdése e nézőpontválasztás hátterét kívánta feltárni. Az írónő elmondása szerint az események hitelesítése céljából döntött a politikai ellenfél történetbe vonásáról. A könyvből azonban számos más érdekes tényt is megtudhatunk Štefánikról, hiszen bepillantást nyerhetünk szerelmi életébe, temperamentumos és karizmatikus személyiségvonásaiba.

A sokféle korosztályt egybegyűjtő közönség feszült figyelemmel hallgatta az írónő műhelytitkait. Többek között az is kiderült, hogy a következő művében Jánošík élettörténetével kíván foglalkozni. A bemutató végén könyvvásárlásra és dedikálásra is sor került. A nézők kellemes hangulatban hagyták el a színház épületét – igaz, a többség sietősen indult haza, hogy mihamarabb belelapozhasson az újonnan szerzett könyvébe.ományik Zsuzsanna, Mbak16msssss

Rományik Zsuzsanna, Mbak16m

Solcan01 828x548

Solcan02 828x548

Solcan03 828x548

Solcan04 828x558

Solcan05 828x548

Solcan06 828x548

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand