Előadás „nagy történelmi idők“ filmes feldolgozásából „kis hölgyek“ szemével

November második hétfőjén látogatást tett a Közép-európai Nyelvek és Kultúrák Intézetében Mariana Čengel Solčanská. A különös látogatás oka egy előadással összekötött beszélgetés volt, melyben Hana Lasicová Szolgálólány című regényének filmváltozatával foglalkozott az előadó.

Solčanská számos regényt filmesített meg. A szolgálólány (Evitapress, 2013) tragikus története az Osztrák-magyar monarchia szétesésének és Csehszlovákia megalakulásának az idejében játszódik, melyet szintén a nyitrai születésű Mariana Čengel Solčanská filmesített meg. Az ismert rendező egykor egyetemünk hallgatója volt. Az előadásában számos érdekesség hangzott el a film készítéséről, melynek bemutatójára a jövő év őszén kerül sor a hazai mozikban. Az előadás a „Tudomány hete 2020“ rendezvénysorozat keretén belül valósult meg, melyet a Közép-európai Nyelvek és Kultúrák Intézetének hallgatói és pedagógusai egyaránt követhettek. Annak köszönhetően, hogy a járványhelyzet miatt az előadás az online térben valósult meg, széléskörű érdeklődésnek örvendett.

PhDr. Lenka Tkáč-Zabáková, PhD.

A képek szerzője: doc. PhDr. Ján Gallik, PhD.

20201109 112259

20201109 112317

20201109 115642

Eseménynaptár

No event today!
No event to display

JUGYIK

A Juhász Gyula Ifjúsági Klub a Nyit­rai Konstantin Filozófus Egyetem és a Nyitrai Szlovák Mező­gazdasági Egyetem magyar hall­gatóinak klubja, mely nemcsak a Diák­hálózat egyik tagszerve­zete, hanem egy olyan közösség is, amely programok színes tárházával bepillantást kínál az egyetemi élet szépségeibe.

JUGYIK

 

Videók:

A KFE KeTK által kiadott, lektorált tudományos folyóiratok

APPV Projektek

Erasmus+ Projekt

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853