Všetky články

LYRA CHOCOLATE alebo prednáška o hnedom zlate

Dňa 5. februára 2019 sme sa v rámci predmetu someliérstvo zúčastnili prednášky na tému Lyra chocolate alebo prednáška o hnedom zlate. Pozvanie prijal pán Karol Stýblo, ktorý je tzv. Master Chef Chocolatier a zároveň majiteľ firmy Lyra chocolate.

Na úvod nám pán Stýblo priblížil informácie o firme Lyra chocolate, ktorá funguje od roku 2008. Čokoládu vyrábajú ručne z kakaa Fino de Aroma, ktoré si sami spracovávajú od pestovania až po výslednú kakaovú hmotu. Rozprával nám o celom procese výroby, od obratia kakaových bôbov až po samotné finále výroby. Vo firme Lyra chocolate vyrábajú rôzne typy čokolád a ich najväčším dodávateľ čokoládových bôbov, z ktorých vyrábajú čokoládu, je Kolumbia – Casa Luker. Medzi najväčších odberateľov patria Kórea, Belgicko, Poľsko, Nemecko a Česká Republika. Mali sme príležitosť ochutnať čokoládu značky Lyra chocolate, ktorú nám doniesol pán Stýblo na degustáciu. Ochutnávali sme dva druhy čokolád, a to z Kolumbie a Venezuely. Čokolády boli obidve horké 70 % a podľa postupov degustácie pomocou „všetkých zmyslov“ sme si ich naplno vychutnali.

Prednáška bola veľmi zaujímavá a vieme si lepšie predstaviť, čo všetko zahŕňa práca s čokoládou. Dozvedeli sme sa napríklad aj to, že existuje tzv. degustácia čokolády v tekutom stave.

Touto cestou by som sa chcela, v mene celého 3. ročníka, ešte raz poďakovať Karolovi Stýblovi za zaujímavú prednášku a ochotu prísť medzi nás a porozprávať nám o procese výroby a degustácie čokolády.

 

Text: Adriána Krajčovičová, 3RCR

Foto: Ing. Ľudmila Mazúchová, PhD.

LYRA chocolate 2019 02 05 01

LYRA chocolate 2019 02 05 02

LYRA chocolate 2019 02 05 03

LYRA chocolate 2019 02 05 04

LYRA chocolate 2019 02 05 05

Kontaktné informácie

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853