Bálra fel!

Egy „születésnapi bulin” vehetünk most részt, említette beszédében Hegedűs Orsolya, dékán helyettes asszony az idei jubileumi hagyományos diákbál megnyitóján. Ez egy különleges alkalom volt a Juhász Gyula Ifjúsági Klub életében, ugyanis ez évben ünnepli fennállásának 55. évfordulóját.

BŐVEBBEN

Slam poetry, avagy a modern költészet

Felkészülni, vigyázz, kész, RAJT! Az idei évben október 7-én startolt el a már hagyománnyá vált Őszi Ifjúsági Napok a Jugyik szervezésében. Az egyhetes rendezvénysorozat 3. eseménye egy Slam poetry műsor volt, melynek a nyitrai magyar diákok által is közkedvelt hely, a Mariatchi bár adott otthont. Bár az időjárás nem volt derűs aznap este, a hangulat annál inkább.

BŐVEBBEN

Angyal László előadása a Kutatók Éjszakáján a salgótarjáni Nógrád Megyei Levéltárban

2019. szeptember 26-án az Észak-Magyarországra kiterjedő Miskolci Akadémiai Bizottság, a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára együttesen szervezett gazdag tartalmú, különböző kutatási területek egy-egy részét magában foglaló konferenciát, ünnepi tanácskozást, melyet Dr. Csongrády Béla, a NMTIE elnökségi tagja nyitott meg.

BŐVEBBEN

Nyelvi és kulturális határátlépések Nyitrán

„A transzkulturalizmus fogalma éppen azért látszott megtermékenyítőnek, mert azokat a szerzőket, irodalmi alkotásokat, jelenségeket képes új keretben és újszerű nezőpontok felől értelmezni, újraértelmezni, akik és amelyek a nyelvi és kulturális határátlépések terében léteznek” – olvasható a Németh Zoltán és Magdalena Roguska szerkesztette Transzkulturalizmus és bilingvizmus az irodalomban című kötet előszavában.

BŐVEBBEN

Néhány gondolat az Erasmus+ szakmai gyakorlaton töltött nyaramról

Már régóta motoszkált a fejemben a gondolat, hogy ki kellene próbálni az Erasmus+ program nyújtotta szakmai gyakorlatozás lehetőségét. A másoktól hallott sok pozitív tapasztalat ellenére mégis folyamatosan kérdések hada sorakozott a fejemben: vállaljam a kiutazást, mit csináljak, hova, mikor és kivel menjek? Egyedül nekivágni a nagyvilágnak? Mi van, ha nem lesz jó?

BŐVEBBEN

Nevek között: a 21. Szlovák Névtudományi Konferencia

2019. szeptember 10–12. között Nyitrán a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen találkoztak a névtan (onomasztika) hazai kutatói. A tudományos konferencia a Bölcsészettudományi Kar Szlovák Nyelv és Irodalom Tanszéke, a Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Szlovák Nyelvtudományi Társaság (Slovenská jazykovedná spoločnosť pri JÚĽŠ SAV) és a Szlovák Névtudományi Bizottság (Slovenská onomastická komisia pri JÚĽŠ SAV) együttes szervezésében valósulhatott meg.

BŐVEBBEN

VI. Nemzetközi Doktorjelöltek Konferenciája Bécsben

2019. szeptember 4-6. között Bécsben zajlott a Doktori Iskolák VI. Nemzetközi Magyarságtudományi Konferenciája, „FOLYTONOSSÁG ÉS MEGSZAKÍTOTTSÁG A MAGYAR KULTÚRÁBAN” címmel. A doktorjelöltek konferenciáján ebben az évben közel 70 előadó vett részt 15 egyetemről.

BŐVEBBEN

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand