Középiskolások és gimnazisták a „nagyok” között

Immár nyolcadik alkalommal vette kezdetét a Legere Irodalmi Verseny, melynek idén a kortárs magyar irodalom a témája. Az első fordulóra 2018. október 24-én (szerda) került sor a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem termeiben.

Szerdán a Pedagógia Kar épületében számos új arccal találkozhattunk a reggeli órákban. Kitűntek sorainkból a fiatalabb diákok. Vajon hogy kerültek az egyetemre? Akik figyelemmel kísérték faliújságunkat, tudják, hogy ez volt az a nap, amikor a szakközépiskolások és gimnazisták egy irodalmi verseny keretén belül mérhették fel tudásukat és versenyképességüket egyetemünkön. A verseny célja a magyar irodalom megismertetése, népszerűsítése, szövegértési technikák elsajátítása és fejlesztése.

Az irodalmi versenyen összesen 25 csapat vett részt, Nagykapostól egészen Pozsonyig érkeztek diákok. Ebből 10 csapat a gimnazisták között, 15 pedig szakközépiskolás kategóriában versenyzett. Az érkező versenyzők arcáról kiolvasható volt az izgatottság, a bizonytalanság, az örök dilemma: vajon eleget készültem-e, talán átolvashattam volna még egyszer az anyagot, de az önbizalom jelei is mutatkoztak egyes versenyzőkön. A diákok elmélkedését és egymás közti csacsogását Tóth Anikó tanárnő, a rendezvény egyik főszervezője és háziasszonya csendesítette le, aki a verseny moderátoraként köszöntötte a közönséget, ismertette a programot és a verseny szabályait. Beszédét a Legere jelmondatával indította: „Gondold meg, hogy csak az ember olvas.” (Márai Sándor: Füveskönyv). A tanárnő bevezető gondolatait követően Bauko János tanár úr, a Magyar Irodalomtudomány Intézet igazgatója köszöntötte és buzdította a versenyzőket.

            A felvezetést követően megkezdődött a verseny. Kiosztásra kerültek a feladatlapok: a diákok izgatottan várták, hogy tudásukról számot adhassanak a teszt kitöltése során. Lassan elcsendesült a terem, mindenki nekiállt a munkának. Teltek a percek, néhol az öröm volt látható egy-egy diákon, máshol erős gondolkodás jelei mutatkoztak az arcokon. A feladatra szánt egy óra szinte repült. Amíg a diákok a teszt kitöltésével foglalkoztak, a felkészítő tanárok szakmai továbbképzésen vettek részt, melyet Kuklis Katalin vezetett, így a versenyzők mellett a pedagógusok is gazdagodni tudtak a rendezvény révén.

A nagy izgalmak után 20 perc pihenő következett, ahol a versenyzők lazíthattak, és jobbnál jobb finomságokat fogyaszthattak. A szünetet a rendezvény másik alappillére, a verseny témájához fűződő előadás követte, melyet Nagy Csilla tartott meg „Tendenciák, beszédmódok a kortárs magyar prózában” címmel. Az egyórás előadás összefoglalta napjaink magyar irodalmi jelenségeit, a középiskolások számára is követhető módon ismertette egy-egy szerző munkásságát, ízelítőt adott kortárs művekből. A tartalmas előadást követően már csak a feladatlap megoldókulcsának ismertetése maradt hátra, amit Petres Csizmadia Gabriella tanárnő, a Legere másik főszervezője tett közzé. A megoldásokat közlő ppt-t feszült figyelem kísérte.

A záróinstrukciókat követően véget ért az 1. forduló. Úgy gondolom, mindenki élményekkel és tapasztalatokkal gazdagon tért haza, hogy újult erővel készülni tudjon a november 20-i második fordulóra.

Tímea Doležalová, Mbak16m

Legere 01

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand