Csáky Pál és Navracsics Tibor a nyitrai egyetemistákkal találkozott

Milyen értékek határozzák meg a mai Európa szellemiségét? Milyen kihívások elé néznek napjaink EU-polgárai? A nyitrai Közép-európai Tanulmányok Kara akadémiai közössége ezzel a két

kérdéskörrel nézett szembe egy előadás erejéig csütörtök délelőtt folyamán. A kérdések felvetői a téma szakemberei voltak: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, valamint Csáky Pál, Szlovákia európai parlamenti képviselője. A csordulásig megtelt egyetemi nagyelőadó-teremben feszült figyelemmel követték az Európai Unióban zajló történések iránt érdeklődők a vendégek előadását. Navracsics Tibor szerint az Európai Uniót az emberi tényezők teszik életképessé. „Ha nem látjuk meg ez európai integráció mögött az embert, az Európa bukását eredményezheti” – hangsúlyozta. Az EU alapértékeit az alapításkor megfogalmazott három alapeszmére vezette vissza, miszerint a nacionalizmusok a jövőben nem járulhatnak hozzá Európa fejlődéséhez, a totalitárius rendszerek, valamint a háborúk pedig nem nyújtanak megoldást Európa számára. Ezek a gondolatok szülték a demokrácia, jogállamiság, emberi jogok tisztelete, béke, társadalmi és gazdasági jólét alapvető értékeit. Navracsics az európai integráció sikereként könyvelte el, hogy ma már nem ezen értékek létjogosultságáról, hanem tartalmi kérdéseiről – a demokrácia, szolidaritás stb. fogalmairól – zajlik a diskurzus. Nagy kihívást jelent az európai és nemzeti identitás viszonyának tisztázása is, melyek harmonizálhatóságával kapcsolatban az Erasmus-programok sikerességéről, az Európához tartozás és saját régióhoz ragaszkodás kettős tapasztalatáról számolt be az előadó. Csáky Pál az európai és nemzeti identitás kettősségére fűzte fel a gondolatait, és kiemelte annak fontosságát, hogy európaiként el tudjuk magunkat helyezni a világban. Az európai szellemiség, a nemzeti együttműködés kulcsát a többkultúrájúság megélésében, a másság elfogadásában, a másik iránti nyitottságban látja. Gondolatsorában a nyitrai egyetemet is európai szellemiségű intézménynek minősítette, hiszen az intézmény magára vállalta többek között a szlovákiai magyar pedagógusképzés biztosítását. Csáky felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy választópolgárként mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy milyen életfeltételek, gazdasági, társadalmi, kulturális körülmények alakítják majd a jövőnket. „Vigyázzunk Európára!” – hangzott az intelem az előadó záró gondolataiban. 

A vitára késztető előadásokat számos kérdés követte. A közel háromnegyed órás vita során Szlovákia EU-n belüli szerepéről, az egyetemi képzés presztízséről, fejlesztési lehetőségeiről, az Erasmus+ programról, az európai oktatás politikai egységesíthetőségének, integrálhatóságának kérdéseiről, a migrációval szembeni álláspontokról faggatták a vendégeket. Az élénk diskurzus arról tanúskodott, hogy egyetemi közegben is nagy szükség van az ilyen jellegű találkozókra, ami reményt keltő jelenség a jövő generációjára nézve.

Csaky Navracsics 01

Csaky Navracsics 02

Csaky Navracsics 03

Csaky Navracsics 04

Csaky Navracsics 05

Csaky Navracsics 06

Csaky Navracsics 07

Csaky Navracsics 08

Csaky Navracsics 09

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand