A romani származású gyerekek oktatásának aktuális kérdései

2018. október 15-én a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán egy rendhagyó tanórára került sor. Az előadás Romani az iskolában címet kapta,

melyet Heltai János, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa tartott. Az előadó első lépésben tisztázta a transzlingválás fogalmát, melyet a két- vagy többnyelvűnek nevezett emberek beszédmódjaira utaló terminusként világított meg, majd ismertetett egy transzlingválást vizsgáló kutatási programot. Ez a kutatás egy kelet-magyarországi, Nyíregyháza közeli kisváros cigánytelepén zajlik, és a szociolingvisztikából jól ismert két- és többnyelvűek transzlingválási folyamatainak vizsgálatát tűzte ki célul.

Az előadás legizgalmasabb részét a romani nyelvű gyerekek oktatási kérdései képezték. A tanár úr kisvideók segítségével illusztrálta a tanulókkal történő oktatási-nevelési folyamatokat. A nyitrai hallgatók nagy figyelemmel kísérték ezeket, és érdeklődéssel kapcsolódtak be az előadást követő beszélgetésbe is. A zárszóban Vančo Ildikó tanárnő fűzött pár szót a transzlingválás kérdéseihez, majd megköszönve Heltai János előadását, útjára bocsátotta a hallgatókat.

Antolík Ingrid, Mbak16m

Heltai01

Heltai02

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand