Ismered a szomszédod?

November 14-én egy izgalmas műveltségi vetélkedőre került sor a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán, amelyet a közelgő diáknap és a V4-ek társadalmi-kulturális közelítése alkalmából szervezett a Közép-európai Nyelvek és Kultúrák Intézete.

A vetélkedők célcsoportját elsősorban a környékbeli középiskolás diákok képezték, de egy hazai csapat is képviselte az egyetemünket. A nyitrai egyetemisták mellett a nagysurányi Pázmány Péter Gimnázium, a Nagytapolcsányi Gimnázium, a nyitrai Elektrotechnikai Szakközépiskola és a nyitrai Állatorvosi Szakközépiskola diákjai vállalták a „nagy megmérettetést”.

„Sokszor a lámpa alatt van a legsötétebb“ – kezdte nyitóbeszédét Dr. Ján Gallik tanár úr. Mire is utalhatott ezzel? – tették fel a kérdést egymás között a hallgatók. Talán arra, hogy gyakran tanulunk híres emberekről, helyekről, történésekről, de a közvetlen környezetünket kevésbé ismerjük. A műveltségi vetélkedő ezért – a V4-ek szellemiségében – Szlovákiáról és szomszédos államairól, Magyarországról, Csehországról és Lengyelországról szólt. Az országismereti kérdéseket öt témakörbe sűrítették a szervezők: történelemből, földrajzból, sportból és kultúrából, valamint a nyelv, irodalom, zene és film témáiból készültek a vetélkedőre. A diákok csapatmunkában dolgoztak, és egy témakör alatt hat kérdést kellett megválaszolniuk.

Az első kör után a Nagytapolcsányi Gimnázium diákjai álltak a dobogó legfelső fokán, míg az utolsó helyezettek a hazai diákok voltak. A következő témakör földrajzi ismereteket foglalt magába, ahol a versenyzőknek tudniuk kellett például, hogy mi Magyarország második legnagyobb városa, vagy melyik folyó folyik keresztül Lengyelország fővárosán. A második kör után már a nagysurányi Pázmány Péter Gimnázium diákjai vezettek. A  sport és a kultúra témakör rendkívül igényesnek számított, hiszen a két területet akár külön kategóriába is sorolhatták volna. A sok érdekes feladat között szerepelt többek között, hogy vajon melyik sportág híres alakja jelenleg is Robert Kubica. A témakör zárását követően továbbra is a nagysurányi diákok vezették a mezőnyt.

A verseny felén túl rövid szünet közvetkezett, amikor alkalmam nyílt beszélgetésbe elegyedni néhány diákkal, csoporttal. Megkérdeztem tőlük, hogy érzik magukat, mit gondolnak a versenyről és annak lebonyolításáról. A hazai diákok mindennel elégedettek voltak, talán csak a helyezésükkel nem...

A verseny második fele igazi kihívást jelentett a csapatoknak, hiszen a nyelv és irodalom témakör jól látható módon leizzasztotta a versenyzőket. Ebben a körben átlagban 4,3 pontot szereztek a csapatok. Végül a zene és film felüdülést jelentett a résztvevőknek, hiszen a napjaink legpopulárisabb művészeti ágaiban meglehetős jártasságról tanúskodtak.

A sok izgalom, fejtörés után végül megszülettek az eredmények is: az első helyet a nagysurányi Pázmány Péter Gimnázium diákjai érték el, a második helyen a nyitrai Állatorvosi Szakközépiskola diákjai végeztek, a harmadikok a Nagytapolcsányi Gimnázium diákjai lettek, negyedik helyen a nyitrai Elektrotechnikai Szakközépiskola csapata végzett, az ötödik helyet pedig a hazai csapat szerezte meg. Minden résztvevő iskola egy ajándékcsomagot és emléklapot vihetett haza. Az előadás végén Dr. Lenka Tkáč-Zabákovával, az esemény főszervezőjével készítettem egy rövid interjút.

- Mi volt a rendezvény célja?

- Egy olyan játékos napot szerettünk volna szervezni, ahol egyrészt megemlékezünk a diáknapról, másrészt felhívjuk a figyelmet a közép-európai térség régiójának sajátosságaira, történéseire, kultúrájára. A feladatokkal némi pedagógiai szándék is vezetett minket, hiszen mintát akartunk kínálni arra, hogyan lehet hatékonyan prezentálni a mondanivalónkat.

- Mit gondol, hogyan sikerült a vetélkedő?

- Nagyon jól! Úgy gondolom, hogy egy vidám rendezvényen vagyunk túl, ahol a legfontosabb persze a verseny és a helyes válaszok száma volt, de lényeges szempont volt azt is, hogy sikerült a diákokat gondolkodásra késztetni olyan témákban is, amiket nem tanulnak a középiskolákban.

- Megrendezné az eseményt máskor is?

- Egészen biztosan! Nagyon örülnék, ha folytatódna ez a tradíció, mivel most is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Remélem, hogy jövőre újabb diákok mérhetik össze a tudásukat.

 

Szomolai Tibor

Poznas01

Poznas02

Poznas03

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand