Lezajlott a VIII. Legere Irodalmi Verseny 2. fordulója

2018. november 20-án került megrendezésre a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet főszervezésében a VIII. Legere Irodalmi Verseny második fordulója. Az idei verseny témája a kortárs magyar irodalom. A verseny célja, hogy olvasásra serkentse a középiskolásokat.

Az október folyamán indult versenyen az idei tanévben 25 háromtagú csapat regisztrált, akik között 10 gimnazista és 15 szakközépiskolás csoport indult a pálmáért. A második fordulóra is hiánytalanul megérkezett a száz vendég, vagyis a 75 középiskolás és a 25 kísérőjük. Reggel nyolc órától folyamatosan jöttek az irodalomkedvelő érdeklődők. Sokuknak már nem volt ismeretlen a terep, többen érkeztek a tavalyi versenyzők közül is. A diákok rendkívül ötletesen nevezték el csapataikat, a regisztrációnál sorakoztak pl. a Kortalanok, Kortársak, Szondy körzet tagjai.

A találkozó N. Tóth Anikó tanárnő tolmácsolásában Vekerdy Tamás szavaival indult: „Az olvasás testi-lelki örömöt okoz, és nagymértékben járul hozzá későbbi életünk során ahhoz, hogy jobban el tudjuk viselni – és netán meg is tudjuk érteni, fel is tudjuk dolgozni – önmagunk, mélységeiben mindig ellentmondásos lényét és környezetünket.“ A mottóként fülünkbe csengő gondolatokat és szervezési útmutatót követően a helyi intézmények és a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács nevében Vančo Ildikó docens asszony is köszöntötte a jelenlévőket. A tanárnő megköszönte mindenki segítségét, aki hozzájárult a verseny megvalósításához.

Az üdvözléseket követően végre megkezdődött a verseny. A diákok nyolc feladatsort kaptak, melyben különböző kortárs magyar művekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Petres Csizmadia Gabriella tanárnő elmondta, hogy a fordulót megelőzően a versenyzők „egy kis házi feladat” gyanánt házi olvasmányt is kaptak: Kárpáti Péter Tótferi, avagy hogy született a világhőse, kinek keresztanyja a Szempétör volt című drámáját kellett elolvasniuk, áttanulmányozniuk. A házi olvasmányból és az előző fordulón meghallgatott előadásból összeállított feladatlap kitöltésére egy óra állt a diákok rendelkezésére. A munka megkezdését követően már csak az izgatott sugdolózást és a tollak kattintgatását lehetett hallani; mindenki igyekezett megmutatni, hogy ők a legjobbak. A megkérdezett versenyzők elmondták, hogy a felkészülésük során rengeteget olvastak és igényes feladatokat tartalmazó tesztlapokat oldottak meg.

Miközben a diákok törték a fejüket, Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke gondoskodott a felkészítő tanárok elfoglaltságáról, aki Vojtek Sándor irodalommódszertani könyvét mutatta be az érdeklődőknek. A megkérdezett tanárok elmondták, hogy rendkívül izgalmas előadást hallhattak az olvasóközpontú irodalomtanításról. Miután a verseny és a könyvbemutató is véget ért, egy kis szünet következett, ahol frissítő és egy kis harapnivaló várta a társaságot.

A felfrissülést követően a vendégek Száz Pál kortárs drámáról szóló bravúros előadását hallgatták meg, majd a főszervezők ismertették a korábban megoldott feladatlap megoldókulcsát. Az eseménydús délelőtti program az utolsó forduló meghirdetésével zárult. Véleményem szerint mindenki élményekben gazdagon térhetett haza.

Szigeti Annamária, Mbak16m

II Legere01

II Legere02

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand