Módszertani nap a Közép-európai Tanulmányok Karán

2018. november 27-én a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai szervezetének vezetője és néhány munkatársa látogatott el a karunkra, a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karára, hogy előadásaik és gyakorlati foglalkozásaik által a résztvevők betekintést nyerhessenek a hagyományközvetítés

fontosságába, valamint oktatásbeli formáiba is. A rendezvény délelőtt kilenc órakor, a dékán asszony köszöntőjével vette kezdetét a Pedagógiai Kar D2-es előadótermében. A jelenlévő hallgatók és a már gyakorló tanárok két érdekes előadásnak lehettek fül- és szemtanúi. Varga Norbert (közművelődési szakember és folklórkutató) a regionális identitásról és a szellemi kulturális örökségről beszélt rendkívül izgalmasan. Az ő előadását Rancsó Andrea, a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola egyik pedagógusa követte, aki egy konkrét példát mutatott be arról, hogyan lehet egy iskola oktatási programjába beépíteni a helyi kultúra és a hagyomány őrzését.

Az előadások után a résztvevőket három csoportra osztották, majd forgószínpad formájában megkezdődtek a gyakorlati foglalkozások – a népdalt, a néptáncot és a népi játékokat bemutató egy-egy órás műhelymunkák. A népdalfoglalkozás vezetője, Varga Lia általános iskolai tanító és néptáncoktató által a népzenetanítás egyes fortélyaiba, többek között a ritmusérzék fejlesztésébe nyertek az érdeklődők betekintést. A néptáncfoglalkozás során Dóczé Mónika óvó- és néptáncpedagógus vezetésével az alaptánclépésekről, valamint a ritmusérzék kialakításának módszereiről kaphattunk ízelítőt. A harmadik foglalkozáson pedig Méhes Katalin óvópedagógus és néptáncpedagógus ismertetett meg a jelenlévőkkel különböző népi játékokat, valamint trükköket a játékok levezetéséhez, és azt is megmutatta, hogyan lehet ezekből a játékokból eljutni a néptáncig. A legnagyobb élményt mindhárom műhelymunkában a Varjos zenekar adta, amely egy rövid időre minden foglalkozásnál élő zenét biztosított.

A gyakorlati foglalkozások lezárása után elindult a kérdések félórája, ahol minden érdeklődő választ kaphatott arra, ami érdekelte őt.

Véleményem szerint nagyon nagy élményt nyújtott ez a nap, rengeteget tanulhattunk. A műhelymunkákat tartó pedagógusok készséges, baráti és segítőkész hozzáállása megteremtette azt a meleg légkört, melybe örömmel bekapcsolódott mindenki.

Vizsgyák Ágnes

Modszertani nap01

Modszertani nap02

Modszertani nap03

Modszertani nap04

Modszertani nap05

Modszertani nap06

Modszertani nap07

Modszertani nap08

Modszertani nap09

Modszertani nap10

Modszertani nap11

Modszertani nap12

Modszertani nap13

Modszertani nap14

Modszertani nap15

Modszertani nap16

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand