Névtani előadás Egerben

2018. november 29-én a Magyar Nyelvtudományi Társaság egri csoportja és az Eszterházy Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszéke együttes rendezvényén 90. születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Fekete Péter nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanárt, akinek egész életpályája az intézményhez köthető.

A tiszteletére rendezett tudományos ülés tematikája az ünnepelt fő kutatási területeihez, a névtanhoz és a dialektológiához igazodott. Dr. Fekete Péter eredményes oktatói, kutatói munkásságot tudhat maga mögött. Tanszékvezetői működése, valamint tudományszervező és közéleti tevékenysége már az 1980-as években országosan ismertté, elismertté tette az egri tanszéket. A Magyar Nyelvtudományi Társaság az ő vezetése idején bízta meg a tanszéket az országos anyanyelv-oktatási napok megrendezésével, valamint az ő kezdeményezésére indult útjára Egerben a felsőoktatási intézmények országos helyesírási versenye. Vezetői működésének és a tanszék eredményeinek elismeréseként 1989-ben Egerben rendezték a magyar nyelv hetének országos megnyitóját, amelyen plenáris előadást tartott. Publikációi közül kiemelendő a Heves megye földrajzi neveit feldolgozó adattára, valamint Eger és Felnémet külterületi és belterületi neveit feldolgozó munkája. Szülőföldem, Tiszaszőlős a nevekben, fölrajzi neveinek tükrében címmel kötetbe is rendezte addigi felgyűjtött nyelvi kincseit.

Tanítványai és egykori kollégái nevében dr. Zimányi Árpád főiskolai tanár méltatta az ünnepelt munkásságát, majd dr. habil. Domonkosi Ágnes tanszékvezető főiskolai tanár bemutatta a nyelvészeti tudományos közlemények (Acta Universitatis de Carolo Eszterházy Nominatae)  legújabb számát. Az ünnepi ülésen Dr. Kalcsó Gyula főiskolai docens a történeti korpuszok nyelvjárástörténeti felhasználásának lehetőségeiről tartott előadást. Előadást tartott karunk oktatója, Angyal László adjunktus is, aki a szlovákiai magyar névtani kutatásokat mutatta be, és felvázolta a jövőbeli feladatait. Tájékoztatott arról is, hogy a jövőben szeretnék kiadni a teljes Ipoly mente helynévtárát, ezzel is gazdagítva a felvidéki helynévkutatást.

Az egri intézmény és a nyitrai intézet között hagyományosan jó szakmai kapcsolat alakult ki, és ezt a jövőben is szeretnék ápolni.

Angyal László

Nevtani eloadas 01

Nevtani eloadas 02

Nevtani eloadas 03

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand