XIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Komáromban

2018. november 22–23. között a komáromi Selye János Egyetemen került megrendezésre a XIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia, a szlovákiai és csehországi magyar egyetemi hallgatók hagyományos tudományos seregszemléje.

            A rangos tudományos rendezvényt felváltva szervezi meg minden évben a komáromi intézmény egyetemünkkel, a Közép-európai Tanulmányok Karával. A XIII. FTDK a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT),  a Selye János Egyetem (SJE), a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara (KFE KETK), a Jedlik Ányos Polgári Társulás (JAPT) és a Diákhálózat (DH) szervezői közreműködésével, valamint az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SJE HÖK) és a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt valósulhatott meg. A Selye János Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, a Szlovák Műszaki Egyetem, a poszonyi Comenius Egyetem és a Brünni Műszaki Egyetem hallgatói idén 33 munkát neveztek be, melyeket 6 szekcióban mutattak be: a Műszaki, Informatikai, Kémiai Szekcióban, a Közgazdaságtudományi Szekcióban, a Tanulás-és Tanításmódszertani–Tudástechnológiai Szekcióban, a Társadalomtudományi és Humán Tudományi (Irodalomtudományi és Nyelvészeti) Szekcióban.

            A rendezvényt Juhász György, az egyetem rektora nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a konferencián a szlovák és cseh egyetemeken tanuló hallgatók is bemutathatják kutatómunkájuk eredményeit anyanyelvükön. A megnyitóban Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia alelnöke elmondta, hogy a Kárpát-medencében több száz hasonló regionális forduló zajlik, ahonnan a legjobbak nyernek jogot az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) döntőjében való részvételre. A konferencia célja a magyar anyanyelvű hallgatók összefogása, valamint a felvidéki magyar diákköri és tudományos élet megsegítése.

A tanácskozás első napján a hallgatók bemutatták dolgozataikat, melyeket minden szekcióban a szakterület elismert kutatói, oktatói értékeltek. Este a komáromi RÉV-ben Slam Poetry Estre került sor. Pénteken délelőtt Csáky Pál, az Európai Unió parlamenti képviselője tartott előadást Kihívások az Európai Unió előtt címmel. Ezután ünnepélyes keretek között kiosztották a konferencia minden szekciójában az első, a második és a harmadik díjat. A zsűri javaslatai alapján többen részt vehetnek a 2019-es Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Intézményünket, a Közép-európai Tanulmányok Karát két hallgatónk képviselte, akik szekciójuk legjobbjai lettek. Csobády Csilla a Humán Tudományi (nyelvészet) Szekcióban Jablonca és Szilice névszemiotikai tájképe c. dolgozatával 1. helyen végzett. Radics Rudolf a Humán Tudományi Szekcióban (irodalom) Gasztronómiai motívumok vizsgálata Csabai László: Szindbád, a detektív c. regényében c. munkájával ugyancsak kategóriagyőztes lett. A zsűrik döntése alapján mindkettőjük részt vehet a 2019. évi Országos Tudományos Diákköri Konferencián Budapesten. Diákjainknak szívből gratulálunk!

            2019-ben a XIV. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát egyetemünkön, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen rendezik meg.

Angyal László

FTDK01

FTDK02

FTDK03

160x600 bannerMOTPFay

 

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand