XIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Komáromban

2018. november 22–23. között a komáromi Selye János Egyetemen került megrendezésre a XIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia, a szlovákiai és csehországi magyar egyetemi hallgatók hagyományos tudományos seregszemléje.

            A rangos tudományos rendezvényt felváltva szervezi meg minden évben a komáromi intézmény egyetemünkkel, a Közép-európai Tanulmányok Karával. A XIII. FTDK a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT),  a Selye János Egyetem (SJE), a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara (KFE KETK), a Jedlik Ányos Polgári Társulás (JAPT) és a Diákhálózat (DH) szervezői közreműködésével, valamint az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SJE HÖK) és a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt valósulhatott meg. A Selye János Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, a Szlovák Műszaki Egyetem, a poszonyi Comenius Egyetem és a Brünni Műszaki Egyetem hallgatói idén 33 munkát neveztek be, melyeket 6 szekcióban mutattak be: a Műszaki, Informatikai, Kémiai Szekcióban, a Közgazdaságtudományi Szekcióban, a Tanulás-és Tanításmódszertani–Tudástechnológiai Szekcióban, a Társadalomtudományi és Humán Tudományi (Irodalomtudományi és Nyelvészeti) Szekcióban.

            A rendezvényt Juhász György, az egyetem rektora nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a konferencián a szlovák és cseh egyetemeken tanuló hallgatók is bemutathatják kutatómunkájuk eredményeit anyanyelvükön. A megnyitóban Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia alelnöke elmondta, hogy a Kárpát-medencében több száz hasonló regionális forduló zajlik, ahonnan a legjobbak nyernek jogot az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) döntőjében való részvételre. A konferencia célja a magyar anyanyelvű hallgatók összefogása, valamint a felvidéki magyar diákköri és tudományos élet megsegítése.

A tanácskozás első napján a hallgatók bemutatták dolgozataikat, melyeket minden szekcióban a szakterület elismert kutatói, oktatói értékeltek. Este a komáromi RÉV-ben Slam Poetry Estre került sor. Pénteken délelőtt Csáky Pál, az Európai Unió parlamenti képviselője tartott előadást Kihívások az Európai Unió előtt címmel. Ezután ünnepélyes keretek között kiosztották a konferencia minden szekciójában az első, a második és a harmadik díjat. A zsűri javaslatai alapján többen részt vehetnek a 2019-es Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Intézményünket, a Közép-európai Tanulmányok Karát két hallgatónk képviselte, akik szekciójuk legjobbjai lettek. Csobády Csilla a Humán Tudományi (nyelvészet) Szekcióban Jablonca és Szilice névszemiotikai tájképe c. dolgozatával 1. helyen végzett. Radics Rudolf a Humán Tudományi Szekcióban (irodalom) Gasztronómiai motívumok vizsgálata Csabai László: Szindbád, a detektív c. regényében c. munkájával ugyancsak kategóriagyőztes lett. A zsűrik döntése alapján mindkettőjük részt vehet a 2019. évi Országos Tudományos Diákköri Konferencián Budapesten. Diákjainknak szívből gratulálunk!

            2019-ben a XIV. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát egyetemünkön, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen rendezik meg.

Angyal László

FTDK01

FTDK02

FTDK03

Eseménynaptár

No event today!
No event to display

OPV Projektek

18. ÉLŐNYELVI KONFERENCIA

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand