LYRA csokoládé

2019. február 5-én a sommelier kurzusunk keretében részt vettünk egy előadáson, amelynek a témája a Lyra csokoládé, avagy a barna arany volt. Karol Stýblo csokoládémester, aki egyike a világ négy Fino de Aroma Master Chef Chocolatier címmel rendelkező csokoládémesterének, és egyben a Lyra chocolate cég tulajdonosa látogatott el hozzánk, és beszélt a csokoládé történetéről és fontos tudnivalóiról.

Karol Stýblo úr először a 2008-ban alapított cégről és annak működéséről beszélt: a kezdeti csalódásokról, majd a 2009-es áttörésről, amikor először találkozott a kolumbiai Casa Luker cég képviselőivel, akik meghívták őt saját dél-amerikai ültetvényeikre és üzleti partnerekké váltak. Stýblo úr előtt ezzel kinyílt az addig ismeretlen, minőségi csokoládé világa. Megértette, hogy a legkiválóbb csokoládé titka az, ha ismerjük magát a csokoládé történetét: ismerünk minden termelőt, minden kakaófát, minden részletet, a kakaó egész útját. Elmondta, hogy a Lyra termékek kézzel készülnek Fino de Aroma kakaóból, amit maguk dolgoznak fel a kakaóbab szedésétől kezdve a pörkölésen át egészen a kakaómasszáig. Természetesen a tanulás sem maradhatott el: részt vett Barry Callebaut belga csokoládéakadémiáján, majd tovább képezte magát Emmanuel Hamon francia csokoládémesternél.

Elmondása szerint a nyitrai édességnek akkora hírneve lett, hogy termékeik hamarosan eljutnak a kóreai üzletek polcaira és a kóreai légitársaságok fedélzetére is, de rengeteg megrendelés érkezik Belgiumból, Lengyelországból, Németországból és Csehországból egyaránt.  A Lyra cég számos díjat tudhat magáénak: többször részesültek a nívós Great Taste Awards elismerésben, ami a világ legjobbjai közé emelte csokoládéikat, a közelmúltban pedig két bronzérmet nyertek a firenzei International Chocolate Awards-on.

Karol Stýblo úr jóvoltából az előadás során lehetőségünk nyílt arra, hogy kétféle Lyra csokoládét is megkóstoljunk: mindkettő 70%-ban tartalmazott Kolumbiából, illetve Venezuelából származó Fino de Aroma kakaót, amit nagyon élveztünk.

Nagyon szépen köszönjük az előadást, és külön köszönettel tartozunk Palenčíková Zuzana és Mazúchová Ľudmila tanárnőknek is a LYRA cég meghívásáért.

Mercedes Sahaj, 3RCM

LYRA chocolate 2019 02 05 01

LYRA chocolate 2019 02 05 02

LYRA chocolate 2019 02 05 03

LYRA chocolate 2019 02 05 04

LYRA chocolate 2019 02 05 05

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand