Sörsommelier előadás az első szlovák sörszakértővel

Február 9-én a sommelier tantárgy keretén belül megrendezésre került egy előadás a besztercebányai ERB sörfőzdéről. Az előadást Ing. Jozef Sivák, az első sörsommelier tartotta, aki egyben az ERB sörfőzde üzletvezetője is. A bemutatót elsősorban a regionális idegenforgalom harmadéves hallgatói számára szervezték, de mindenki mást is szeretettel vártak a szervezők.

Az előadóterem rövid időn belül megtelt. Az előadás egy kis ismertetővel indult az ERB vállalat megalakulásáról, történetéről. A későbbiekben szó esett a sörkészítés történetéről, a szükséges nyersanyagokról és a sörkészítés folyamatáról is. Az előadás talán legérdekesebb része a degusztáció volt, melyhez 3 degusztációs poharat és sajtot is kaptunk. Elsőnek egy világos 12%-os sör kóstoltunk. Először is az illatával ismerkedtünk, majd megkóstoltuk és próbáltuk megállapítani, milyen az utóíze, végül következett a sajttal történő kóstolás, melyből kiderült, hogy egy harapásnyi sajt után kóstolt sör íze édesebb lesz a szokásosnál. A következő sörfajta az alkoholmentes volt, mely az előzővel ellentétben aromásabb és egyben keserűbb volt. Az utóízeiben felismerhető volt a feketeribizli, aromájában pedig a kellemes virágillat. Utolsóként a BRAXATORIS nevezetű, sötétebb barna színű sört kóstolhattuk, melynek bukéjában az édes mangó ízére ismertünk.

Az előadás nagyon hasznosnak bizonyult, a bemutató révén megtudhattuk, mennyi munkával és áldozattal jár egy minőségi sör elkészítése és értékesítése. Az ERB családi vállalkozásról, a helyes degusztálásról, a tisztaság betartásáról és az ételekhez való párosításról is minden szükséges információhoz hozzájutottunk az előadás alkalmával. Ezúton is szeretném megköszönni a 3. évfolyam hallgatói nevében Jozef Sivák úrnak a színvonalas előadást és a sörkóstolással kapcsolatos fáradozásait is.

Bianka Vargová, 3RCM
Fotó: Natália Matejčíková, 3RCR

Pivne somelierstvo 01

Pivne somelierstvo 02

Pivne somelierstvo 03

Pivne somelierstvo 04

Pivne somelierstvo 05

Pivne somelierstvo 06

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand