Senki se volt „tompa” a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny nyitrai járási fordulóján

Egy középiskolás és harmincöt alapiskolás szavaló és prózamondó érkezett március 5-én a Közép-európai Tanulmányok Kara épületébe, hogy megmutassa előadói tehetségét. A vendégek az alsóbodoki, csehi, gímesi, koloni, nagycétényi, pogrányi és zsérei iskolákból érkeztek.

Idén immár negyedik alkalommal adott otthont intézményünk a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny nyitrai járási fordulójának. A várva várt szavalóversenyt a Csemadok Nyitrai Területi Választmányával (koordinátor: Neszméri Tünde) karöltve a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet (koordinátor: Petres Csizmadia Gabriella) szervezte meg. A szervezési munkálatokban az első- és másodéves óvodapedagógus szakos hallgatók – Bugár Zsófia, Ďurás Alexandra, Horváth Tímea, Klacso Stella, Koncz Krisztina, Ternila Rebeka, Tóth Boglárka és Zvara Natália – segítettek.

A magukat megmérettetni vágyók mindkét szekcióban ezúttal is szép számban jelentkeztek – a prózamondók tizenheten, a szavalók tizenkilencen voltak –, és a verseny szabályai értelmében négy kategóriában indultak:

 1. kategória: az alapiskolák 1–3. évfolyamai,
 2. kategória: az alapiskolák 4–6. évfolyamai,
 3. kategória: az alapiskolák 7–9. évfolyamai,
 4. kategória: középiskolások.

A verseny megkezdése előtt a zsűri – líra: N. Tóth Anikó (zsűrielnök), Lőrincz Katalin, Bús Anikó; próza: Száz Pál (zsűrielnök), Petres Csizmadia Gabriella, Tóth Gizella – gondoskodott arról, hogy a versenyzők mindenféle feszültség és stressz nélkül tudjanak kiállni és szavalni. Segítettek megtalálni az előadás alatti tökéletes helyet számukra, ahol jól és magabiztosan érezhették magukat. Vitathatatlanul jót tett mindegyiküknek ez a barátságos indítás.

Miután a verseny lezajlott, és amíg a zsűri visszavonult, hogy döntést hozzon, az óvodapedagógus szakos hallgatók játékokkal foglalták le a versenyzőket, akik ezt nagyon szívesen és lelkesen fogadták. A játékos foglalkozás remek hangulatot teremtett, a gyerekek kacagtak, a felkészítő tanárok pedig örömmel nézték végig, hogy az eredményhirdetésre való várakozás is feszültségmentesen telik.

Végül megszülettek az értékelések. A zsűrinek nem volt könnyű feladata, hiszen mindegyik kategóriában tehetséges diákok előadásában hallgathattuk meg a különféle terjedelmű, témájú, kortárs, illetve klasszikus műveket. Az eredményhirdetés előtt a zsűri néhány jó tanáccsal látta el a felkészítő tanárokat, illetve a versenyzőket, hogy a jövőben is legalább ilyen jó produkciók szülessenek.

A következő versenyzők jutottak tovább az országos elődöntőre:

VERS:

 1. kategória: Gyepes Lóránt
 2. kategória: Šonkoľ Daniela
 3. kategória: Nagy Alexandra
 4. kategória: Csizmadia Gergő

 

PRÓZA:

 1. kategória: Szabó Szófia
 2. kategória: Zsarnai Laura
 3. kategória: Gyepes Barbara

 

Köszönjük a versenyzőknek, a felkészítő tanároknak, a zsűritagoknak és mindenkinek a munkáját, aki segítette a verseny megszervezését és lebonyolítását.

 

Bugár Zsófia, másodéves óvodapedagógus szakos hallgató

Tompa Mihaly 2019 02

Tompa Mihaly 2019 03

Tompa Mihaly 2019 04

Tompa Mihaly 2019 05

Tompa Mihaly 2019 06

Tompa Mihaly 2019 07

Tompa Mihaly 2019 01

Tompa Mihaly 2019 08

Tompa Mihaly 2019 09

Tompa Mihaly 2019 10

Tompa Mihaly 2019 11

Tompa Mihaly 2019 12

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand