„Kossuth Lajos szent ágyúja dübörög” – 1848-as emlékműsor a Közép-európai Tanulmányok Karán

Március idusa nemcsak az első tavaszi napok közeledtét, hanem az 1848/49. évi Forradalom és Szabadságharc Emléknapját is jelenti. Karunkon idén is egy emlékműsorral tisztelegtünk a jeles évforduló előtt. Közösségünk, fellépőink és vendégeink ünnepi hangulatban gondoltak vissza a tavaszi forradalom hőseire és eseményeire.

A műsort a Közép-európai Tanulmányok Kara tanárainak és alkalmazottainak kórusa nyitotta meg Erkel Ferenc Szózatának előadásával. Hozzájuk csatlakozott egy dal erejéig a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem magyar diákkórusa Józsa Mónika tanárnő vezényletével. A taps után N. Tóth Anikó tanárnő felkonferálta díszvendégeinket, akik megosztották a közönséggel kedves és érdekfeszítő gondolataikat.

Elsőként Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének első tanácsosa, Disztl Antal mondott köszöntőt, személyes élményeivel fűszerezve azt. Szerinte mi, magyarok, hittel és odaadással komoly teljesítményekre vagyunk képesek. Az összetartás kapcsán kifejtette, hogy a kisebbségi térségnek is nagy ereje van.

A buzdító szavakat követően Fodor Péter, negyedéves magyar szakos hallgató Babits Mihály Húsvét előtt című költeményét adta elő nagy átéléssel.

A szavalat után Dr. Bukovszky László, a Szlovák Kormány kisebbségi kormánybiztosa előadását hallgattuk meg Népképviselet Nyitra vármegyében 1848-ban címmel. Az előadó kevésbé ismert, ám rendkívül érdekes információkat osztott meg a jelenlévőkkel.

A figyelemre méltó előadás után Papp Viktória, karunk tanító szakos hallgatója adott elő gitárkísérettel két dalt, melyekkel remek hangulatot teremtett, sőt meg is énekeltette a nagyérdeműt. Ezt követte a negyedéves magyar szakos hallgatók által bemutatott Pilvax kontra Lipi című darab. Ahogy ez már hagyománnyá vált, a hallgatók idén is próbálták a múlt eseményeit a jelen tükrében felidézni. A megfelelő kontraszthatást a rendhagyó pódiumválasztás is fokozta: a jelen eseményei a közönség előtti, míg a megidézett ’48-as események a közönség mögötti térben kerültek megjelenítésre. A frappáns előadás számos komikus-ironikus elemet tartalmazott a közönség szórakoztatására.

Az műsort idén is kórusmuzsika zárta. Először a hallgatókból álló magyar kórus vonult fel, majd a tanári kórus is csatlakozott hozzájuk. Az elköszönés után nemzeti himnuszunk eléneklésével zártuk le emlékműsorunkat.

Vizsgyák Ágnes, tanító szakos hallgató

1848 01

1848 02

1848 03

1848 04

1848 05

1848 06

1848 07

1848 08

1848 09

1848 10

1848 11

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand