„Mesés“ Budapest

Aki egyszer megszereti a mesemondást, sose hagyja abba – mondják a mese iránt elkötelezett pedagógusok. Múlt hét csütörtökön, március 21-én mi is belekóstoltunk ebbe. Ekkor került megrendezésre ugyanis a Népek meséi Országos Főiskolai és Egyetemi Mesemondó Verseny az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Karán.A hazai kari forduló eredményhirdetésén, amikor Petres Csizmadia Gabriella tanárnő kiválasztotta Koncz Krisztinát és engem, hogy Budapesten mi képviseljük az intézményünket, nem akartam hinni a fülemnek.

Hamar elérkezett a várva várt nap, amikor már hajnalban elindultunk úti célunk felé. A tanárnő ügyes tájékozódásának köszönhetően gyorsan az egyetemhez értünk, ahol kedves fogadtatásban volt részünk. Miután aláírtuk a jelenléti ívet, megkaptuk a névtábláinkat, elfoglaltuk a helyünket, egy rövid bemelegítéssel ráhangolódtunk a saját meséinkre – és vártuk, hogy sorra kerüljünk. A regisztrált 18 versenyzőből sajnos nem mindenki tudott eljönni, viszont a jelenlévők rendkívül tehetségesek voltak. Kriszta az elején, míg én a verseny vége felé kerültem sorra. Csupa mesésnél mesésebb előadást hallgattunk meg, a közönség hol meghatódott, hol együtt kuncogott az előadókkal. A verseny érdekessége volt, hogy a „hivatalos” zsűrin kívül még két gyerekzsűri és egy könyvtárosokból álló bíráló bizottság is értékelte a hallottakat.

A mesemondást követően a szervezők mindenkit meghívtak ebédelni, ezzel párhuzamosan pedig a zsűri meghozta döntését, majd kezdetét vette a kiértékelés. A szervezőket dicséri, hogy a versenyről senki sem távozott üres kézzel, sőt a felkészítő tanárok is jutalomban részesültek. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy szép eredményt értünk el mind a ketten: Krisztina 3. helyezett lett, én pedig a zsűri különdíját kaptam. Jutalmunk nemcsak elismerés, hanem sok-sok érdekes és hasznos könyv volt.

Napsütéses, gyönyörű időnk volt, így a sok élményt egy kis városnéző sétával koronáztuk meg, sőt még egy kávé is belefért az időnkbe. A hazaúton megbeszéltük, milyen érzéseket keltett bennünk ez a megmérettetés. Összességében egy nagyon szép napot tudhatunk magunk mögött. Sokat beszélgettünk és nevettünk a tanárnővel, Krisztával is jó barátságba kerültem, és a mesemondó versenyen nemcsak könyveket nyertünk, de sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk. Én nagyon élveztem, jövőre is szívesen részt vennék rajta.

 

Lőrincz Virág, elsőéves óvodapedagógus szakos hallgató

Nepek mesei 01

Nepek mesei 02

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand