Értekezés? – avagy egy tudományos konferencia margójára

Tudományos konferencia? Már maga a kifejezés sem hangzik túl érdekfeszítőnek. Mit is érthetünk alatta?Ne tessék megijedni, egy kicsit sem szeretnék etimológiai vizsgálatba bocsátkozni, hiszen az a nyelvészek dolga, én inkább az irodalom felől, jobban mondva belső perspektívából (vagyis a konferencián szerzett élményeimből merítve) kívánok képet adni a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciáról.

A mesés hármas szám

A mesék, mítoszok gyakori alapszáma a hármas. A legkisebb királyfinak is három próbát kellett kiállnia, hogy megszerezze a királylány kezét, s vele együtt az egész királyságot. Talán ezen számmisztikát vették alapul a konferencia szervezői is? Most ezt a kérdést járom körül az emlékeim (s a programfüzet) segítségével. A konferencia három napon át, azaz március 24. és 26. között került megrendezésre Budapesten, ahol lehetőségünk volt belekóstolni az OTDK Humán Tudományi Szekciójának előadásaiba. Az előadásokon kívül különféle kísérőprogramokon is részt vehettünk, amelyek arra voltak hivatottak, hogy enyhítsék a verseny okozta izgalmakat: Háy Come Beck koncert, bölcsész kocsmakvíz, minikoncertek. Ha még ez sem lenne elég a bűvös szám paratextusban való említésére, akkor kiemelném, hogy a konferencia résztvevői három területen – floor curling, teqball, ping-pong – élhették ki sport iránti szenvedélyüket.

Mesébe illő fordulat

Napsütéses áprilisi délelőtt. Az ELTE Bölcsészettudományi Kara körül izgatott versenyzők hada, akik előadói képességeiket megcsillogtatva igyekeznek elkápráztatni tagozatuk zsűritagjait. Jómagam negyedik előadóként képviseltem karunkat a Populáris irodalom és kultúra tagozatban a Gasztronómiai motívumok vizsgálata Csabai László: Szindbád, a detektív című regényében című dolgozatommal (Szindbád alakja megjelenik már az Ezeregyéjszaka meséiben is…). Bár nem sikerült megszereznem az első helyezést – és itt jön a címben szereplő mesei fordulat – igazán megtisztelő, hogy Csabai László az egyik zsűritagon keresztül gratulált a versenyen való részvételemhez, valamint megkért, hogy továbbítsam neki dolgozatomat, mivel szívesen elolvasná azt. Ha már mesei keretbe próbáltam ágyazni az élménybeszámolót, akkor szót kell ejteni az útnak indítóról is, aki a mesehőst különféle tanácsokkal látja el, hogy az sikeresen helyt álljon a próbák során, ezért megragadom az alkalmat, s ezúton is köszönöm témavezetőmnek, Benyovszky tanár úrnak a sok segítséget, tanácsot.

Végezetül Pierre Curie szavaival bíztatnék mindenkit a tudományban való elmélyülésre „Ha a tudományt műveljük, nyugodtan állíthatjuk, hogy teszünk valamit: a talaj itt biztos, s minden felfedezés, még a legkisebb is, megmarad.”

Radics Rudolf

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand