Európa eszméje

„Értünk, rólunk, nekünk!” – ez volt a szlogenje a Juhász Gyula Ifjúsági Klub által szervezett előadásnak, melyre 2019. május 15-én került sor a Közép-európai Tanulmányok Karán. Az előadást Öllős László tanár úr tartotta, aki maga is a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Politológiai Tanszékén tanít.

Európa eszméje – hangzott a cím. Nem véletlenül, hiszen megtudhattuk, hogy hogyan is alakult és formálódott a gondolat az Európai Unióról. Gyökerei természetesen az ókorban keresendők, de sok érdekes dolgot tudhattunk meg a középkorból is, majd az Unió elődjeiről és atyjairól, megálmodóiról is szó volt.

Az előadás végén záporoztak a kérdések, ami bizonyítja azt, hogy vannak még olyan fiatalok, akiket érdekel nemcsak a jövő, de a jelenlegi helyzet múltja is. A tanár úr kiválóan megválaszolta ezeket a súlyos kérdéseket, s mi csak ámultunk, hogy milyen összetett háttérrel rendelkezik a mi kis hazánk – mert akárhogy is nézzük, Európa is a hazánk.

S hogy miért éppen most kellett erről beszélni? Közelegnek az EP-választások, ami mindannyiunk számára meghatározó. Öllős tanár úr kiemelten hangsúlyozta a szavazáson való részvétel fontosságát: „Ha nem megyünk el szavazni, az is egy döntés – mégpedig nem más, mint az, hogy hagyunk másokat dönteni a saját jövőnkről” – érvelt. Én magam is egyetértek vele, és arra biztatok mindenkit, hogy éljen ezzel a jogával, szánjon pár percet az életéből arra, hogy az élethelyzetéről döntsön!

Csobády Csilla

Europa eszmeje 01

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand