Mitől szép a beszéd?

Szép magyar beszéd versenye? Lehet csúnyán is magyarul beszélni? Mitől lesz szép a magyar beszéd? Már az alapiskola óta merültek fel bennem kérdések a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versennyel kapcsolatban. Sosem értettem igazán, miért jött létre ez a verseny, és senki nem tudott választ adni a kérdéseimre.

Már az óvoda óta részt vettem vers- és prózamondó versenyeken, így nem értettem, miben más a Szép magyar beszéd. Egészen mostanáig. Kisebb unszolásra indultam az iskolai fordulón, majd annak megnyerésével kijutottam az országos döntőre, melyre 2019. május 17-én került sor Esztergomban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.

Gömöri leányként nem ölhető ki belőlem a palóc nyelvjárás, mit keresnék én a Szép magyar beszéden? – gondoltam még az iskolai forduló előtt. Később azonban rájöttem, hogy nem attól szép a beszéd, ha köznyelvi. Nyelvjárással is éppúgy részt lehet venni egy ilyen versenyen, hiszen a lényeg a beszédtempón, a szöveghűségen, a hangsúlyozáson és a szöveg tagolásán van.

Bár a Kazinczy-érem idén elmaradt (ami késik, nem múlik J), remek volt megtapasztalni mindezt, és válaszokat kapni az oly rég megválaszolatlan kérdésekre. Hálás vagyok tanáraimnak, hogy megérthettem a verseny lényegét, és azt is, hogy ennek révén jövendő diákjaimnak már az általános iskolában meg tudom majd válaszolni a hasonló jellegű kérdéseit.

Csobády Csilla

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand