Néhány gondolat az Erasmus+ szakmai gyakorlaton töltött nyaramról

Már régóta motoszkált a fejemben a gondolat, hogy ki kellene próbálni az Erasmus+ program nyújtotta szakmai gyakorlatozás lehetőségét. A másoktól hallott sok pozitív tapasztalat ellenére mégis folyamatosan kérdések hada sorakozott a fejemben: vállaljam a kiutazást, mit csináljak, hova, mikor és kivel menjek? Egyedül nekivágni a nagyvilágnak? Mi van, ha nem lesz jó?

Elöljáróban annyit mondanék minden Erasmus előtt álló hallgatónak, hogy vágjatok bele! Megéri! Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget! A program a külföldi tartózkodáson, nyelvhasználaton, nemzetközi kapcsolatépítésen és számos más pozitívumon kívül egy életre szóló élményt biztosít.

Az én választásom Pécsre esett. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Nemzetközi Oktatási Központjához tartozó Magyar Műhely csoportjában voltam szakmai gyakorlaton. Az általuk működtetett program a magyar mint idegen nyelv oktatására fókuszál, tehát foglalkoznak a külföldiek magyar nyelvoktatásával, tananyagfejlesztéssel és tanártovábbképzéssel is. Ez a téma engem mint magyartanárt kimondottan érdekel, szívügyemnek tartom a kérdést, fontosnak tartom megtudni, hogyan lehet hatékonyan, érdekesen, eredményesen a magyart mint idegen nyelvet tanítani.

A szakmai gyakorlatom során rengeteg tapasztalatot szereztem, és nagyon sok új élményben volt részem. Betekintést nyertem a program mindennapjaiba, a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem életébe. Többféle feladatköröm volt, egyrészt segítettem a különféle szervezési feladatok, általános irodai munkálatok megoldásában, a diákok kéréseinek és kérdéseinek megválaszolásában és egyéb teendőkben. Lehetőségem nyílt az egyes órák látogatására és tanári konzultációkra. Az ott töltött idő alatt részt vehettem egy nyelvtanár-továbbképzésen is, amelyet a szakma két kiemelkedő szakembere, Pelcz Katalin és Szita Szilvia tartott. A workshopokon a nyelvtanítás hatékonyságára került a hangsúly, bepillantottunk a magyar mint idegen nyelv tanításának tartalmi és módszertani elemeibe, a modell alapú oktatás módszertanába. Betekintést nyertünk a legújabb nyelvészeti eredményekbe, és elmélyültünk a korpuszadatbázisok tengerében.

Persze az intenzív munkanapok mellett jutott idő a szórakozásra is. Mindenképp meg szeretném említeni a sok közös, élvezetes kirándulást, városnézést, sétákat, a kellemes beszélgetéseket, amik során megbarátkozhattam sok-sok új emberrel a világ minden pontjáról.

Mindenki nagyon kedves, közvetlen és barátságos volt. Az Erasmus+ szakmai gyakorlata felülmúlta az elképzeléseimet, és felejthetetlen élményekkel gazdagított. Nagyon örülök, hogy belevágtam, és mindenkinek csak ajánlani tudom.

P.S. Mi a programom jövő nyárra? A válaszom egyértelmű! Irány Pécs!

Gergely Viktória
2 TVMJL15d

Erasmus 01

Erasmus 02

Erasmus 03

Erasmus 04

Erasmus 05

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand