Újra középiskolásoktól volt hangos a Közép–­­­európai Tanulmányok Kara

Immár kilencedik alkalommal vette kezdetét a Legere Irodalmi Verseny, melyen idén Radnóti Miklós, Csáth Géza és Kaffka Margit művei kerülnek terítékre. Az első fordulóra 2019. október 8-án került sor a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem termeiben.

A fordulót az egyik házigazda, N. Tóth Anikó tanárnő nyitotta meg, aki köszöntötte a jelenlévőket, majd felhívta a figyelmet arra, hogy nem véletlenül Radnóti Miklós életműve idén a verseny témája, ugyanis idén ünnepeljük születésének 110. és halálának 75. évfordulóját a költőnek, aki egyben a magyar líra kiemelkedő képviselője is. A tanárnő elmondta, hogy a középiskolások számára hasznos felkészülési alapot adhat a verseny, hiszen Radnóti Miklós munkássága érettségi tétel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az olvasás mi mindent ad át egy embernek. 

A megnyitó után a diákok kézhez kapták a feladatlapjaikat, amelyek nyitott és zárt kérdéseket, rejtvény- és logikai feladatokat egyaránt tartalmaztak, megoldásukra pedig 60 perc állt a rendelkezésükre. A teszt kitöltési ideje alatt Brutovszky Gabriella, az egyetem oktatója módszertani foglalkozást tartott a felkészítő tanárok részére. A feladatsorok kitöltése után a szervezők frissítővel, kávéval és pogácsával kedveskedtek a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak.

A nagy izgalmak után Polgár Anikó, a Comenius Egyetem oktatója előadását hallgathatták a jelenlévők. Az előadó Radnóti Miklós művei és az antik költészet közti kapcsolódási pontokra világított rá. Érdekes előadást hallhattunk, többek közt Radnóti első eclogájának születési körülményeivel is megismerkedtünk.

A nap véghajrájában a verseny másik házigazdája, Petres Csizmadia Gabriella tanárnő ismertette a versenyfeladatok megoldását. A korábban csendes teremből hirtelen hangos zajok szűrődtek ki, ahogy a diákok élénken megvitatták egymás közt a megoldókulcsot.

A verseny egyik fő célja a magyar irodalom megismertetése és népszerűsítése. A zárszót követően a szervezők abbéli reményüknek adtak hangot, hogy mind a 30 csapat új élményekkel és tapasztalatokkal tért haza. A háromfordulós verseny második fordulójára november 5-én kerül sor.

A verseny főszervezői a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, valamint az Arany A. László Polgári Társulás. A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap és a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács támogatásával valósul meg. 

Szabó Orsolya, 1MBAK16m

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand