Vivat academia, Vivant professores!

Ködös reggel várta csütörtökön, október 17-én a vendégeket, akik Nyitrára érkeztek a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre.

Ugyan a jubileumi esemény 10 órakor kezdődött, már 9 órától folyamatosan érkeztek a meghívottak. Jól tette, aki korábban érkezett, hiszen ahogy a köd elhagyta Nyitra völgyét és kisütött az őszi nap, az egyetem aulája csordultig telt tanárral, diákkal, vendéggel.

Röviddel 10 óra után felcsendült az induló, és az egyetem rektora és rektorhelyettesei, dékánjai, valamint a vendégegyetemek rektorai elfoglalták helyüket a pulpituson. Az ülést Dr. Jana Duchovičová rektorhelyettes asszony vezette, aki egyenként üdvözölte többek közt a nagykövetségek és vendégegyetemek küldöttjeit, az egyetem volt professzorait, és Nyitra városának alpolgármesterét. Külön üdvözölte az akkor még Pedagógiai Intézet első, 1961/62-es tanév végzős hallgatóit, akiket a jelenlévők vastapssal illettek. Az üdvözlés után a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem rektora, Libor Vozár professzor úr vette át a szót, aki ismertette az egyetem életének mérföldkőit. Kitért többek közt az 1959-es megalakulásra, a ’96-ban történő névváltoztatásra és a 2003-as évre, amikor az egyetem ötödik, a Közép-európai Tanulmányok Karán is megkezdődött az oktatás. Külön köszönetét fejezte ki az egyetem volt rektorainak és dékánjainak az elvégzett munkájukért, valamint a volt hallgatóknak, akik az egyetem jóhírét viszik szerte az országban, világban.

Az ünnepség egyik díszvendége, Martina Lubyová oktatásügyi miniszter köszöntő beszédében kiemelte, hogy szerinte ez az egyetem az oktatás egyik legfontosabb területével foglalkozik, ugyanis tanárokat képez a jövő nemzedékeinek, és azt minden bizonnyal jól is teszi, hiszen tanárok ezrei hagyták már el az intézmény kapuit. A Szkopjei Szent Cirill és Metód Egyetem rektora, Nikola Jankulovski professzor úr sikeresen fejlődő éveket kívánt az egyetemnek, és örömét fejezte ki a több évtizedes bilaterális együttműködés kapcsán. Nyitra város alpolgármestere, Daniel Balko pedig köszönetet mondott a 60 éves egyetemnek, elmondása szerint a város a hallgatók miatt fiatalosabb és élőbb lett. További sok sikeres esztendőt kívánt, hiszen az egyetem hírnevével Nyitra városának hírneve is nő.

Természetesen ilyen jeles alkalmakkor sosem maradhat el a kitüntetések és az emlékérmek átadása. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem rektora kitüntette az egyetem emeritus rektorait és dékánjait, a kiemelkedő sikereket elért munkatársakat, valamint a külföldi intézményeket, akik segítik és támogatják az egyetem működését. Karunk professzora, Nagy Gábor professzor úr és a kar volt dékánja, Dr. Komzsík Attila is kitüntetésben részesült.

Az ünnepi ülést a Pedagógiai Kar mellett működő akadémiai énekkar zárta három hangzatos énekkel, majd felcsendült a diákok himnuszaként ismert Gaudeamus Igitur. Egyetemünknek, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemnek további sikeres, hallgatókban gazdag évtizedeket kívánunk!

Schulcz Patrik, elsőéves doktorandusz

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand