Középsulisok versengtek az egyetemen

Ismét összemérték irodalmi tudásukat Nyitrán a szakközépiskolásokból és gimnazistákból álló háromfős csapatok a kilencedik alkalommal megrendezett Legere Irodalmi Verseny második fordulójában 2019. november 5-én a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem termeiben.

Az első alkalommal sikeresen vett akadályok után a csapatok bizakodva vágtak neki a következő megmérettetésnek. A második fordulóban Radnóti Miklós művei kerültek górcső alá.

A reggeli órákban a csapatok tagjai és felkészítő tanáraik a regisztráció lebonyolítása után izgatottan várták a verseny kezdetét. A megnyitó beszédet N. Tóth Anikó, a rendezvény egyik főszervezője tartotta, köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket, bemutatta a szervezőket, majd ismertette a versenynap programját.

A megnyitót követően a csapatok számára kiosztották a feladatlapokat, melyek megoldásához 60 perc állt rendelkezésükre. A teremben szinte tapintani lehetett a feszültséget és az izgatottságot a feladatsor kidolgozása során. A megkérdezett versenyzők elmondták, hogy a szorgalmas felkészülés ellenére a második forduló kérdéseit bonyolultabbnak találták az első forduló kérdéseinél. Ettől függetlenül nagyon jól érezték magukat, és boldogok, hogy részt vehetnek ezen az irodalmi versenyen. Miközben a diákok a feladatlapok megoldásával foglalkoztak, addig a felkészítő tanáraik sem unatkoztak: Pethőné Nagy Csilla tartott számukra módszertani foglalkozást. Miután a verseny és a foglalkozás véget ért, a szervezők frissítővel és egy kis harapnivalóval kedveskedtek minden résztvevőnek.

A rövid szünet után Benyovszky Krisztián, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának docense tartotta meg Radnóti Miklós, a derűs költő című előadását. Az előadás Radnóti költészetének egy kevésbé ismert, vidám, derűs oldalát mutatta be. Az előadó célja az volt, hogy a résztvevők emlékezetében ne csak a tragikus sorsú Radnóti-kép, hanem a vidám, önfeledten kacagó Radnóti Miklós emléke is éljen. A diákok és tanáraik érdeklődve hallgatták az érdekes, sokatmondó és egyben humoros témájú előadást.

A verseny zárásaként Petres Csizmadia Gabriella, a rendezvény másik főszervezője ismertette a délelőtti feladatok megoldását a versenyzőkkel. A megoldókulcs felfedése alatt a versenyzők arcán vegyes érzelmek tükröződtek – izgatottan várta mindenki a részeredményeket. Az eseménydús program az utolsó forduló meghirdetésével zárult, amelyre 2019. december 4-én kerül sor.

Varga Barbara, 1MBAK16m

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand