A MaiMagyar mesterkurzus margójára

November 4–8. között zajlott a MaiMagyar címet viselő mesterkurzus a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztálya és Irodalomelméleti Osztálya szervezésében.

A rendezvény szakmai fórumot biztosított nekünk, a hazai és külföldi egyetemekről érkező doktoranduszoknak, hogy elmélyítsük a kortárs magyar prózáról szerzett ismereteinket, illetve hogy áttekintést kapjunk arról, hogy az elmúlt évtizedek magyar prózájában milyen új beszédmódok, poétikák, témák jelentek meg. A délelőtti előadásokon a kortárs magyar próza főbb tendenciái kerültek terítékre a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének munkatársai jóvoltából, majd a délutáni szemináriumokon műhelymunka formájában lehetőségünk nyílt bemutatni a munkáinkat. A mesterkurzuson egyedüli szlovákiai előadóként vettem részt a Kortárs prózakötetek műfaji labilitásának összehasonlító vizsgálata (Csabai László Szindbád, a detektív és Bodor Ádám Verhovina madarai című műveinek „regényesítő” eljárásai) című tanulmányommal, melyben a kortárs magyar novellák kötetbe rendezésének kérdésével foglalkoztam, vagyis azzal, hogy az önálló történetek az olvasás, értelmezés során hogyan szerveződnek regénnyé, illetve regényszerű narratívává. A mesterkurzus kínálatát színesítették Melhardt Gergő (A posztmodern-utáni próza és a történelmi regény. A Térey-példa), Schäffer Anett (A kelet-közép-európai disztópia valósága. Disztópikus motívumok Dragomán György A fehér királyában), Káli Anita (A szociografikus indíttatású regények a kortárs magyar irodalomban), valamint Rálik Alexandra (A nők ideje Zoltán Gábor Orgia című regényében) kortárs tematikát feldolgozó munkái. A csütörtöki műhelymunkát egy kerekasztal-beszélgetés követett, amelynek keretében Károlyi Csaba (Élet és Irodalom), Vásári Melinda (ELTE, Műút folyóirat), valamint Kálmán C. György beszélgetett a kortárs magyar próza tendenciáiról, a beszélgetést Deczki Sarolta moderálta.

Tartalmas és ismeretgazdag szakmai rendezvénynek lehettem részese, ezúton is köszönöm az élményt a szervezőknek, kiváltképp Deczki Saroltának, Márjánovics Diának és Szolláth Dávidnak!

Radics Rudolf
Képek forrása: https://iti.btk.mta.hu

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand