Udmurt est

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg.
Nem őrizni kell, mert nem rab.
Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

                                                                    (Sebő Ferenc)

2019. november 25-én került megrendezésre a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetében az eddig megszokott előadásoktól merőben eltérő udmurt nyelvi est.

A bemutatót intézetünk tanára, Kozmács István vezényelte le a tőle megszokott magas színvonalon. Izsevszkből, azaz Oroszországból érkezett hozzánk két hallgató az Udmurt Állami Egyetemről, akiknek az előadása jóvoltából közelebb kerülhettünk a kultúrájukhoz, és többet megtudhattunk Udmurtföld történelméről és sajátosságairól. Az előadás során alkalmunk nyílt a nyelv elsajátítására egy rövid, de intenzív nyelvi talpaló jóvoltából. Megtanulhattunk néhány alapkifejezést és köszönési formát is. A bátrabb hallgatóságnak lehetősége nyílt megszólalni ezen a felettébb érdekes és bonyolult nyelven. Mindezeket követően az előadó diákok bemutatták lakóhelyüket, annak kiemelkedő nevezetességeit és látványosságait. A felsoroltakat érdekes videókkal és képes illusztrációkkal tették színesebbé. Szomorúan hallgattuk végig, ahogy elmesélték, milyen nehéz helyzetben van az ott élő magyarság. Az előadás keretein belül műsorral is kedveskedtek a nagyérdeműnek. Énektudásukat megcsillogtatva adtak elő jellegzetes udmurt népi dalokat. Majd kezdetét vette az előadás interaktív része, amikor nagy lelkesedéssel hagyományos népi táncokat és játékokat sajátíthattunk el. Megtanultunk különféle lépéseket és koreográfiákat. Megállapíthatom, hogy nem ez a legkönnyebb táncstílus, amit életem során volt szerencsém kipróbálni. A program záróakkordjaként a vendégdiákok a tradicionális ételeiket készítették el számunkra, amelyek végigkóstolása után elmondtatjuk, merőben eltér a mi megszokott ízvilágunktól.

Felemelő érzés volt részese lenni ennek az előadásnak, és megismerkedni a távoli magyarsággal. Bízom benne, hogy lesz még alkalmam ilyen és hasonló jellegű rendezvénybe bekapcsolódni, hiszen az ember tudása annál szélesebb, minél több ismeret van a birtokában.

Páldi Dóra

 

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand