Ismét mienk a pálma

A nyitrai egyetemisták körében nagy népszerűségnek örvend a minden évben megrendezésre kerülő jégkorongmérkőzés, amely során a két nyitrai egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem (továbbiakban KFE) és a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem (továbbiakban SZME) diákjai mérik össze erejüket a jégen.

Az elmúlt években a KFE egymást követően háromszor nyerte el a győztesnek járó serleget, a SZME utoljára 2015-ben tudott felülkerekedni a KFE-en. A várva várt mérkőzésre 2019. november 26-án került sor a HK Nitra stadionjában.

Fergeteges hangulat uralkodott a lelátókon, az egyetemisták betöltötték az egész stadiont. A KFE diákja az északi, míg a SZME tanulói a déli lelátót uralták. A mérkőzést megelőzően az egyetemek humoros bemutatkozó videóit láthattuk, amelyekben igyekeztek játékosan a másik egyetemet alárendelt szerepben feltüntetni. A csapatok jégpályára való felvonulását követően a szlovák nemzeti himnusz következett. A mérkőzést az egyetemek rektorai közösen nyitották meg.

Az első harmad 3. percében a SZME szerzett egygólos előnyt, a vezetésnek azonban nem sokáig örülhetett, ugyanis már a 6. percben a KFE csapata kiegyenlített. A KFE védelmének szervezettsége és kapusának hatalmas bravúrjai ellenére is a SZME támadósora a 10. percben megduplázta előnyét, majd a 15. percben már 3:1-re vezetett. A KFE az első játékrész utolsó percében még csökkenteni tudta hátrányát, így az első harmad után a csapatok 3:2-es SZME vezetéssel tértek az öltözőkbe. A két szünetben a Campana Batucada dobshow-val szórakoztatta a szurkolókat.

A második harmad az elsőhöz hasonlóan alakult, és az agresszív játék helyett a technikára helyeződött a hangsúly, a lelkes nézők pedig sokkal kevesebb helyzeten izgulhattak. A második harmad 13. perce hozott érdekességet, amikor a KFE kapusa a felszabadított korongot a játékvezetőre ütötte, akiről az hajszálpontosan az ellenfél elé szökkent, így a támadó üres kapuba tudta juttatni a gumikorongot. Azonban a SZME ismét kevés ideig örülhetett a kétgólos előnynek, ugyanis egy perccel később ismét már csak egygólos volt a KFE hátránya. A második játékrész végén az eredmény 4:3 volt a SZME javára.

A harmadik harmadban a csapatok mintha megtáltosodtak volna: a játék sokkal feszültebbé és veszélyesebbé vált. A SZME egy góllal a győzelmet biztosíthatta volna magának, a KFE pedig az egyenlítő gólért harcolt. Ekkor már a lelátó mindkét oldalán elszabadultak az indulatok, hangos buzdítástól zengett az aréna. A harmadik játékrész közepén, egy bámulatos ellentámadást követően a KFE egyenlíteni tudott, több gól azonban már nem született.

Hosszabbítás nélkül, rögtön a rávezetésekkel folytatódott a mérkőzés. Elképesztő módon a játékosok sorra hagyták ki a gólszerzési lehetőségeket, már a 16. rávezetésnél tartottunk, amikor a KFE játékosa belőtte a korongot az ellenfél hálójába. A SZME játékosa következett. A rávezetése közben a KFE kapusa szó szerint kirobbant a kapujából, és összeakasztotta a támadó lábait. A korong a kapu mellé gurult. A SZME játékosai és szurkolói is nemtetszésüknek adtak hangot, ennek ellenére a bírókat a játékosok reklamálása nem hatotta meg, így a KFE nyerte az idei tétmérkőzést.

A KFE megérdemelten, zsinórban negyedszer nyerte meg a nyitrai egyetemek közötti kivételes hokirangadót. Reméljük, a jövő évi összecsapás is hasonló izgalmakat hoz majd.

Pocsai József, negyedéves hallgató

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand