Veni, veni, Emmanuel!

Varázslatos, bensőséges hangulatban telt a 2019. december 9-ei délután azoknak, akik részt vettek a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara által szervezett karácsonyváró koncerten, mely idén, a megszokottól eltérően, a Nyitrai Református Templomban került megrendezésre

.

A műsort a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa nyitotta Józsa Mónika tanárnő vezénylésével. Először Kodály Zoltán Ádventi ének című műve csendült fel a tanárokból és egyetemistákból álló kórustól, illetve az est legfiatalabb fellépőjétől, Ficzere Borókától, aki fiatal kora ellenére mindenkit elvarázsolt angyali hangjával. Ezután hallhattuk a 14. századból származó Michael Praetorius: In dulci jubilo, vagyis Az angyal énekel tradicionális latin karácsonyi éneket. Gitár- és fuvolajátékával bűvölt el minket Oľga Pappová és az ukrán származású Anna Androsenko, akik két dal erejéig áradó zenével töltötték be a templom belső terét. A Közép-európai Nyelvek és Kultúrák Intézetének diákjai következtek szlovák karácsonyi énekekkel, amelyeket Ján Gallik tanár úr kísért gitáron, majd a Közép-európai Tanulmányok Karának ötödéves hallgatója, Papp Viktória csempészett mosolyt az arcunkra John Lennon: Happy Xmas című számával. Ezután a tanári kórustól hangzott el három dal, Susan LaBarr Quem pastore laudavere c. kórusműve, majd ennek magyar változata, a Jöjjetek Krisztust dicsérni, illetve a Betlehem városba című karácsonyi népdalrondó, majd Csókás Annamáriát hallhattuk szólóénekével, Kisjakab József zongorakíséretében. A gyönyörű hangnak és zongorajátéknak köszönhetően Antonio Caldara: Sebben crudele című műve ejthetett rabul minket. Ezt követően a Kórus és Csókás Annamária közösen előadta a Harangszó (Lennék bár kisharang) dalt Otto Fischertől, melyet, mint a többi kórus által előadott énekeket is, Józsa Mónika vezényelt. Később Bíróczi Réka énekelte el a közönségnek Pintér Béla Mindenütt a földön számát, melynek szövege komoly üzenettel bír mindenki számára: a hit, a szeretet és a remény a legfontosabb az ember életében. A megható pillanatokat okozó dal után a Kórus zárta a koncertet, így még két gyönyörű magyar karácsonyi éneket hallhattunk, melyeket már Bíróczi Réka vezényelt, és az ukrán Anna Androsenko kísért zongorán. Azonban a koncert legvégén a közönséget is éneklésre csábították, így közös előadásban hangzott fel a Mennyből az angyal, majd a Csendes éj népének is. Mindeközben gyertyát gyújtottunk, a templom pedig sötétségbe borult, csak a gyertyalángok pislákolása volt látható.

Mindig megmelengeti az ember szívét és lelkét, ha a szeretet ünnepe előtt ilyen közösségi rendezvényen vehet részt, melyen ennyi tehetséges embert láthat és hallhat. Nagyon szépen köszönjük a koncertet Józsa Mónikának, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusának és a vendégfellépőknek. Mindenki nagy mosollyal, érzelmileg feltöltődve lépett ki a templom kapuján, remélve, hogy a jövő évben is újra felzendülnek a karácsonyi énekek. Ezúton kívánunk áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket!

Filep Diana, 1MBAK16m

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand