Járási vers- és prózamondó verseny a KeTK-en

Ötödik éve rendezzük meg a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Kara falai közt a Nyitrai járás legrangosabb előadóművészi versenyét, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyt. Az idén a nagy megmérettetésre február 12-én, szerdán került sor. A 29 évvel ezelőtt útjára indított, egész országot felölelő vers- és prózamondó verseny szervezője a Csemadok, melynek regionális lebonyolításáért a helyi területi választmányok felelnek.

A nyitrai Csemadok-szervezők már hosszú évek óta a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézettel karöltve vállalják fel ezt a feladatot. Ezúttal is társszervezésre került sor: a szakmai szervezést karunk oktatói, az adminisztrációt a Csemadok dolgozói biztosították.

             A vers és próza kategóriában zajló versenybe a 2019/2020-as tanévben a Gímesi, Koloni, Nagycétényi, Zsérei és Alsóbodoki Alapiskola tanulói, ez utóbbi településről pedig egy-egy középiskolás diák is bekapcsolódott. Mindkét kategóriában három-három, életkor alapján elkülönített csoportban versenyeztek a lelkes előadók. A líra kategóriában összesen 14, a prózában 13 résztvevő adott elő egy-egy, számára kedves költeményt vagy mesét, novellát. A versenyzőket háromfős zsűri értékelte mindkét kategóriában: N. Tóth Anikó (elnök), Lőrincz Katalin és Radics Rudolf hallgatta meg a szavalókat, Petres Csizmadia Gabriella (elnök), Csölle Stefánia és Angyal László pedig a prózamondókat. A zsűri munkáját magyar, tanító és kétnyelvű ügyvitelszervező szakos, valamint óvópedagógiát hallgató egyetemisták segítették (Illés Dániel, Bíróczi Réka, Bús Brigitta, Lukács Erzsébet, Horváth Tímea). Üde színfoltja volt a rendezvénynek Bíróczi Réka rendezvénynyitó előadása, aki a Kicsi Hang megzenésítése nyomán saját gitárkísérettel adta elő A föl-földobott kő… c. Ady-verset, majd az A csitári hegyek alatt c. népdalt el is énekeltette a közönséggel. A feszültségoldó, hangulatteremtő énekszót követően, egymással párhuzamosan szervezve a jelenlevők meghallgatták az előadó-palántákat, és mire az ebédidő közeledni kezdett, meg is születtek az eredmények. A versenyszabályzat értelmében az első helyezettek képviselik majd a régiót a március végi országos elődöntőn:

VERS:

  1. kategória: Gálik Dóra, Alsóbodoki Alapiskola
  2. kategória: Šonkoľ Daniela, Gímesi Alapiskola
  3. kategória: Varga Máté, Gímesi Alapiskola
  4. kategória: Csizmadia Gergő, Alsóbodoki Magán Szakközépiskola

 

PRÓZA:

  1. kategória: Ment Ildikó, Alsóbodoki Alapiskola
  2. kategória. Szusztor Rita, Nagycétényi Alapiskola
  3. kategória: Gyepes Barbara, Gímesi Alapiskola
  4. kategória: Bödők Enikő, Alsóbodoki Magán Szakközépiskola

 

Sok sikert kívánunk a továbbjutóknak!

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand