A szlovákiai magyarság ifjúságszociológiai műhelyprogramja, II. felvonás

Budapesten került megrendezésre 2020. március 6–8. között az Impulzus Társulás és TéKA (Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása) szervezésében a szlovákiai magyarság ifjúságszociológiai műhelyprogramjának második felvonása.

Míg a műhelyprogram első (januári) találkozóján a kérdőíves felmérés elméleti és gyakorlati módszertana kapta a fő szerepet, addig a márciusi háromnapos rendezvény első pontjában Dr. Bajcsi Ildikó, Bencze Dávid és Gaál Veronika vezetésében terítékre került az ifjúságkutatás koordinációs feladatainak megbeszélése. Dr. Tóth Eszter Zsófia, történész, az interjúzás módszertanáról tartott előadást a résztvevőknek, ami keretén belül kitértek azokra a kulcsfontosságú részletekre – interjú hossza, hangulatoldás, interjúztató személyisége –, amelyek elkerülhetetlenek egy jó, minőségi interjú készítéséhez.

Délután az előadók és hallgatók közösen látogattak el a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott múzeumba, a Terror Házába. Több résztvevőnek is ez volt az első tárlatlátogatása ezen a helyen, így rengeteg új élménnyel és ismerettel kezdték a rendezvény második napját, amikor prof. Papp Z. Attila irányításával tovább dolgoztak az első találkozón elkezdett szlovákiai magyar egyetemisták helyzetét felmérő kérdőíven. Az interaktív ötletelésen a professzor megtanította a hallgatóknak, hogyan láthatják át az adott kutatási területet, hogyan tudják a legrelevánsabb kérdéseket feltenni a kérdőívben, és hogyan tudják a kérdéseket megfogalmazni úgy, hogy azok világosak, a kérdőívet kitöltő személy számára egyértelműek legyenek.

A műhelyprogram második, budapesti része az elsőhöz hasonlóan remek hangulatban telt. A résztvevők új, hasznos ismeretekkel, szorosabb barátságokkal gazdagodtak a harmadik nap végére, és izgatottan várják az ifjúságszociológiai műhelyprogram harmadik találkozóját. Az összeállított, szlovákiai magyar egyetemisták helyzetét felmérő kérdőívek hamarosan megjelennek, a kutatók az ívet kitöltő személyek közt nyereményt sorsolnak ki.

Gergely Viktória és Schulcz Patrik,
doktoranduszok

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand