Nyitrán is a márciusi hősökre emlékeztünk

marcius15

„Talpra magyar, hí a haza!” – mondta Petőfi Sándor 1848. március 15-én, és a mai napig több ezer magyar zengi ezt nemzedékről nemzedékre.

Ismét elérkezett az idő, hogy

emlékezzünk mindazokra, akik kiálltak a magyar nemzetért; nemzetünk költőjére, Petőfi Sándorra, aki nemcsak karddal, hanem szavakkal is harcolt a szabadságért, továbbá olyan prominens személyiségekre, mint Jókai Mór, Irinyi János vagy Vasvári Pál,

akik jelentős történelmi örökséget hagytak az utókorra.

Mint minden évben a Közép-európai Tanulmányok Karán, az idén is megemlékeztünk a március 15-i eseményekről. Rögtön a szemeszter elején egyetemünk tanára, N. Tóth Anikó igazgatása alatt megkezdődtek az előkészületek az ünnepei műsorra. A próbák zökkenőmentesen és kedélyes hangulatban zajlottak. Az ünnepi programot a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa kezdte, akik Józsa Mónika vezénylésével olyan hagyományos dalokkal örvendeztettek meg bennünket, mint a Nemzeti fény, Tartsd meg hazánkat, Isten!, a Kossuth-dal vagy a Bükkvidéki lippentős. A kórust Fehér Eszter kísérte zongorán.

A kórus előadását ünnepi beszéd követte, melyet Gergely András történész mondott, aki hivatásához hűen ismertette a forradalom legfőbb történelmi vonatkozásait. Ezt követően egy igazi Zobor vidéki csemegével ajándékozott meg minket a Közép-európai Tanulmányok Karának doktorandusza, Tóth Katalin. A műsor itt még nem ért véget, karunk negyedikes hallgatója, Kovács Krisztián egy szál gitárral a kezében két közismert vers megzenésített változatát adta elő: meghallgathattuk Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet, valamint Váci Mihály Szabadon című költeményét. A megzenésített verseket a forradalom modern kori feldolgozása, Zanoletti Ádám Petőfi egy kávéházi szegleten című színpadi játéka követte. A fergeteges előadásban a hallgatók mellett részt vettek karunk oktatói is, a nem mindennapi előadás szereplői: Csölle Stefánia, Farkas Jenny, Kelemen András, Kovács Krisztián, Kalocsányi Mónika, Csicsay Orsolya, Pál Mónika, Vincze Csilla, Angyal Erika, Radics Rudolf, Menyhárt József, Nagy Denisza, Presinszky Károly és Petres Csizmadia Gabriella. A közönség vastapssal jutalmazta az egyedülálló feldolgozást. Az előadás után két gyönyörű hang töltötte be a termet, Puss Anikó és Varga Éva előadásában hangzott el a Kormorán együttes Világok világa, Magyarország, valamint az Ismerős arcok Nélküled című dala. Az ünnepség zárásaként felcsendült az ilyenkor elmaradhatatlan Kossuth-nóta, melyet a jelenlévő vendégekkel közösen énekeltünk el.

Radics Rudolf

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand