„Mindennapi konfliktusaink” - Hunčík Péter előadása karunkon

huncik peter

2015. április 13-án délután ez az örökké aktuális téma volt a tárgya Hunčík Péter pszichiáter, Bródy Sándor és Talamon Alfonz-díjas író előadásának, melyet az SZMPSZ Nyitrai Területi Választmánya, a KETK Pedagógusképző Intézete és a Juhász Gyula Ifjúsági Klub jóvoltából hallgathattak meg az érdeklődők, akikből pedig nem volt hiány.

A konfliktus kifejezés szinte

mindenkiben negatív érzéseket kelt, hiszen eszünkbe jutnak róla vitáink, összezördüléseink barátainkkal, szerelmünkkel, családunkkal, munkatársainkkal. Az előadás elején Hunčík Péter felhívta rá hallgatóinak figyelmét, hogy egy-egy konfliktus kimenetele lehet maximálisan pozitív is. Hiszen, gondoljunk csak bele, a legnagyobb találmányok, felfedezések olyan emberektől származnak, akik szemben álltak szinte az egész világgal, sokszor még akár önmagukkal is. A pszichiáter beszélt a tipikus Kelet-Közép-Európára jellemző konfliktuskezelési módszerekről, amit mind nagyon jól ismerünk: vannak, akik olyannyira kerülik a konfliktust, hogy inkább átúsznák az óceánt, csak ne kelljen nyíltan szembeszállni a másikkal. Persze van, aki inkább az asztalra csap, hogy levezesse a feszültséget, vagy néhány tányért, poharat segít át a másvilágra. És azt a vitázót is ismeri mindenki, akinek bármit mondhatunk, pár szó után már belénk is fojtja a szót, hogy elmagyarázza nekünk, mit is gondolunk mi igazából. Tegyük a szívünkre a kezünket! Mi sem vagyunk különbek, hiszen ezt tanultuk, ezt láttuk egész életünkben, így bármennyire is próbáljuk elkerülni, megesik, hogy megfutamodunk, az asztalra csapunk vagy kiabálunk, esetleg vitapartnerünkbe fojtjuk a szót.

Hunčík Péter elárulta, a megoldás minderre az aktív hallgatás módszere. Ezt úgy kell elképzeli, hogy az egyik fél nyugodtan és figyelmesen meghallgatja a másik problémáját, mondandóját, sőt az esetlegesen elhangzó kritikát is, majd csak akkor reagál szintén nyugodtan, miután partnere tényleg kifogyott a szóból. A módszerrel elkerülhető a kiabálás, az ártatlan tányérok csörömpölős végzete, és a meggondolatlanul kimondott bántó szavak egyaránt. A pszichiátertől megtudtuk, a módszer tanulható, akár négy délutános képzés alatt elsajátítható. Mindenesetre megéri megpróbálni alkalmazni, hiszen így sokkal jobban megismerhetjük vitapartnerünket és önmagunkat egyaránt.

Hunčík ík Pétert hallgatva nem lehetett unatkozni, hiszen nemcsak a téma, hanem a természetes, életszerű előadásmód is lebilincselő volt. Mindenkit arra buzdítok, hogy ha lehetősége nyílik rá, olvassa el Hunčík Péter könyveit, látogasson el előadásaira, hiszen ezáltal látóköre garantáltan szélesebb lesz, és nem mellékesen még jól is szórakozik az olvasás vagy az előadás ideje alatt.

Tirinda Kata

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand