Emlékezés főiskolai éveimre

50 38

Idestova 55 esztendeje annak, hogy az érettségi és felvételi vizsga után megkezdtük tanulmányainkat a Nyitrai Pedagógiai Intézetben. Az itt eltöltött évek nagyon gyorsan elrepültek, mégis mély nyomot hagytak bennünk, hiszen a vizsgákra való tanulás mellett számtalan feledhetetlen élményben volt részünk.

Hozzá kellett szokni a másfajta tanulási

módokhoz, el kellett indulni az önállósodás útján. Izgalommal vártuk, hogy vajon megkapjuk-e az első beszámítókat, és kezdetben kissé szorongva húztuk ki a vizsgákon a kérdéseket. Az intézményben dolgozó pedagógusok szakképzett tanárok voltak, akikhez mindig bátran fordulhattunk, bármilyen problémánk akadt a tanulással kapcsolatban, mindig volt hozzánk kedves, vigasztaló szavuk, ha esetleg nem sikerült kellőképpen egy-egy vizsga, de bármilyen kérdésünkre szívesen válaszoltak, segítették a főiskolán eltöltött éveinket. Köszönet érte!

Gyakran emlegetjük az évente szervezett brigádokat, az úszótanfolyamot, és mindig mosolyt csal az arcunkra, ha felidézzük a sítanfolyamon történteket. A mai fiatalok csak mosolyognának az akkor fából készült sítalpainkon, viszont esni azokkal is egészen jól lehetett. Sőt... Egy-egy kisebb balesetnél nem hagytuk egymást cserben, ha kellett, ketten-hárman kerestünk egy-egy elkallódott síbotot, vagy egy gazdáját elhagyó sítalpat.

Az öt év gyorsan elrepült, és az államvizsga után rögtön tanítani kezdtem. Sosem bántam meg, hogy hivatásként a pedagógusi pályát választottam, mindig nagy örömmel foglalkoztam a rám bízott gyerekekkel.

A ma tanító pedagógusoknak Németh László szavait idézném, hogy ők is elmondhassák magukról azt, amit én már csak múlt időben emlegethetek: „Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját, szép vigyázattal, csendben csiszoljam kristályba.“

Zirigné Álló Anna

 

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand