Prágai utazás

33

A Regionális idegenforgalom 2.évfolyama hatalmas élményen van túl. Meglátogatták Csehország varázslatos fővárosát, Prágát. Tudniilik a 2.évben a cseh, lengyel, illetve magyar nyelv közelebbi megismerésére van lehetőségünk. Erről az élményről kérdezem őket:

1.Miért pont Prágát választottátok?

Szüllő Viktória: Miután csehül tanulunk, s Csehország fővárosa Prága,

ezenkívül gyönyörű, történelmi emlékekkel büszkéldedő, multikulturális város, úgy döntöttünk, fejest ugrunk az igazi prágai életbe.

Csikós Erika: A cseh nyelv iránti hatalmas érdeklődésünk miatt szerettük volna megismerni Csehország fővárosát.

2. Kinek az ötlete volt ?

Szüllő Viktória: Elsősorban a csoport tagjainak fejében fordult meg az ötlet, hogy szeretnénk az órán tanultakat a való életben is megismerni, megtapasztalni. Így rábeszéltük Anna Šírová – Majkrzak tanárnőt, hogy kísérjen el minket a kirándulásra.

Csikós Erika: Végül is közös ötlet volt, mivel az órán felmerült, hogy szívesen kirándulnánk egyet Prágában.

3. És mivel utaztatok?

Szüllő Viktória: Az utunk a nyitrai vonatállomásról indult, később Zsolnán átszálltunk egy másik vonatra, amely már egyenesen Prágába vezetett.

Csikós Erika: Vonattal utaztunk, kihasználva a diákkedvezményeket. Nyitráról utaztunk Zsolnára, és onnan pedig a RegioJet-tel Prágába.

4. Szállásotok a városban volt? Nem voltak túl drágák a szállások?

Szüllő Viktória: Három lakásban voltunk elszállásolva, melyet tanárnő, illetve kedves rokonai biztosítottak nekünk, s így pénzügyileg is sokkal jobban jöttünk ki, mintha máshol kerestünk volna szállást. Ezért utólag is nagyon hálásak vagyunk mindannyiuknak,

5. Mi mindent láttatok?

Szüllő Viktória: Az idegenvezetőnk a három nap alatt igyekezett elvinni minket annyi helyre, amennyire csak lehetett. Főként a turisták által kedvelt látványosságokat tekintettük meg, így például a Károly-hidat, az Óvárosi hídtornyot, mely a Károly-híd dísze, az Óvárosi teret, s az itt található csillagászati órát ─ a világ legrégebbi, még ma is működő csillagászati óráját. Elsétáltunk a Vencel téren Vencel szobra s a cseh Nemzeti Múzeum épülete mellett. Megtekintettük a Szent Vitus Katedrálist, az őrségváltást a prágai várnál és még sorolhatnám.

 

 

6. A hagyományokat mennyire tapasztaltátok meg?

Szüllő Viktória: Miután odaértünk, első utunk természetesen egy tipikus cseh vendéglőbe vezetett, ahol a tipikus cseh ételek egyikét, a vadast kóstoltuk meg, s persze a sörkóstolást sem hagyhattuk ki.

7. Mi volt rád a legnagyobb hatással? Mi fogott meg legjobban Prága városában?

Szüllő Viktória: Személy szerint nagyon tetszettek a macskaköves kis utcák, a magas épületek között megjelenő zöld parkok, a hangulatos vendéglők, sörözők, melyek tele voltak turistákkal, a tereken zenélő utcazenészek, akik jókedvre derítették a járókelőket. Külön élmény volt számomra, hogy szállásunk ablakából épp ráláttunk a repülőtérre, s a 10. emeletről figyelhettük az érkező repülőket.

8. Megérte a kirándulás? Visszatérnétek egy újabb vakációra ?

Szüllő Viktória: A kirándulás nemcsak azért volt kellemes, mert új ismeretekkel gazdagodtunk, hanem véleményem szerint a csapat is jobban összerázódott. Három napig voltunk Prágában, de azt hiszem, mindenki egyetért velem, hogy még egyszer biztos, hogy visszatérünk oda.

Csikós Erika: Mindenképp csak ajánlani tudom. Prága gyönyörű város, nagyon sok szép látnivalóval, egy nyüzsgő metropolisz. Szívesen visszatérnék akár Prágába, akár Csehország különböző városaiba.

A válaszokat elnézve engem teljesen meggyőztek, hogy Prágát látnom kell. S mikor is tanulhatna legtöbbet az ember? Hát csakis akkor, ha éles helyzetben találja magát. Viszont a jó kiránduláshoz elengedhetetlen a jó társaság, valamint az együttműködő tanár is. Itt meglátásom szerint mindkettő teljes mértékben megvolt.

Kubačka Ágnes

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand