55 éve indult Nyitrán a magyar pedagógusképzés

 MG 8735

1960-ben, ötvenöt évvel ezelőtt indult a nyitrai egyetemen magyar nyelvű pedagógusképzés, melynek alkalmából a Közép-európai Tanulmányok Kara április 30-án jubileumi ünnepséget szervezett. A rendezvényt a számos prominens közéleti személyiség – Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete,Dr. Harmati Zsolt, Magyarország szlovákiai nagykövetségének

tanácsosa, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Bugár Béla, a Híd elnöke –  a kar jelenlegi vezetősége – Dr. Komzsík Attila dékán; Dr. Bárczi Zsófia, Dr. Varga Zsuzsanna, Dr. Szekeres László dékánhelyettesek; prof. Zsilka Tibor, Dr. Balla István intézetigazgatók, Dr. Bauko János igazgatóhelyettes; Dr. Sándor Anna, a Tudományos Tanács elnöke, valamint Voda Zsófia, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub elnöke –, prof. László Béla alapító dékán és a kar tanárai, dolgozói, hallgatói mellett az 1963-ban, 1964-ben és 1965-ben végzett egykori diákok is megtisztelték jelenlétükkel.

A jubileumi ceremónia három szakaszból – két ünnepi ülésből és egy bálból – állt. A délelőtti órákban a különleges esemény alkalmából a kar dékánja, Dr. Komzsík Attila és alapító dékánja, prof. László Béla arany dimplomát nyújtott át az első végzős hallgatóknak. A jubilánsok közül többen egészségügyi okok miatt nem tudtak eljönni, néhányan sajnos már csak emlékeinkben jelenhettek meg közöttünk, azonban a többség a kedves diákemlékeket felidézve nagy örömmel és meghatódva látogatott el a rendezvényre. A jubileumi ülést László Béla és Komzsík Attila beszéde mellett két egykori hallgató szavalatával is megtisztelte: László Árpád  Ady Endre Üzenet egykori iskolámba című versét adta elő, Trevalecz László pedig saját költeményével emlékezett meg diákéveiről és egykori tanárairól. Az aranydiploma-átadási ceremónia két zoborvidéki népdal felcsendülésével zárult Nagy Denisza és Tóth Katalin előadásában (Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet dolgozói).

 MG 8531

A diplomaosztó ünnepséget pazar fogadás koronázta meg, melyre a kar vezetősége minden jelenlévőt meghívott. Ebéd után folytatódott a közös ünneplés: ezúttal a kiemelkedő pedagógusi tevékenységet folytatott első végzősök kitüntetése és a nyitrai magyar pedagógusképzésért kifejtett tanári tevékenység elismerése került a figyelem középpontjába. Az egykori diákok a tehetséggondozásban, a magyar tanítási nyelvű iskolák szakmai fejlesztésében végzett munkásságukért, szakmai-módszertani tudásukért vehették át a dékán úr elismerését. A díjazottak között szerepelt Ádám Zita, Csicsay Alajos, Horváth Géza, Pénzes István in memoriam, Sidó Zoltán in memoriam, Stirber Lajos, Szanyi Mária, Szarka Gyula, Szarka Tamás és a Juhász Gyula Ifjúsági Klub. A nyitrai magyar pedagógusképzés megtartásáért, kiépítéséért és szakmai fejlesztéséért László Béla alapító dékán, oktatói helytállásáért és irodalomtörténeti életművéért Szeberényi Zoltán részesült kitüntetésben, s a kar legidősebb egykori oktatóját, az idén 103. életévébe lépett Zsakay Erzsébetet is kitüntették. A díjátadást követően dr. Ľubomír Zelenický rektor úr, dr. Komzsík Attila dékán úr,és Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet asszonyünnepi szavait hallgatta meg a közönség.

 MG 8763

A jubileumi ünnepséget a Nyitra Diákotthonban szervezett bál koronázta meg, ahol a Royal zenekar szórakoztatásában egykori és jelenlegi hallgatók, tanárok közösen szórakoztak.

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand