Száztíz éves lettem én…

Idén ötödik alkalommal hirdette meg a Legere Irodalmi Versenyt a Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Intézete. A verseny célcsoportját az irodalomkedvelő középiskolás diákok képezik, akik évről évre különböző témában és műfajban mérhetik össze tudásukat. A verseny idei témáját József Attila élete és munkássága képezi, aki 2015-ben ünnepelné születésének 110. évfordulóját.

 MG 2656A rendezvény első fordulója 2015. október 20-án valósult meg. Ezen a borongós őszi napon az ország minden területéről középiskolások árasztották el az egyetem épületeit: idén 14 gimnáziumi és a 16 szakközépiskolai csapat, vagyis 90 diák vállalta a versenyzést.

Az első forduló moderátora N. Tóth Anikó volt, aki bemutatta a verseny szervezőit, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet dolgozóit és ötödéves hallgatóit. Komzsík Attila, a Közép-európai Tanulmányok Kara dékánjának nyitóbeszédét követően pedig kezdetét vehette a rendezvény.

A Legere Irodalmi Verseny párhuzamos programmal készül a résztvevők számára. A rendezvény főszereplői, a diákok egy előre megadott olvasmánylista alapján készített szövegértő tesztet töltöttek ki. A feladatok megoldására egy óra állt a rendelkezésükre, melynek során megcsillogtathatták lexikai tudásukat és kreativitásukat is. A diákok versenyzése alatt a felkészítő tanárok egy érdekes módszertani foglalkozáson vehettek részt, melyen Fodor Péter, a Debreceni Egyetem oktatója adott elő. A szeminárium témája a szecesszió négy kulcsfogalmának megtanítása volt, Krúdy Gyula Szindbád útja a halálnál című novelláján keresztül.

A versenyt és a módszertani előadást követően a szervezők egy kis frissítővel kedveskedtek a résztvevőknek, miközben a diákok megbeszélhették tanáraikkal a tesztírás során szerzett élményeiket. A szünet után a rendezvény második blokkjára került sor, ahol a versenyzők és felkészítőik Bárczi Zsófia előadását hallgathatták meg Tárgyiasság és énkonstrukció József Attila költészetében címmel. Az előadás fontos részét képezte az 1. forduló programjának, hiszen az itt elhangzott információk a 2. forduló feladatlapjának alapjául szolgálnak majd.

Az előadást követően a teszt megoldásainak feltárására került sor, melyet izgatottan vártak a diákok. A résztvevők élményekkel gazdagodva távoztak a verseny helyszínéről, és felbuzdulva várják a Legere 2. fordulóját.

Gaál Anita, Pál Edina

A rendezvényről készült fényképek ITT találhatóak.

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand