Nemzetközi komparatisztikai konferencia

A Nemzetközi Összehasonlító Irodalomtudományi Társaság (ICLA-International Comparative Literature Association/ AILC Association Internationale de la Littérature Comparée) Magyar Nemzeti Bizottsága 2016. szeptember 5-6.-án a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán rendezte meg vándorkonferenciáját Közép-európai határ(sáv)ok címmel.
A kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének szervezésében megvalósult rendezvényen 11 szekcióban 45 előadás hangzott el. A Magyarország, Szlovákia, Csehország, Románia és Olaszország egyetemeiről és tudományos intézményeiből érkezett résztvevők mindegyike, a konferencia felhívásának megfelelően, a határhelyzet, a határléttel járó átmenetiség és köztesség irodalmi jelenségeit tette meg vizsgálat tárgyává, mégpedig tudomány-, művészet-, irodalomközi, illetve földrajzi, nyelvi vagy identitásbeli vetületben.

A konferencia a Társaság nemrég elhunyt elnökére, Szegedy-Maszák Mihályra való rövid megemlékezéssel kezdődött. Az ezt követő plenáris előadást Miloš Zelenka, komparatista tartotta cseh nyelven, a szöveg magyar változata ezzel egy időben volt olvasható a közönség számára a házigazda, szervező Benyovszky Krisztián fordításában. Ahogy azt a konferencia társszervezője, Z. Varga Zoltán megjegyezte, ez az előadásforma gesztusértékű volt: mindenki a saját nyelvén beszélhetett, s a közvetítéshez, a szakmai kommunikációhoz nem egy „nagy” nyugati nyelv segítségét vette igénybe, hanem egy másik „kicsi” közép-európai nyelvet.

A két párhuzamosan zajló szekcióban a magyar, szlovák, cseh és a lengyel irodalom vonatkozásában éppúgy esett szó az átmeneti műfajokról, képzőművészet, fotográfia, film és a digitalizáció irodalomra kifejtett hatásáról, a magas és a populáris irodalom közti határok kialakulásának történeti előzményeiről és mai elméleti és pedagógiai dilemmáiról, akárcsak az irodalom- és tudománytörténeti korszakhatárok kritikai visszhangjáról vagy a többnyelvű, többkultúrájú határ menti régiókban és városokban kialakult összetett identitásképletek reflexiójáról.

A konferencia végén kihirdették a legjobb fokozattal nem rendelkező elóadó előadásáért járó Vajda György Mihály-díj nyertesét. A díjat idén Nagy Fruzsinának (SZTE, Irodalomtudományi Doktori Iskola) ítélte oda a bizottság.

A Nemzetközi Összehasonlító Irodalomtudományi Társaság Magyar Nemzeti Bizottsága vándorkonferenciáinak sorában a nyitrai volt az első, amely határon túli helyszínen zajlott – de nem az utolsó: a zárszóban elhangzott az is, hogy a rendezvénynek jövőre a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem ad otthont.

BK

1 MG 6519

 

 MG 6516

 MG 6537

 MG 6560 MG 6569

 MG 6577 

Eseménynaptár

No event today!
No event to display

OPV Projektek

18. ÉLŐNYELVI KONFERENCIA

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand