Dr. Norbert Vanek előadása karunkon

Izgalmas előadásra került sor hétfőn, 2017. március 6-án. Az oktatási óra keretében tartott előadás nagyszámú érdeklődőt vonzott a B-106-os terembe.

Dr. Norbert Vanek, a Yorki Egyetem oktatója (Centre of Research in Language Learning and Use, Department of Education) karunk oktatási programjaiban kiemelt helyet elfoglaló kétnyelvűséghez kapcsolódóan tartott magyar nyelven interaktív előadást „A kétnyelvűség hatása a fogalomalkotásra: rugalmasabb felfogás vagy zűrzavar?” címmel.

Vanek tanár úr, aki a Nyitrai Egyetemen végzett és doktorátusát Cambridge-ben szerezte, jelenleg az angliai York egyetemén a "Conceptual reorganisation in highly advanced second language learners" elnevezésű projekt keretében folytatja kutatásait. A projekt több módszer integrál (a nyelvi produkció és a kategorizálás megfigyelése, szemmozgás vizsgálatok, memóriatesztek) annak kutatására, hogy a kétnyelvűek időről, térről alkotott alapvető fogalmai változnak-e a két nyelv használatának hatására.

Előadásában jelenlegi és korábbi kutatásainak rövid bemutatására vállalkozott. A hallgatóságot is bevonva illusztrálta, hogy milyen jellegű a vizsgálatokat végeznek és azokból milyen következtetések vonhatók le. A második nyelv hatását igazolta látványosan, amikor a hallgatóságnak a felvillanó szöveg színét kellett megneveznie. A magyar nyelvű előadás során éppen nem használt szlovák nyelv hatását tapasztalhatta meg mindenki, amikor a zöld betűkkel felírt a červená hangsor színének elhangzása előtt érezhetően több idő telt el, mint a pirossal felírt kutya hangsor színének megnevezésekor.

Vanek tanár úr előadásában érzékletesen bizonyította, hogy a kétnyelvű beszélők előnyben vannak az egynyelvűekkel szemben, mivel egy új nyelv elsajátítása új gondolkodási szokásokhoz vezethet, ami egyrészt ugyan lassítja a nyelvi szelekciót verbális kontextusban, de tornáztatja az agyat, segíti a nyelvhasználót abban, hogy hatékonyabban összpontosítson és eredményesebben szűrje ki az irreleváns információkat. Két nyelv gyakori használata (magyar-szlovák, szlovák-angol, magyar-cigány...) valójában a gondolkodásmódok közötti kapcsolgatás, és ez a gyakori kapcsolgatás rugalmasabbá teszi felfogásunkat, gondolkodásunkat.

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand