Regionális szemléletmód és színvonalas szakmai gyakorlat a nyitrai Idegenforgalmi Tanszéken

A nyitrai Közép-európai Tanulmányok Kara legfiatalabb tanszéke, az Idegenforgalmi Tanszék a közép-európai térségben jártas idegenforgalmi szakemberek képzését biztosítja.

Ennek értelmében az itt végzett hallgatók a különböző gazdasági, jogi, szociális, kulturális, földrajzi adottságokat speciális szemszögből, a regionalitás jegyében és összefüggéseiben közelítik meg. A regionális idegenforgalom szak végzősei szakmai felkészültségük révén képesek hatékonyan szervezni és menedzselni az idegenforgalmat és szállodaipart. A végzős hallgatók a turizmus területén rendelkeznek a termékkínálatok és programok készítéséhez szükséges megfelelő szakmai tudással, valamint képesek munkaközösségeket irányítani. Általános áttekintést kapnak a vállalati pénzügyekről és a számvitel alapjairól, elsajátítják az idegenvezetés alapjait és a szakmai partnerekkel való hatékony kommunikáció szabályait is. A magyar és szlovák nyelven is tanulható szakról a tanszékvezetőt, PhDr. Zuzana Palenčíkovát, PhD kérdeztük.

- Hogyan jelenik meg a regionalitás az idegenforgalmi programjukban?

A regionális szemléletmód tanulmányi programunk alapvető koncepcióját alkotja, és vezérfonalát képezi minden szaktantárgyunknak: az idegenforgalmi geográfiának, a nemzetközi kapcsolatoknak, a regionális fejlesztésnek, menedzsmentnek és marketingnek, stb. Arra törekszünk, hogy az elméleti ismereteken túl a gyakorlati oktatásban is a regionalitásra fókuszáljunk. Ezt egyrészt a hallgatók számára szervezett exkurziókon belül valósítjuk meg, másrészt számos elismert, regionális fejlesztéssel vagy politikával foglalkozó gyakorlati szakembert látunk vendégül egy-egy workshop vagy előadás keretén belül intézményünkben.

- A gyakorlatorientáltság a regionális idegenforgalom programban különösen fontos szerepet tölt be. Hogyan valósul meg ez a koncepció a hallgatók szakmai gyakorlatának szervezésében?

- Tanszékünkön speciális gyakorlatozási rendszert dolgoztunk ki, mivel a hallgatók három hónapos összefüggő szakmai gyakorlaton vesznek részt. A diákok olyan intézményekben, vállalkozásokban szerezhetnek szakmai gyakorlatot, amelyekkel a kar szerződést köt – ezzel is a képzés színvonalát és hasznosságát szeretnénk biztosítani.

- Ön mit tart a legfontosabbnak az idegenforgalmi szakemberek képzésében?

- A jó képzés kulcsát a megfelelő motiváció jelenti, aminek tanárra és diákra egyaránt érvényesnek kell lennie. Kiemelten fontosnak tartom az elméleti ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok intenzív összekapcsolását. Ennek értelmében törekszünk minél több tanulmányi kirándulást, szakelőadást, kiegészítő tanulmányokat, színvonalas szakmai gyakorlatot és részképzési lehetőséget biztosítani a hallgatóinknak.

Köszönöm a beszélgetést!

 -pg-

DSC 0002

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand