Március 15-i megemlékezés a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karán

Idén is diákközpontú emlékműsort szervezett a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara az 1848/49-es szabadságharc és forradalom évfordulója alkalmából. A megemlékezésre 2017. március 21-én, kedden, a zobori kollégium előadótermében került sor.

A műsor nyitányában az egyetem Magyar Kórusát és Alkalmazotti Kórusát hallhatták a jelenlévők. Vörösmarty Mihály Szózat c. költeménye ezúttal nem a közismert Egressy Béni-féle megzenésítéssel csendült fel, hanem az Erkel Ferenc komponálta harmóniák zengették meg a veretes sorokat, Józsa Mónika vezényletével. Ezt követően N. Tóth Anikó, egyetemünk tanára tartott köszöntőt és üdvözölte a jeles vendégeket. A rendezvényen részt vett Kiss Balázs, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének titkára, Baráth László, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem rektorhelyettese, Bárczi Zsófia, a Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja, Boros László, az egyetem igazgatótanácsának tagja, valamint a kar intézeteinek és tanszékeinek vezetői, jelenlegi és nyugalmazott oktatói, illetve az egyetemi ifjúság.

A megnyitó után Kiss Balázs, a rendezvény egyik díszvendége Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének ünnepi szavait idézve szólt az egybegyűltekhez, mely az ez évi március 15-i megemlékezésen hangzott el. Fodor Péter másodéves magyar szakos hallgató Ady Endre A márciusi Naphoz c. költeményén keresztül tolmácsolta a 48-as események szellemiségét, majd Saróka Liliána, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet végzős diákja adta elő Márciusi felhők c., gitárral kísért saját szerzeményét. A márciusi ifjakhoz fűződő személyes viszonyulásokat hozták felszínre Ottlik Géza Iskola a határon c. regényrészletei, melyeket Bús Anikó, a Pedagógusképző Intézet másodéves hallgatója adott elő. Nagy sikert aratott a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet elsőéves mesterszakos hallgatóinak (Száraz István, Csölle Stefánia, Gergely Viktória, Balla Henriett, Szuri Dóra, Szabó Tímea, Pazár Andrea, Csaplár Szilvia, Szarka Edina) humoros és mulatságos műsora, mely egy sajátos értelmezése volt a márciusi eseményeknek. Ezt követően a negyvennyolcas népdalokból válogatva énekelt dalokat a kar diákkórusa, majd ismét az egyesített magyar kórusa sorakozott fel. Előadásukban Berkesi Sándor Tégy Uram engem áldássá, valamint Tillai Aurél Dicsőült helyeken c. kórusműve csendült fel, melyet szintén Józsa Mónika vezényelt. Orgonán közreműködött Varga Imre és fuvolán kísért Varga Hajnalka.

A megemlékezés végén N. Tóth Anikó köszönetét fejezte ki az emlékműsor szereplőinek, vendégeinek, s mindazoknak, akik vállalták a felkészülés és szervezés többletmunkáját. A remek hangulatban telt március 15-i ünnepség műsorának zárásaként a nemzeti Himnusz eléneklésére került sor.

 

Károlyi Alexandra

m1

m2

m3

m4

m5

m6

m7

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand