Tapasztalat, élmény, közösség a nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klubban

A Juhász Gyula Ifjúsági Klub (Jugyik) a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem és a Mezőgazdasági Egyetem magyar hallgatóinak klubja. Az 1964-től működő diákközösség fő célja a nyitrai magyar egyetemisták érdekvédelme, kulturális életének gazdagítása. A klub felvállalta a tanulmányokkal kapcsolatos információcserét is, ami elsősorban az ösztöndíj- és részképzés-lehetőségek területén nyilvánul meg.

A szervezet működéséről, arculatáról Radics Rudolf elnökkel beszélgettünk.

Mi képezi a Jugyik profilját, egyediségét?

Elsődleges célunk, hogy összefogjuk a Nyitrán tanuló magyar ajkú egyetemistákat. Különböző formátumú programokkal próbáljuk kizökkenteni a hallgatókat az egyetemi élet néha kicsit szürkének tűnő mindennapjaiból. A programjaink terén igyekszünk igazodni az egyetemisták igényeihez, amely szerintem egy diákszervezet részéről elengedhetetlen, sőt prioritást élvező küldetés. Két nagyszabású rendezvényünk, az Őszi és Tavaszi Ifjúsági Napok lehetőséget nyújtanak az egy héten át tartó szórakozásra, kulturális kikapcsolódásra: ilyenkor táncház, magyarbuli, slam poetry, diákbál várja az érdeklődő hallgatókat, de a programkínálatukból nem maradhatnak ki az akadémiai estek, túrák, irodalmi beszélgetések, élménybeszámolók, filmvetítések, játékestek sem. A programszervezés mellett intenzíven bekapcsolódunk a táborok szervezésébe is: a tradicionális Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor mellett a Gombaszögi Nyári Tábor szervezéséből is kivesszük a részünket. Profilunk szerves részét képzi a tanulmányokkal kapcsolatos információátadás is.

Miért érdemes nyitrai egyetemistaként a Jugyikba tartozni?

Ha a saját tapasztalatomból indulok ki, hogy mit is adott számomra a JuGyIK, csak egy szó jut az eszembe: MINDENT. Ez a szó magában foglalja a tapasztalatokat, az élményeket, a közösséget, a felejthetetlen bulikat, a szervezést, a kreativitást, a vizsgák előtti „ereszdelahajamat”, s végül a csapatszellem megtapasztalását.

Ön szerint mi a legfontosabb feladata egy egyetemi diákszervezetnek?

Egy diákszervezetnek elsősorban mindig naprakész programokat kell szerveznie, folyamatosan törekednie kell a megújulásra. Olyan programokkal kell színesítenie a diákéletet, amely nemcsak kikapcsolódást biztosít az egyetemisták számára, de segít beilleszkedni is az adott egyetemi közösségbe. Továbbá feladata, hogy motiválja a szervezet tagjait, ezzel is elősegítvén a hatékony szervezést. 

Köszönöm a beszélgetést!

rudi

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand