Tanszéki kirándulás Pozsonyban

2017. október 24-én a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet hallgatói és oktatói Pozsonyba érkeztek abból a célból, hogy megismerjék a város kulturális emlékhelyeit, irodalmi vonatkozású nevezetességeit. E kirándulás ismét megörvendeztetett bennünket, hiszen ötödéves hallgatók lévén idén utoljára vehetünk részt egy ilyen eseményen.

Tanszéki kirándulás Pozsonyban

Ezúttal elsős diákok is csatlakoztak hozzánk. A kirándulás szervezését N. Tóth Anikó tanárnő vállalta magára, de elkísért  bennünket Petres Csizmadia Gabriella tanárnő, Presinszky Károly tanár úr és tanszékünk asszisztense, Nagy Denisza is. Miután a pozsonyi autóbusz-állomáson mindenki elfogyasztotta a reggeli kávéját, megérkezett Korpás Árpád úr, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke, aki idegenvezetőként állt csapatunk élére.

Első úticélul a Grassalkovich-kastélyt tűztük ki, amelyet  városi autóbusszal közelítettünk meg. Az idegenvezető úr megismertetett bennünket a kastély és Grassalkovich Antal történetével, és már sietünk is tovább, hiszen szorított az idő, rengeteg látnivaló várt még bennünket. A következő megállót a Pozsonyi Vár jelentette. A vár területére a Bécsi kapun keresztül jutottunk be. Habár az időjárás idén sem volt a legkedvezőbb a tanulmányi kirándulásra, Korpás Árpádnak mégis sikerült lekötni a figyelmünket, amikor a vár védhetőségéről, a tűzvészről, Luxemburgi Zsigmond és Mária Terézia átépítési tevékenységéről mesélt nekünk. Ezután megtekinthettük a várhegy kínálta csodás kilátást,  miközben persze – a lányok legnagyobb örömére – elkészültek az első szelfik és panorámafotók is. Ezután megálltunk Árpád-házi Szent Erzsébet szobránál, aki feltételezhetően Pozsonyban született, és a szegények védelmezőjeként manapság is nagy tisztelet övezi a városban. Mivel csapatunk nagy részét már gyötörte az éhség, kénytelenek voltunk az Óvároson gyors léptekben keresztülhaladni, ameddig meg nem érkeztünk  a „magyar“ vendéglőig. Miután kellőképp felmelegített bennünket a forró bableves és egyéb finomságok, indultunk is tovább megcsodálni a gyönyörű Óvárost.  Megtekintettük többek között az Academia Istropolitana épületét, a Steiner antikváriumot, a Pázmány Péter alapította jezsuita kollégiumot, valamint azokat az épületeket, amelyekben egykor Liszt Ferenc és Wolfgang Amadeus Mozart koncertet adott. Az idegenvezető úrnak sikerült a szórakozásról is gondoskodnia, ugyanis néhányunk segítségével még az egykori koronázási hagyományt is felelevenítette. Ennek köszönhetően remekül rá tudtunk hangolódni a következő helyszínre,  a Szent Márton-dómra. A dóm jelentőségét nem csupán az adja, hogy koronázási helyszínként funkcionált (erre emlékeztet a beltérben látható emléktábla is, amely az itt koronázott magyar királyok névsorát tartalmazza), hanem az is, hogy itt nyugszik többek között Pázmány Péter. E fantasztikus épület bebarangolását követően elindultunk a Prímási palota irányába. Útközben a Mihály-kaput, a Zichy-házat és a Főteret  is érintettük.  Bár a  hosszú séta próbára tett bennünket, az érdeklődésünk újból erőre kapott a Prímási palotában, ahol meghallgattuk Leandrosz és Hero szerelmi történetét, amelyet egy csodálatos gobelinegyüttesen kísérhettünk nyomon. Ezután elindultunk az autóbusz-állomásra. Útba ejtettük még a Lechner Ödön tervei alapján épült Grössling utcai gimnáziumot és a gyönyörű, híres Kék templomot is. A legkitartóbbak pedig tettek egy késődélutáni sétát az András-temetőben. Részben kimerülve, ám hatalmas hálával köszöntük meg Korpás Árpádnak ezt a felejthetetlen élményt, amiért képes volt fáradtságot nem ismerve bemutatni Pozsony legfontosabb nevezetességeit, és átadni azt a hatalmas művelődéstörténeti tudásanyagot, amellyel bír a várost illetően.

Köszönet illeti még N. Tóth Anikó tanárnőt is, amiért idén is fontosnak tartotta, hogy ismereteinket ilyen módon is gyarapíthassuk, s megszervezte számunkra e felejthetetlen kirándulást. Reméljük, rövidesen visszatérhetünk jövendőbeli tanítványainkkal, barátainkkal a sok szépséget és értéket rejtegető Pozsonyba, és bebarangolhatjuk azokat a városrészeket is, amelyekre most idő szűke miatt nem jutott lehetőség.

Pazár Andrea

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand